group mail play plus user camera comment close arrow-down

Cabo Verde - Montevideo

Steek de oceaan over op weg naar het zuiden

 • 34
  dagen
 • 4100
  nautische mijlen
 • reissom €2890,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €3700,- p.p.
  2 persoonshut

In september 2019 vertrekt Bark EUROPA vanuit Sevilla om de reis van Ferdinand Magellan te herdenken. In 1519 vertrok Ferdinand Magellan vanuit Sevilla voor de eerste omvaart rond de wereld. Vertrek met ons en vier het 500-jarig jubileum van dit heroïsche avontuur. We vertrekken vanuit Sevilla, Spanje en zeilen zuidwaarts over de oceaan naar de Straat van Magellan in Chili, waar we op 12 december 2019 aankomen in Punta Arenas. Europa bezoekt Puerto Williams en Kaap Hoorn op weg naar Antarctica. Na een bezoek aan de witte wildernis zullen we Magellan's route opnieuw volgen en begin 2020 de Stille Oceaan bevaren.

Vanuit de Kaapverdische eilanden steken we, net als Magellaan de oceaan over voor een reis langs de Braziliaanse kust. Hoewel Magellaan tijdens zijn reis nog een stop heeft gemaakt in de Baai van Rio de Janeiro, zeilen wij verder naar Montevideo. Met ruim een maand op zee is er genoeg tijd voor het assisteren in zeilen zetten, helpen met allerhande onderhoud activiteiten, zeiltrainingen, lezingen over (astro)navigatie, oceaanwinden en stromingen. Tijdens heldere nachten is de spectaculaire sterrenhemel te bewonderen. 

Ook de evenaar wordt gepasseerd tijdens deze etappe. Een moment waar aan boord bij stil wordt gestaan met een bezoek van Neptunes, de heerser van de zee. En met een beetje geluk worden alle pollywogs echte shellbacks. 

Vertrek vanuit Sal, Cabo Verde

Cabo Verde ligt in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 600 kilometer voor de kust van Senegal. De archipel heeft ongeveer 450.000 inwoners en bestaat uit 9 bewoonde en enkele onbewoonde eilanden. Het tropisch klimaat en de altijd heersende passaatwind maken Cabo Verde tot een heus zeilerparadijs.

De eilandengroep werd in 1456 ontdekt door Portugese ontdekkingsreizigers en nadat in 1462 de eerste koloniale vestiging Ribeira Grande werd gesticht, werd het eiland gedurende de 15e eeuw voornamelijk gebruikt voor slavenhandel vanaf de West-Afrikaanse kust. De geïsoleerde ligging maakte Cabo Verde echter ook een geschikte bestemming voor bannelingen, misdadigers en piraten die aangetrokken werden door de rijkdom die was vergaard met de slavenhandel. 

Vanaf de 18 eeuw krijg de eilandengroep regelmatig te maken met extreme droogte die vaak leidde tot hongersnood. Dit zorgt ook voor economisch slechtere tijden. Tijdens de 19e eeuw vertrokken veel Kaapverdiërs naar New England om te werken voor Amerikaanse walvisvaarders. Pas na de val van de Portugese dictator Salazar verkreeg Cabo Verde in 1975 haar onafhankelijkheid. 

Ook op en rond de eilanden valt voldoende te ontdekken. Het water zit vol vliegende vissen, tonijn, wahoo, walvissen en zeeschildpadden. Het zeer afwisselende landschap kenmerkt zich door steile terrasvelden met bananen- en koffieplantages, zwarte vulkaanhellingen, zandwoestijnen en een woest schuimende, diepblauwe oceaan. 

Als 'voyage crew' aan boord bark europa

Aan boord Bark Europa noemen we onze gasten 'Voyage crew'. Dit betekent dat Europa's vaste bemanning je zal laten ervaren hoe is het bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Waar je op een cruise alleen toeschouwer bent, zul je aan boord Europa een actief 'hands-on' zeil avontuur aangaan.

Je zult verdeeld worden in drie wachten; Rode wacht, Blauwe wacht en de Witte wacht, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Je zult vier uur 'op wacht' zijn waarna je acht uur vrije tijd zult genieten. Tijdens de vier uur dat je op wacht bent zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder de wacht lopers. Zo zullen er altijd twee man aan het roer staan. Samen zorg je voor een constante koers. De vaste bemanning zal je uitleggen hoe je het schip moet sturen en waar je op moet letten.

Tijdens de wacht zullen er ten alle tijden twee mensen op uitkijk staan. Op het voordek van het schip zal je de uitkijk houden. Je kijkt uit naar schepen, boeien, debris en ijsbergen in het water en communiceert dit met de officier op wacht. De rest van de wachtlopers zullen aan dek helpen.

De vaste bemanning geeft je zeiltraining en je zult helpen bij het zetten en weghalen van de zeilen. Dit houdt in dat je lijnen zult aantrekken en vieren, zeilen zult vouwen en uitpakken hoog in de mast. De bemanning zal je uitleggen hoe je aan dek werkt en je zult leren de zeilen te zetten en te trimmen naar de richting van de wind. Tijdens je wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Hier leer je werken met traditionele materialen en methodes. Houtbewerking, Astronavigatie, zeilmakers werk en traditioneel touw- en tuigers werk zal onderdeel uitmaken van jouw zeilreis.

De kapiteins en officieren van Bark Europa zijn gemakkelijk in de omgang en zullen zich ook bezig houden met jou zeiltraining. Zij zullen zowel traditionele- als moderne navigatie technieken aan je uitleggen. Ze zullen de veiligheidsprocedures en oefeningen met je doornemen en organiseren.

Tijdens de acht uur die van 'van wacht' bent is er tijd om uit te rusten en te genieten van je omgeving. In de bibliotheek of in het dekhuis kun je een boek lezen, de bar is open voor een hapje en een drankje. De bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van traditionele matrozen kennis en vaardigheden tot wetenschap en sterrenkunde. Tijdens je tijd 'van wacht' kun je nog steeds de bemanning helpen met het zeilen en het onderhoud.

Het kombuis kan soms om hulp vragen bij het schillen van aardappels en appels aan dek zodat ze voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. In het dekhuis worden spelletjes gespeeld, boeken gelezen, muziek geluisterd en wordt menig brief en email geschreven. The tijd die je 'van wacht' bent is tijd voor jezelf, je kunt zo veel of zo weinig doen als je zelf wilt. Deze uren zijn ook bedoeld om bij te slapen.

Wanneer jij zeil zet, je een boek leest of aan het werk bent aan dek, zijn ze in het kombuis altijd druk bezig eten te bereiden voor iedereen aan boord. Meer gangen maaltijden worden drie keer per dag geserveerd met thee- en koffie tussendoor, door weer en wind. In de avonden organiseert de bemanning quizes en team uitdagingen om samen met je wacht van te genieten.

Aankomst in Montevideo, Uruguay

Na ruim een maand op zee is het tijd om weer eens aan land te komen. Na een reis vol avontuur met doldrums, zwempartijen, buien, lunches aan dek, lekker zeilen en het zelf sturen van het schip komt de EUROPA aan in Uruguay.

Montevideo is de hoofdstad en de grootste stad van Uruguay. De stad is gesticht door Spaanse soldaten in 1724 met als doel om de maritieme macht van Buenos Aires in de regio over te nemen. Halverwege de 19e eeuw is de stad zes jaar het strijdtoneel geweest tussen verschillende regeringspartijen. Nadat het vechten was gestaakt begon de stad zich te ontwikkelen en groeide snel. Allerlei moderne uitvindingen werden toegepast en in 1866 had de stad een onderwater telegraaflijn met Buenos Aires. Daarna kwamen er ook spoorwegen, telefonie en elektrisch licht in 1886.

De stad is te vinden aan de noordoever van het estuarium van de Rio de la Plata, die ter plaatse 200 kilometer breed is. Langs dit estuarium is ook 's werelds langste stoep te vinden, ruim 13,7 km lang! De stad ligt aan een baai, een natuurlijk gevormde haven en op de hoofdroute van wegtransport van Buenos Aires naar Porto Alegre in Brazilië. Een populaire trekpleister bij toeristen door de vele restaurantjes is de Mercado del Puerto “Havenmarkt” in een voormalige markthal in de haven van de stad (Ciudad Vieja). 

Tegenwoordig beschikt de stad niet meer over trams of treinen, maar gaat het openbare vervoer in de stad met de bus. Montevideo kent een uitgebreid netwerk van buslijnen die door de gehele metropool heen lopen. De bussen geven, samen met de zwart-gele taxi’s, het typische straatbeeld van de stad. 

Optie aanvragen Boekingsformulier