group mail play plus user camera comment close arrow-down

Combinatiereis van Valparaíso naar Brisbane

Combineer meerdere reizen en steek de volledige Pacific over

 • 98
  dagen
 • 7905
  nautische mijlen
 • reissom €7790,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €10.640,- p.p.
  2 persoonshut

Na lange tijd dromen en voorbereiden, zal ons Pacific avontuur dan echt van start gaan in Valparaíso, Chili. In ongeveer drie maanden zullen we de grootste oceaan op aarde oversteken, die zich uitstrekt van het noordpoolgebied tot de Zuidelijke Oceaan, een derde van het aardoppervlak ter wereld. We laten Zuid-Amerika achter ons en zeilen met de boeg westwaarts het eindeloze blauw van de grootste en diepste oceaan op aarde over: de Stille Oceaan. De meer uitgesproken oostelijke passaatwinden in de Zuid Oost Pacific zijn gunstig voor een dwars getuigd schip als Bark EUROPA. Tijdens de reis van Valparaíso naar Fiji zal de bemanning zeiltraining geven en zul je helpen bij het zetten en weghalen van de zeilen. Dit houdt in dat je lijnen zult aantrekken en vieren, zeilen zult vouwen en uitpakken hoog in de mast. Er zal worden uitgelegd hoe je aan dek werkt en hoe de zeilen te trimmen naar de richting van de wind. Tijdens de wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip en te leren werken met traditionele materialen en methodes. Zo kan houtbewerking, astronavigatie, zeilmakerswerk en traditioneel touw- en tuigerswerk onderdeel uitmaken van jouw zeilreis. Stap aan boord en beleef dit epische avontuur over de Stille Oceaan!

NB. Graag attenderen we je erop dat voor gasten die meerdere reizen combineren, het mogelijk is om op 8 mei 2020 op Paaseiland aan boord te overnachten op basis van B&B. Dit is inbegrepen in de prijs. Op Tahiti, Fiji en Nieuw-Caledonië is het niet mogelijk om aan boord te overnachten. We vragen de gast zelfstandig een overnachting te regelen voor 6 en 7 juni 2020 op Tahiti, voor 2 en 3 juli 2020 op Fiji en voor 14 en 15 juli 2020 op Nieuw-Caledonië. Voor gasten die één reis hebben geboekt is het niet mogelijk om langer aan boord te blijven.

Valparaíso

We vertrekken onze reis vanuit Valparaíso, een kleurrijke werelderfgoed stad die al vele dichters en schrijvers heeft geïnspireerd. De heuvels van de stad staan vol met kleine en kleurrijke huizen, waar je eindeloze trappen of historische kabelliften kunt nemen om door het doolhof van smalle, kleurrijke straatjes te wandelen of te genieten van het uitzicht op de Stille Oceaan.

Valparaíso ligt ongeveer 120 kilometer ten noordwesten van Santiago en is een van de belangrijkste zeehavens van de Pacific. De stad speelde een belangrijke geopolitieke rol in de tweede helft van de 19e eeuw, toen het diende als een belangrijke tussenstop voor schepen die tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan reisden, na het oversteken van de Straat van Magellaan. De stad bloeide en stond bij veel zeilers bekend als 'de parel van de Stille Oceaan'.

In de tweede helft van de 20e eeuw, en vooral na de opening van het Panamakanaal, kreeg de stad een zware klap. De laatste twintig jaar herstelde de stad zich echter, waardoor kunstenaars, schrijvers en toeristen naar de historische wijken van de prachtige stad trokken en Valparaíso zich ontwikkelde tot een groot educatief centrum met meerdere universiteiten en hogescholen. De haven van Valparaíso is heden ten dage een belangrijk distributiecentrum voor maritiem verkeer en cruiseschepen en zal ook onze toegangspoort tot de Stille Oceaan zijn!

Paaseiland

Paaseiland is wereldberoemd met een goede reden! Dit interessante en afgelegen eiland staat bekend om zijn Moai-beelden. De stenen blokken, gevormd in hoofd- en rompfiguren, zijn gemiddeld 4 meter hoog en wegen ongeveer 14 ton. Deze indrukwekkende en intrigerende beelden werden gemaakt en verplaatst door de eerste bewoners van het eiland. De mensen die deze reuzen hebben uitgehouwen, hebben op de een of andere manier een vloot van houten getuigde kano's naar dit kleine stipje in de uitgestrektheid van de Stille Oceaan gezeild. Hier, ongeveer 3.700 kilometer ten westen van Zuid-Amerika en 1.770 kilometer van het dichtstbijzijnde naburige eiland, vormden en plaatsten de Rapa Nui ongeveer 900 Moai over het eiland in de 10e tot de 16e eeuw. De Moai zijn de indrukwekkende overblijfselen van de dramatische opkomst en ondergang van de meest geïsoleerde Polynesische cultuur in de geschiedenis.

De Polynesiërs kwamen uit het westen in plaats van het oosten, en de mensen op Paaseiland worden verondersteld afstammelingen te zijn van onverschrokken reizigers die duizenden jaren geleden vanuit Taiwan vertrokken. De legende zegt dat de mensen naar Paaseiland zijn vertrokken omdat hun eigen eiland langzaam werd ingeslikt door de zee.

Veel van de eilanden in de Stille Oceaan werden ontdekt door Polynesiërs mede door de schepen die ze gebruikten om over de oceanen te zwerven en de unieke manier van navigatie. Deze kano's waren niet in staat om voor de wind te varen zoals de westerse dwarsgetuigde schepen dat deden. De kano's voeren beter met de wind van de zijkant waardoor ze veel moesten wenden. Dit betekende dat de kano's veel meer het gebied doorkruisten waar de Europeese dwarstuigers een rechte lijn aflegden. Doordat de Europese schepen in relatief rechte lijnen zeilden, misten ze de meeste eilanden en ontdekten en bewoonden de Polynesiërs veel van de eilanden in deze uitgestrekte oceaan.

Naast de mysterieuze Moai-beelden heeft dit paradijselijke eiland ook een aantal echt ongerepte baaien. Wie houdt er niet van zwemmen in azuur gekleurd water of wandelen langs stranden van zacht wit zand? Paaseiland heeft vele adembenemend mooie stranden. Het strand van Anakena is een perfect voorbeeld van een paradijs. Dit prachtige strand omgeven door indrukwekkend kokospalmen is extra speciaal. Het is de plaats waar Hotu Matua van boord ging. Sommige mensen zeggen dat een van de vele grotten langs het strand het huis van deze koning was.

Tahiti

Na meer dan 2300 zeemijl gevaren te hebben en meerdere eilanden zoals Pitcairn en Mangareva bezocht te hebben, kom je aan in Tahiti. Deze eilanden vormen een groep van 118 eilanden. Het grootste eiland heet eenvoudig Tahiti en heeft als hoofdstad Papeete. Papeete, wat 'watermand' betekent, was ooit een verzamelplaats waar Tahitianen hun kalebassen met vers water kwamen vullen. Nu is Papeete de grootste stad in de nabije omgeving waar de meerderheid van de bevolking van het eiland woont. Hierdoor is het binnenland van het eiland bijna onaangetast en wild, met haar majestueuze bergtoppen, mystieke valleien, kristalheldere beekjes, donderende watervallen en eindeloos regenwoud. Je vindt zwarte zandstranden aan de oostkust en witte zandstranden aan de westkust. Maar zowel zwart als wit, deze stranden zijn adembenemend mooi omringd door palmbomen en de azuurblauwe zeeën die er zachtjes het strand op rollen. Onder deze oase van blauw en groen water zijn honderden tropische vissen te zien. In deze zeebodemtuinen van koraal leven ongeveer 800 verschillende vissoorten. Je kunt er naast deze vissen in allerlei vormen en kleuren ook de giant manta ray voorbij zien glijden, genieten van het nieuwsgierige spel van de vele dolfijnen en de prachtige eeuwenoude zeeschildpadden spotten. Elk jaar, van augustus tot oktober, verwelkomen de Polynesische wateren ook veel bultruggen die komen paren en bevallen in de diepe en beschutte baaien voordat ze terugkeren naar de Zuidpool. Tegen de tijd dat Bark EUROPA haar anker laat vallen, kun je deze walvissen alleen of met hun jonge kalven rond de eilanden van Tahiti zien.

Het binnenland van het eiland Tahiti is een paradijs voor iedereen, ook voor veel trekvogels die de oceaan oversteken. Door de vele fruitbomen, bloemen, rivieren en meer dan duizend verschillende plantensoorten is het eiland de ideale plek voor veel vogel om te rusten of te broeden. Je kunt, onder andere, Blue-footed boobies, fregatten, salanganes, jachtzwaluwen, Pacifische zwaluwen, Tahiti Kingfishers en kleine reigers zien in het onbewoonde regenwoud. Tijdens je ontdekkingsreis in de schaduw van vele bananen-, kokosnoot- en broodvruchtbomen, word je omringd door vlinders en hommels en gekko's in verschillende kleuren kunnen worden gezien tussen de tropische Tiare bloemstruiken, het trotse embleem van Tahiti.

De eerste Tahitianen arriveerden ergens rond 1000 CE uit West-Polynesië, na een lange migratie vanuit Zuidoost-Azië of Indonesië, via de Fiji, Samoaanse en Tongaanse archipels. Deze geschiedenis is levendig aanwezig en er worden veel verhalen verteld over deze ongelooflijke geschiedenis en haar avontuurlijke en moedige eerste bewoners. Deze verhalen worden op Tahiti geïllustreerd met traditionele geschriften over oorlogs- en navigatie technieken, traditionele dans en ambacht en het traditionele zeemanschap, de visserij en de gerechten. Er waren in de loop der jaren veel verschillende stammen op de eilanden en velen wisselden handel en gebruiken uit in vredestijd en oorlog. 

Vanaf de 17e eeuw werden de eilanden voor het eerst waargenomen en bezocht door Europese ontdekkingsreizigers. De Portugese navigator Pedro Fernandes de Queirós, die de Spaanse kroon diende tijdens een expeditie naar Terra Australis, was misschien de eerste Europeaan die het eiland Tahiti zag. Hij zag een bewoond eiland op 10 februari 1606. De eerste Europeaan die volgens bestaande gegevens Tahiti heeft bezocht, was kapitein Samuel Wallis, die rond de wereld voer met HMS Dolphin. Samuel Wallis en zijn bemanning rapporteerde het eiland te zien op 18 juni 1767 en ging voor anker in Matavai Bay. Op 2 april 1768 landde Louis-Antoine de Bougainville op Tahiti, aan boord van Boudeuse en Etoile tijdens de eerste circumnavigatie in naam van Frankrijk. In juli 1768 kreeg Captain James Cook de opdracht van de Royal Society, en op bevel van de Lords Commissioners of the Admiralty, om de zonsverduistering door Venus te observeren, een fenomeen dat zichtbaar zou zijn vanaf Tahiti op 3 juni 1769. Hij arriveerde in Tahiti's Baai van Matavai met de HMS Endeavour op 12 april 1769. Er zijn veel verhalen te vertellen over deze Europese ontdekkingsreizigers die op Tahiti landval maakten, je kunt musea bezoeken, op expeditie naar historische plaatsen op het eiland waar delen van deze geschiedenis plaats vonden en lezen over de fascinerende maritieme geschiedenis van deze eilanden.

Fiji

Al verder zeilend en de Pacific ontdekkend, is Fiji een volgende stop op deze reis. Fiji, toch wel de bekendste bestemming van alle stops in de Pacific, is met zijn talloze groene landschappen, de oranje kleuren van de rijpe papaja’s en het blauw en groen van de zee een kleurrijke bestemming! Maar ook onder het wateroppervlak bevindt zich een kleurrijk pallet met bloeiende koraalriffen en tropische vissen.

Fiji is een archipel van meer dan 300 eilanden en meer dan 500 kleinere eilandjes en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 18.300 vierkante kilometer. De twee belangrijkste eilanden zijn Viti Levu en Vanua Levu, goed voor meer dan 80% van de bevolking.

De eerste volken van Fiji staan bekend als het Austronesische volk dat Fiji rond 3500 tot 1000 voor Christus ontdekte, gevolgd door het Melanesische volk rond 1000 voor Christus. Er bestaan duidelijke bewijzen dat ook de grote migratie van het Lapita volk zich in Fiji heeft gevestigd, dat aangetoond wordt door archeologische vondsten in de regio die een duidelijke sterke band met de Polynesische cultuur laten zien.

De samenleving van Fiji is voor ongeveer de helft van Melanesische of Polynesische oorsprong, rond de 40 procent van Indiase oorsprong en een klein gedeelte van Europese of andere Aziatische oorsprong.

De geschiedenis van Fiji is er een van mobiliteit, gekenmerkt door de elegante vaartuigen die drua werden genoemd. Het vaartuig, soort kano’s met opgetuigde zeilen, kwam oorspronkelijk uit Micronesië en verspreidde zich met de ontdekkingstochten langzaam richting Fiji, Tonga en Samoa.

Het eerste bekende contact met Europeanen dateert uit 1643 toen Abel Tasman Vanua Levu en Taveuni verkende. Britse ontdekkingsreizigers volgden in de late 18e eeuw. Na een periode van onafhankelijkheid stichtten de Britten de kolonie Fiji in 1874, waarna de archipel in 1970 weer onafhankelijk werd als Dominion of Fiji.

Op de tropische eilanden van Fiji zijn meer dan 800 unieke plantensoorten en dieren te vinden, zoals reptielen, amfibieën maar ook vele soorten en kleurrijke vogels. Ook de onderwaterwereld met zijn zeeschildpadden, koraalriffen en vissoorten zijn zeker de moeite waard om met een snorkel te ontdekken!

Nieuw-Caledonië

Van de westelijke wildernis tot de blauwe lagunes en groene, weelderige bergen in het oosten, het tropische Nieuw-Caledonië heeft veel te bieden! De eerste bewoners van het eiland zijn vernoemd naar de Melanesiërs uit Zuidoost-Azië die rond 3000 v. Chr. naar Nieuw-Caledonië kwamen. De eerste Europeaan die het eiland bezocht was kapitein James Cook, die het de Romeinse naam voor Schotland, Caledonië, gaf. In 1853 werd het eiland geannexeerd door Frankrijk en diende het als een strafkolonie tot 1897. Met de vorming van de Franse overzeese gebieden in 1946, werd Nieuw-Caledonië hier onderdeel van.

Vanwege deze Franse annexatie, werd het eiland een mix van Franse en Melanesische invloeden, een smeltkroes van verschillende etnische groepen, waaronder Aziatische gemeenschappen en mensen van andere eilanden uit de Pacific.

Deze gemengde cultuur is er nog steeds overal terug te zien. Zo begeef je je in Nouméa, de hoofdstad van Nieuw-Caledonië, voor je gevoel aan de Franse Riviera, terwijl buiten de hoofdstad de bergen, regenwouden en graslanden weer de lokale Pacific cultuur uitstralen.

Ongeveer 60% van de lagune van Nieuw-Caledonië staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het marine leven in de lagunes is een van de mooiste ter wereld. Honderden soorten vissen, ander dierenleven en adembenemende koralen zijn bewaard gebleven in de riffen van Nieuw-Caledonië.

Brisbane

Je avontuur aan boord van Bark EUROPA eindigt in Brisbane, de rivierstad. Deze prachtige, warme en zonnige stad aan de oostkust van Australië ligt precies tussen de 'Goldcoast' en de ' Sunshine coast'. Het klinkt zo goed als het is: zon, zee en een prachtige stad om te verkennen. Brisbane wordt de rivierstad genoemd vanwege haar prachtige Brisbane-rivier die zich door het stadscentrum krult. De stad kan vanaf het water worden verkend in de vele verschillende soorten boten die rond varen, te voet, met de bus of de fiets. Neem een ​​kijkje op de South Bank Grand Arbor met haar indrukwekkende 443 krullende stalen columns bedekt met bloemen.

Wanneer je op de zuidelijke oever bent, is een bezoek aan de Nepal Peace Pagoda zeker de moeite waard, met zijn traditionele architectuur, kunstwerken en meditatiegebied. In het Parklands-gebied zijn veel cafés en restaurants en is een leuke plek om te zitten en te genieten van het drukke stadsleven. Maak een wandeling over een van de vele markten in de stad die veel verschillende kraampjes bieden, van fruit en groenten tot kleding en accessoires van enkele van de meest getalenteerde jonge ontwerpers van Brisbane.

Iets anders dat leuk is om te doen in Brisbane is een bezoek aan de City Botanic Gardens, de meest ontwikkelde tuinen van Brisbane met veel zeldzame en ongewone botanische soorten. In het bijzonder een speciale verzameling cycaden, palmen, vijgen en bamboe. Het toont ook het Sir Thomas Brisbane Planetarium en de Japanse tuin "Tsuki-yama-chisen". 

Als je meer tijd hebt om Brisbane en haar omgeving te verkennen, is een goed uitje naar Brisbane's Forest Park. Het grote natuurreservaat ligt aan de westelijke kant van de stad in de regio Moreton Bay. Het reservaat ligt tussen Mount Coot-tha Reserve en de hogere pieken in het noorden. Het park ondersteunt veel planten en dieren en het is essentieel voor hun voortbestaan. In 2015 werd Brisbane door een competitie van reisgids Rough Guides verkozen tot een van de tien mooiste steden ter wereld, onder vermelding van redenen als "de winnende combinatie van moderne hoogbouw, weelderige groene ruimtes en de enorme Brisbane River die zich een weg baant midden door de stad voordat ze uitmondt in de azuurblauwe baai van Moreton."

Als voyage crew aan boord van Bark EUROPA

Aan boord Bark EUROPA noemen we onze gasten 'Voyage crew'. Dit betekent dat EUROPA's vaste bemanning je zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Waar je op een cruise alleen toeschouwer bent, zul je aan boord van EUROPA een actief 'hands-on' zeil avontuur aangaan.

Je zult verdeeld worden in drie wachten; Rode wacht, Witte wacht en de Blauwe wacht, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Je zult vier uur 'op wacht' zijn waarna je acht uur vrije tijd zult genieten. Tijdens de vier uur dat je op wacht bent zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder de wachtlopers. Zo zullen er altijd twee man aan het roer staan. Samen zorg je voor een constante koers. De vaste bemanning zal je uitleggen hoe je het schip moet sturen en waar je op moet letten.

Tijdens de wacht zullen er te allen tijde twee mensen op uitkijk staan. Op het voordek van het schip zal je de uitkijk houden. Je kijkt uit naar schepen, boeien, debris en ijsbergen in het water en communiceert dit met de officier op wacht. De rest van de wachtlopers zullen aan dek helpen.

De vaste bemanning geeft je zeiltraining en je zult helpen bij het zetten en weghalen van de zeilen. Tijdens je wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Hier leer je werken met traditionele materialen en methodes. Houtbewerking, Astronavigatie, zeilmakerswerk en traditioneel touw- en tuigerswerk zal onderdeel uitmaken van jouw zeilreis.

De kapiteins en officieren van Bark Europa zijn gemakkelijk in de omgang en zullen zich ook bezighouden met jouw zeiltraining. Zij zullen zowel traditionele als moderne navigatie technieken aan je uitleggen. Ze zullen de veiligheidsprocedures en oefeningen met je doornemen en organiseren.

Tijdens de acht uur die je 'van wacht' bent is er tijd om uit te rusten en te genieten van je omgeving. In de bibliotheek of in het dekhuis kun je een boek lezen, de bar is open voor een hapje en een drankje. De bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van traditionele matrozen kennis en vaardigheden tot wetenschap en sterrenkunde. Tijdens je tijd 'van wacht' kun je nog steeds de bemanning helpen met het zeilen en het onderhoud.

Het kombuis kan soms om hulp vragen bij het schillen van aardappels en appels aan dek zodat ze voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. In het dekhuis worden spelletjes gespeeld, boeken gelezen, muziek geluisterd en wordt menig brief en email geschreven. `De tijd die je 'van wacht' bent is tijd voor jezelf, je kunt zo veel of zo weinig doen als je zelf wilt. Deze uren zijn ook bedoeld om bij te slapen.

Wanneer jij zeil zet, je een boek leest of aan het werk bent aan dek, zijn ze in het kombuis altijd druk bezig eten te bereiden voor iedereen aan boord. Meergangen maaltijden worden drie keer per dag geserveerd met thee- en koffie tussendoor, door weer en wind. In de avonden organiseert de bemanning quizes en team uitdagingen om samen met je wacht van te genieten.

Optie aanvragen Boekingsformulier