Bark EUROPA - Cabo Verde - Montevideo group mail play plus user camera comment close arrow-down

Cabo Verde - Montevideo

Oceaan oversteek met passage van de evenaar

 • 34
  dagen
 • 4100
  nautische mijlen
 • reissom € 2.720,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom € 3.400,- p.p.
  2 persoonshut

Na een korte stop in tropisch Afrika richt EUROPA haar boeg richting het Westen en gaat onderweg naar Montevideo, Uruguay. Tijdens deze reis steekt het schip de Atlantische oceaan over. Ruim een maand zee voor de boeg en naarmate we verder van de Kaapverdische eilanden afvaren zal het ook rustiger worden voor wat betreft scheepvaart. Met het enkele schip wat we tegenkomen is het leuk om contact te maken met de bemanning. 's Nachts vaart de EUROPA natuurlijk ook door. Tijdens heldere nachten is de spectaculaire sterrenhemel in zicht; iets wat je tegenwoordig niet veel meer ziet door het vele kunstlicht in de bewoonde wereld. Ook de evenaar wordt gepasseerd tijdens deze etappe. Gebruikelijk is om tijdens een officiële ceremonie de heerser van de zee, Neptunes, te eren met een offer. Tegelijkertijd eert Neptunes het schip met een bezoek en maakt van de pollywogs echte shellbacks.

Sal, Cabo Verde

Cabo Verde ligt in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 600 kilometer voor de kust van Senegal. De archipel heeft ongeveer 450.000 inwoners en bestaat uit 9 bewoonde en enkele onbewoonde eilanden. Het tropisch klimaat en de altijd heersende passaatwind maken Cabo Verde tot een heus zeilerparadijs.

De eilandengroep werd in 1456 ontdekt door Portugese ontdekkingsreizigers en nadat in 1462 de eerste koloniale vestiging Ribeira Grande werd gesticht, werd het eiland gedurende de 15e eeuw voornamelijk gebruikt voor slavenhandel vanaf de West-Afrikaanse kust. De geïsoleerde ligging maakte Cabo Verde echter ook een geschikte bestemming voor bannelingen, misdadigers en piraten die aangetrokken werden door de rijkdom die was vergaard met de slavenhandel. 

Vanaf de 18 eeuw krijg de eilandengroep regelmatig te maken met extreme droogte die vaak leidde tot hongersnood. Dit zorgt ook voor economisch slechtere tijden. Tijdens de 19e eeuw vertrokken veel Kaapverdiërs naar New England om te werken voor Amerikaanse walvisvaarders. Pas na de val van de Portugese dictator Salazar verkreeg Cabo Verde in 1975 haar onafhankelijkheid. 

Ook op en rond de eilanden valt voldoende te ontdekken. Het water zit vol vliegende vissen, tonijn, wahoo, walvissen en zeeschildpadden. Het zeer afwisselende landschap kenmerkt zich door steile terrasvelden met bananen- en koffieplantages, zwarte vulkaanhellingen, zandwoestijnen en een woest schuimende, diepblauwe oceaan. 

Montevideo, UY

Na ruim een maand op zee is het tijd om weer eens aan land te komen. Na een reis vol avontuur met doldrums, zwempartijen, buien, lunches aan dek, lekker zeilen, klimmen in het want en het zelf sturen van het schip komt de EUROPA aan in Uruguay.

Montevideo is de hoofdstad en de grootste stad van Uruguay. De stad is gesticht door Spaanse soldaten in 1724 met als doel om de maritieme macht van Buenos Aires in de regio over te nemen. Halverwege de 19e eeuw is de stad zes jaar het strijdtoneel geweest tussen verschillende regeringspartijen. Nadat het vechten was gestaakt begon de stad zich te ontwikkelen en groeide snel. Allerlei moderne uitvindingen werden toegepast en in 1866 had de stad een onderwater telegraaflijn met Buenos Aires. Daarna kwamen er ook spoorwegen, telefonie en elektrisch licht in 1886.

De stad is te vinden aan de noordoever van het estuarium van de Rio de la Plata, die ter plaatse 200 kilometer breed is. Langs dit estuarium is ook 's werelds langste stoep te vinden, ruim 13,7 km lang! De stad ligt aan een baai, een natuurlijk gevormde haven en op de hoofdroute van wegtransport van Buenos Aires naar Porto Alegre in Brazilië. Een populaire trekpleister bij toeristen door de vele restaurantjes is de Mercado del Puerto “Havenmarkt” in een voormalige markthal in de haven van de stad (Ciudad Vieja). 

Tegenwoordig beschikt de stad niet meer over trams of treinen, maar gaat het openbare vervoer in de stad met de bus. Montevideo kent een uitgebreid netwerk van buslijnen die door de gehele metropool heen lopen. De bussen geven, samen met de zwart-gele taxi’s, het typische straatbeeld van de stad. 

Optie aanvragen Boekingsformulier