group mail play plus user camera comment close arrow-down

Montevideo - Falklands - Punta Arenas

Ga de uitdaging aan, zeil de Zuiderlijke Ocean! Beleef en bewonder, spot de vele pinguin colonies en zeevogels op de Falklands.

 • 29
  dagen
 • 2200
  nautische mijlen
 • reissom €3575,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €4250,- p.p.
  2 persoonshut

Ervaar al dat het zeilen op een dwars getuigd schip te bieden heeft als je met ons van Montevideo naar Punta Arenas vaart met een omweg via de pracht van de Falklands. Een spannende combinatie van meerdere weken uitdagend zeilen, het verkennen van de Falklands en varen door de straat van Magellaan en de Chileense kanalen.

Deze reis combineert de beste aspecten van een zeilexpeditie op Bark Europa. Van Montevideo richting de Falklands zullen we ca 1200 nm moeten afleggen, genoeg dagen op zee om echt het rijden en zeilen te leren en je comfortabel te voelen bij het zetten van de zeilen. Genoeg tijd om volledig te duiken in de zeiltheorie met de vaste bemanning en dit te oefenen in de onstuimige en onvoorspelbare weers- en zeeomstandigheden in dit afgelegen gebied.

Eenmaal aangekomen op de Falklands gaan we uiteraard op onderzoek uit, deze reis brengt je helemaal rond het eiland en je zult een genoeg dagen hebben om het eiland te bewonderen en zijn bijzondere dieren in het wild te spotten. Na ca 1,5 week van ontdekking wordt het tijd om weer de zeilen te zetten richting onze eindbestemming, de oceaan over om vervolgens de straat van Maggelaan te doorkruizen richitng onze eindbestemming Punta Arenas. 

Je zult nooit echt alleen zijn tijdens deze reis, je wordt omringd zijn door dolfijnen en de vele zeevogels. Kaapse stormvogels en albatrossen zijn je metgezellen tijdens deze reis. Albatrossen zijn het best uitgerust voor een permanent verblijf op zee. Hun territorium is de open oceaan. Ze houden van winderige gebieden, omdat ze niet kunnen vliegen met weinig wind. Op deze passage zie je albatrossen zweven op de harde winden die kenmerkend zijn voor deze regio. Verwacht om veel aan dek te worden geroepen om de zeilen te zetten en te strijken in deze, soms ruwe, omstandigheden.

Deze reis heeft de mogelijkheid om na 16 dagen op de Falkland af te stappen of in 29 dagen de hele reis te maken. Neem contact met ons op als u meer wilt weten over het halverwege afstappen op de Falklands.

Vertrek uit Montevideo

Montevideo is de hoofdstad en de grootste stad van Uruguay. De stad is gesticht door Spaanse soldaten in 1724 met als doel om de maritieme macht van Buenos Aires in de regio over te nemen. Halverwege de 19e eeuw is de stad zes jaar het strijdtoneel geweest tussen verschillende regeringspartijen. Nadat het vechten was gestaakt begon de stad zich te ontwikkelen en groeide stad snel. Allerlei moderne uitvindingen werden toegepast en in 1866 had de stad een onderwater telegraaflijn met Buenos Aires. Daarna kwamen er ook spoorwegen, telefonie en electrisch licht in 1886. 

De stad is te vinden aan de noordoever van het estuarium van de Rio de la Plata, die ter plaatse 200 kilometer breed is. Langs dit estuarium is ook 's werelds langste boulevard te vinden, ruim 13,7 km lang! De stad ligt aan een baai, een natuurlijk gevormde haven en op de hoofdroute van wegtransport van Buenos Aires naar Porto Alegre in Brazilië. Een populaire trekpleister bij toeristen door de vele restaurantjes is de Mercado del Puerto “Havenmarkt” in een voormalige markthal in de haven van de stad (Ciudad Vieja). 

Tegenwoordig beschikt de stad niet meer over trams of treinen, maar gaat het openbare vervoer in de stad met de bus. Montevideo kent een uitgebreid netwerk van buslijnen die door de gehele metropool heen lopen. De bussen geven, samen met de zwart-gele taxi’s, het typische straatbeeld van de stad.

Ontdek de Falklands

Gelegen tussen de breedten van 51 ° en 53 ° Zuid en 57 ° en 62 ° West in de Zuid-Atlantische Oceaan, zijn deze eilanden iets heel speciaals. Stel je eens kilometers en kilometers van onaangetast, adembenemend landschap voor. Hier zijn de vogels de belangrijkste bewoners van het land. Duizenden van hen. Pinguïns, albatrossen, sterns en nog veel meer.

Je hoort ze overal roepen en schreeuwen in deze verder stille wildernis. Het eiland valt verticaal weg in de zuidelijke zee met zijn steile kliffen, de thuisbasis van de Black Browed Albatross. Andere kliffen worden bezet door de Rockhopper Penguin-kolonies, deze kliffen bevinden zich ook enkele honderden meters boven de oceaan. Met duizenden individuen in de kolonie is er een constant verkeer van pinguïns op en neer, springend en hoppend van rots naar rots zoals alleen een Rotshopper kan!

Dit eiland is voor vele geen gemakkelijke plek om te leven, maar voor de vogels is dit boomloze landschap, geslagen door een bijtende Antarctische wind, de enige plaats om hun kuikens groot te brengen en hen voor te bereiden op het zware leven op zee.

Bewonder Gentoo Penguins, Magellanic Penguins en een eenzame King Penguin met hun kuikens in hun natuurlijke habitat. Bestudeer de altijd aanwezige zeevogels zoals de Kelpganzen, witte fuut, oestervangers, stormvogels en natuurlijk de machtige albatrossen. Tijdens zodiac expedities naar de wal word je vergezeld door vele speelse en nieuwsgierige Commerson's Dolphins en zeehonden die je graag de beste manier door het water laten zien.

De eilandengroep bestaat uit meer dan 700 eilanden. De twee belangrijkste eilanden zijn Oost-Falkland en West-Falkland, met andere kleinere eilanden van verschillende grootte erom heen. Sommige alleen klein en rotsachtige of met tussac bedekte vlakten. Oost-Falkland is de thuisbasis van de hoofdstad, Stanley, en de meeste mensen van het eiland.

Kustlijnen variëren van ruige kliffen langs de kust tot kilometers lange ongestoorde witte zandstranden afgewisseld met rotsachtige landtongen en grote kelpbossen. Veel beschutte havens zijn te vinden langs de kust. Heuvels en wijd open vlaktes kenmerken verschillende delen van de eilanden. Mount Usborne op East Falkland is de hoogste top op 705 meter (2.312 voet).

De Falklands hebben een zeeklimaat met temperaturen van 25 ° C tot -5 ° C. Heersende westelijke winden verlagen de temperaturen en hebben een opmerkelijk verschil gecreëerd tussen het oosten en het westen, zowel voor het klimaat als de flora. De eilanden in het westen zijn aanzienlijk droger en genieten meer zon dan die in het oosten. Hogere regenval in het oosten stimuleert de groei van varens en tussac gras.

'Voyage crew' aan boord Bark Europa

Aan boord Bark Europa noemen we onze gasten ‘Voyage crew’. Dit betekent dat Europa’s vaste bemanning je zal laten ervaren hoe is het bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Waar je op een cruise alleen toeschouwer bent, zul je aan boord Europa een actief ‘hands-on’ zeil avontuur aangaan. Je zult verdeeld worden in drie wachten; Rode wacht, Blauwe wacht en de Witte wacht, vernoemt naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Je zult vier uur ‘op wacht’ zijn waarna je acht uur vrije tijd zult genieten.

Tijdens de vier uur dat je op wacht bent zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder de wacht lopers. Zo zullen er altijd twee man aan het roer staan. Samen zorg je voor een constante koers. De vaste bemanning zal je uitleggen hoe je het schip moet sturen en waar je op moet letten. Tijdens de wacht zullen er ten alle tijden twee mensen op uitkijk staan.  Op het voordek van het schip zal je de uitkijk houden. Je kijkt uit naar schepen, boeien, debris en ijsbergen in het water en communiceert dit met de officier op wacht.

De rest van de wacht lopers zal aan dek helpen. De vaste bemanning zal je zeil training geven en je zult helpen bij het zetten en weghalen van de zeilen. Dit houdt in dat je lijnen zult aantrekken en vieren, zeilen zult vouwen en uitpakken hoog in de mast. De bemanning zal je uitleggen hoe je aan dek werkt en je zult leren de zeilen te zetten en te trimmen naar de richting van de wind. Tijdens je wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Hier leer je werken met traditionele materialen en methodes.  Houtbewerking, Astronavigatie, zeil makers werk en traditioneel touw- en tuigers werk zal onderdeel uitmaken van jou zeil reis.

De kapiteins en officieren van Bark Europa zijn gemakkelijk in de omgang en zullen zich ook bezig housen met jou zeiltraining. Zij zullen zowel traditionele- als moderne navigatie technieken aan je uitleggen. Ze zullen de veiligheid procedures en oefeningen met je doornemen en organiseren. Tijdens de acht uur die van ‘van wacht’ bent is er tijd om te rusten en te genieten van je omgeving. In de bibliotheek of in het dekhuis kun je een boek lezen, de bar is open voor een hapje en een drankje. De bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van traditionele matrozen kennis en vaardigheden tot wetenschap en sterrenkunde.

Tijdens je tijd ‘van wacht’ kun je nog steeds de bemanning helpen met het zeilen en het onderhoud. Het kombuis kan soms om hulp vragen bij het schillen van aardappels en appels aan dek zodat ze voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. 

In het dekhuis worden spelletjes gespeeld, boeken gelezen, muziek geluisterd en word menig brief en email geschreven. The tijd die je ‘van wacht’ bent is tijd voor jezelf, je kunt zo veel en zo weinig doen als je zelf wilt. Deze uren zijn ook bedoelt om bij te slapen.

Wanneer jij zeil zet, je boek leest of aan het werk bent aan dek zijn ze in het kombuis altijd druk bezig eten te bereiden voor iedereen aan boord. Meer gangen maaltijden worden drie keer per dag geserveerd met thee- en koffie tussendoor, door weer en wind. In de avonden organiseert de bemanning quizes en team uitdagingen om samen met je wacht van te genieten.

De straat van Magellaan

Op 10 augustus 1519 begon Ferdinand Magellaan (ca 1480 - 1521) zijn reis vanuit Sevilla, Spanje met een vloot van vijf schepen genaamd de Armada De Moluccas, op zoek naar een westelijke zeeroute naar de Spice-eilanden in Oost-Indië.

Magellaan werd in 1480 in Sabrosa, Portugal door een Portugese adellijke familie, op jonge leeftijd bezocht aan het hof van de koningin en hoorde veel verhalen over de grote Portugese en Spaanse rivaliteit voor het verkennen van zee. Geïntrigeerd door de verhalen over het Verre Oosten, ontwikkelde Magellan een interesse voor maritieme ontdekking. Ongeveer dertig jaar later begon Magellan aan de Spaanse expeditie die lang en uitputtend zou zijn.

Het schip Trinidad, onder bevel van Magellaan, was het leidende schip van een vloot van vijf schepen. In september 1519 begon de vloot hun zoektocht naar het oosten vanuit de haven van Sanlucar de Barrameda en stak de Atlantische Oceaan over. Ze bereikten Tenerife op de Canarische Eilanden op 26 september 1519 en vertrokken om de oceaan over te steken naar Brazilië. Magellaan ging op 13 december de baai van Rio de Janeiro binnen en bereikte op 31 maart 1520 Port San Julián. Na ernstige muiterijen en verschillende stormen verlieten ze dezelfde haven in augustus 1520. Ze zeilden langs de kust van Zuid-Amerika op zoek naar een route die een passage door Zuid-Amerika naar het Oosten zou toestaan.

500 jaar later volgt Bark EUROPA een gedeelte van zijn route van Sevilla naar de Straat van Magellaan en de Stille Oceaan! Na 500 jaar staat het 107-jarige Nederlandse Tall Ship Bark EUROPA klaar om de zoektocht naar nieuwe routes van Ferdinand Magellan te herdenken. We volgen zijn voetsporen vanuit Sevilla, vertrekken op 20 september 2019, via Tenerife en Cabo Verde naar Zuid-Amerika. We steken de Straat van Magellaan over en komen aan in Punta Arenas.

Optie aanvragen Boekingsformulier