group mail play plus user camera comment close arrow-down

22 daagse expeditie naar het witte continent

Zeilen naar Antarctica

 • 22
  dagen
 • 1200
  nautische mijlen
 • reissom Last p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom berth p.p.
  2 persoonshut

Antarctica is een grote koude witte vlakte, die tot de verbeelding van velen spreekt. Bij sommige mensen wekken de reisverhalen van Willem Barentz of van Shackleton interesse voor het noordelijke of zuidelijke poolgebied. Anderen zijn weer gefascineerd door het rijke dierenleven of de schoonheid van de ongerepte natuur. Antarctica is één van de oudste continenten van onze planeet. Het is pas enkele eeuwen bekend gebied - het laatste grote niemandsland op aarde. Alleen een handjevol wetenschappers kunnen er het jaar door verblijven. In de zuidelijke zomer is het gebied toegankelijk voor zeilschepen als de Bark EUROPA.

Expeditie in Antarctisch wateren

Vanaf het meest zuidelijke punt van Argentinië steekt het schip de oceaan bij Kaap Hoorn over, de bij zeelieden bekende en beruchte Drake Passage. Tijdens deze overtocht zullen dolfijnen, albatrossen, stormvogels, jagers, sterns en meeuwen een stuk met ons meereizen. Na enkele dagen bereiken we de South Shetland eilanden, net ten noorden van het Antarctisch schiereiland. Onze ontdekkingsreis kan beginnen. In de Antarctische wateren ankeren we praktisch dagelijks in beschutte baaien. We gaan daar met bijboten aan land voor het bekijken van gletsjers, korstmossen, zeehonden en pinguïnkolonies. Hier zal het niet of nauwelijks meer donker worden. In deze wateren zullen we ook verschillende walvissoorten ontmoeten, de meest trouwe bezoekers van de Zuidelijke Oceaan. Iets verder zuidwaarts zetten we voet aan vaste wal op het Antarctisch schiereiland.

professionele gidsen aan boord

Tijdens de Antarctica-expedities zijn er gidsen aan boord die u lezingen geven tijdens de reis, voorbereiden op de landingen en begeleiden tijdens wandelingen. Zij kennen dit gebied goed en vertellen over het planten -en dierenleven dat we tegenkomen onderweg op de Drake Passage en op het Witte Continent.

Foto's en drones - U zult dicht genoeg bij dieren kunnen komen om er mooie foto's van te maken. Om het beste resultaat te verkrijgen raden we u aan om een zoom lens mee te nemen naast de standaard lens. Houd er rekening mee dat drones niet toegestaan zijn op South Georgia en Antarctica. 

Flora en Fauna

Van de in totaal 18 soorten pinguïns in de wereld leven er 5 bij Antarctica. Het Antarctisch schiereiland is een relatief warm gedeelte van het continent en hier leven voornamelijk ezels- en kinbandpinguïns. In de koudere Weddellzee vinden we de enige twee echt hoog-Antarctische pinguïnsoorten, de adélie- en de keizerspinguïn, waarvan de laatste echter minder frequent wordt gezien. Een heel bijzonder diertje dat rijk is vertegenwoordigd in de koude wateren rond Antarctica is het krill. Deze grote garnaalachtige vormt het belangrijkste voedsel voor baleinwalvissen zoals de bultrug, de blauwe vinvis en de gewone- en dwergvinvis. De meeste van deze walvissoortenkomen we veelvuldig tegen tijdens de reis. Tandwalvissen zoals de orka en de potvis worden af en toe gezien. We komen tijdens de reis ook een aantal zeehondsoorten tegen. De weddellzeehond is het meest zuidelijk voorkomend zeezoogdier ter wereld. In de winter blijven ze onder het ijs, waarin ze een opening knagen met hun tanden zodat ze naar boven kunnen komen om te ademen. Krabbeneters komen zelden of nooit aan land; ze leven op het pakijs. Verder zullen we zeeluipaarden en zeeolifanten tegenkomen.

antarctisch avontuur

Deze reis is gebaseerd op ervaringen die zijn opgedaan tijdens voorgaande seizoenen in Antarctica. We hebben bij de uitwerking van de te varen route de meest indrukwekkende plekken van toen in het programma opgenomen en we hopen ze opnieuw te mogen ontdekken. Onze dagelijkse bestemming is echter afhankelijk van verschillende omstandigheden. Zo kunnen er wijzigingen zijn in de regels voor een bezoek aan Antarctica, waardoor bijvoorbeeld een landing slechts een beperkte periode van het seizoen kan plaatsvinden. Bark EUROPA is aangesloten bij IAATO (International Association of Antarctice Touroperators), wiens leden zich bezighouden met het verantwoord uitvoeren van expedities naar Antarctica. Het daadwerkelijke verloop van de reis is daarnaast natuurlijk afhankelijk van weer, wind en ijsgang in de Antarctische wildernis. Dat is het Antarctisch avontuur!

uitgebreide reisbeschrijving

Wilt u een uitgebreide reisbeschrijving ontvangen van deze reis, inclusief een dag-tot-dag programma van de reis, download dan snel de brochure.

Antarctica reisschema 2018/2019

Naar verwachting worden de reisschema's aan het einde van de zomer bekend gemaakt. Via de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de exacte datum van wanneer de reizen opengaan voor boekingen.

Optie aanvragen Boekingsformulier