group mail play plus user camera comment close arrow-down

Ant 1 Falkland Islands - Ushuaia

34 daagse South Georgia en Antarctica expeditie

 • 34
  dagen
 • 1800
  nautische mijlen
 • reissom € 9860,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom € 11.390,- p.p.
  2 persoonshut

Het Antarctica seizoen 2020/2021 opent op 29 oktober 2019 om 12:00 CET (middag)! Vanaf dat moment zullen de reizen boekbaar zijn op onze website. Reserveringen die voor deze datum en tijd zijn ontvangen, worden niet verwerkt om iedereen een eerlijke kans te geven. 

De EUROPA vertrekt vanuit Stanley op de Falklandeilanden richting South Georgia en het Antarctisch schiereiland. Op deze etappe in de Zuid Atlantische Oceaan staat meestal een sterke tot stormachtige westenwind, zodat dit een goed bezeilde oversteek naar South Georgia is. Op dit traject worden alle facetten van het ouderwetse zeemansbestaan aan boord ervaren: het wachtlopen, klimmen in de masten voor het opdoeken van de zeilen en het navigeren op de klassieke manier. Een unieke kans om in deze tijd van massatoerisme met een kleine groep mensen een zeer authentieke ervaring op te doen. Ervaren gidsen vertellen over de flora en fauna, die we gaan zien, en geven advies hoe we de ongerepte omgeving zo min mogelijk verstoren.

South Georgia

Na een oversteek van Port Stanley van 800 zeemijl, komen we aan in South Georgia, waar we ankeren in baaien en fjorden met uitzicht op besneeuwde bergtoppen en majestueuze gletsjers die afkalven in zee. De kusten zijn hier begroeid met hoog tussock gras. Hierin broeden duizenden albatrossen en pinguïns. Een pinguïn-soort die hier in enorme aantallen voorkomt is onder andere de majestueuze koningspinguïn. Ook pelsrobben en zeeolifanten bevolken deze kusten in enorme aantallen. We bezoeken de resten van verlaten walvisvaarderstations zoals de voormalige Noorse nederzetting Grytviken. Naast een bezoek aan het mooie walvisvaartmuseum van Grytviken bezoeken we natuurlijk ook het graf van de beroemde Britse poolreiziger Ernest Shackleton. Een glas whisky drinken bij zijn graf is hier een oude traditie.

Zeilen naar Antarctica

Tussen South Georgia en onze volgende bestemming, Antarctica, leggen we ongeveer 1000 zeemijl af, waar we ongeveer 10 dagen over doen. Op de Zuidelijke Oceaan waait de wind continu en de zeeen hebben de reputatie om stormachtig te zijn. Niet voor niets wordt hier gesproken over de Roaring Forties en Furious Fifties. Het eerste land van Antarctica komt na ongeveer 600 zeemijl in zicht, de South Orkneys. Na een bezoek aan onder andere een Argentijns onderzoeksstation zeilen we weer verder op weg naar het Antarctisch Schiereiland en de South Shetland eilanden waar we ongeveer vijf dagen zullen doorbrengen en in beschutte baaien zullen ankeren.

De unieke ervaring van Antarctica

Op elke reis naar Antarctica krijgen we te maken met diverse weersomstandigheden, verschillende ijscondities en mogelijkheden tot het bestuderen van het dierenleven. Iedere reis is anders en dat maakt de reis uniek.

De reizen die we maken zijn gebaseerd op de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de voorgaande seizoenen naar Antarctica. We hebben de meest indrukwekkende plekken van voorgaande jaren opgenomen in het programma en we hopen deze weer opnieuw te bezoeken. We maken ongeveer twee landingen per dag en maken de prachtigste wandelingen of bezoeken een onderzoekstation. 

Het maken van een expeditie in Antarctica draait om spontaniteit, ontdekken en flexibiliteit. Soms kan plan A zomaar plan B of C worden. Maar wat wel zeker is, is dat het team van gidsen en ervaren bemanning altijd probeert om er voor iedereen de meest fantastische ervaring van te maken!

Gidsen aan boord

Tijdens de Antarctica-expedities zijn er gidsen aan boord die lezingen geven tijdens de reis, u voorbereiden op de landingen en begeleiden tijdens wandelingen. Zij kennen dit gebied goed en vertellen over het planten -en dierenleven dat we onderweg tegenkomen op de Drake Passage en op het Witte Continent.

Foto's en drones - Om de mooiste foto’s van het dierenleven in Antarctica te maken, raden we u aan om naast de standaard lens ook een zoomlens mee te nemen. Zo blijven we op gepaste afstand van deze wilde dieren om ze niet te storen in hun natuurlijke omgeving. Houd er rekening mee dat drones niet zijn toegestaan op South Georgia en Antarctica.

Flora en Fauna

Van de in totaal 18 soorten pinguïns in de wereld leven er 5 bij Antarctica. Het Antarctisch schiereiland is een relatief warm gedeelte van het continent en hier leven voornamelijk ezels- en kinbandpinguïns. In de koudere Weddellzee vinden we de enige twee echt hoog-Antarctische pinguïnsoorten, de adélie- en de keizerspinguïn, waarvan de laatste echter minder frequent wordt gezien. Een heel bijzonder diertje dat rijk vertegenwoordigd is in de koude wateren rond Antarctica is het krill. Deze grote garnaalachtige vormt het belangrijkste voedsel voor baleinwalvissen zoals de bultrug, de blauwe vinvis en de gewone- en dwergvinvis. De meeste van deze walvissoorten komen we veelvuldig tegen tijdens onze reis. Tandwalvissen zoals de orka en de potvis worden af en toe gezien. We komen tijdens de reis ook diverse soorten zeehonden tegen. De weddellzeehond is het meest zuidelijk voorkomend zeezoogdier ter wereld. In de winter blijven ze onder het ijs, waarin ze een opening knagen met hun tanden zodat ze naar boven kunnen komen om te ademen. Krabbeneters komen zelden of nooit aan land; ze leven op het pakijs. Verder zullen we zeeluipaarden en zeeolifanten tegenkomen.

Drake Passage

Na bijna 30 dagen zeilen, South Georgia, South Orkneys en het Antarctisch schiereiland verkennen is het tijd voor de oversteek van de Drake Passage naar Ushuaia. De wateren rond Kaap Hoorn hebben de reputatie stormachtig te zijn. We lopen weer zeewachten en krijgen tijd om alle indrukken die onderweg zijn opgedaan tot ons te laten doordringen.

Albatrossen, Kaapse duiven, witkin stormvolgetjes en misschien ook zandloperdolfijnen houden ons tijdens de overtocht gezelschap. De albatrossen zijn op de volle oceaan in hun element. Zij geven de voorkeur aan winderige streken, omdat zij bij kalme wind moeilijk kunnen vliegen. Onderweg kunt u de bemanning helpen met het sturen, zetten, wegnemen en opdoeken van de zeilen.