group mail play plus user camera comment close arrow-down

Puerto Natales - Valparaíso

Ultieme zeilreis langs de Chileense kust

 • 13
  dagen
 • 1350
  nautische mijlen
 • reissom € 1495,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom € 1885,- p.p.
  2 persoonshut

Via de indrukwekkende Chileense kanalen stuurt de Humboldt stroming ons op weg naar het noorden, langs de kust van Chili. In dit prachtige deel van de wereld zien we veel vogels en andere dieren, die genieten van de koude en voedzame wateren van Zuid-Chili. Na ongeveer twee weken komen we aan op de volgende bestemming: Valparaíso.

Puerto Natales

We vervolgen de reis vanuit Puerto Natales, een vissershaven in het zuiden van Chili en de gateway tot de nationale parken Torres del Paine of Bernardo O’Higgins. Puerto Natales is opgericht in 1911 en is tegenwoordig een van de belangrijkste steden in Patagonië.

De omgeving van Puerto Natales wordt gekenmerkt door de natuurlijke rijkdommen en schoonheid, omringd door valleien, fjorden, archipels en gletsjers. Het is de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in het nationale park Torres del Paine om de prachtige natuur te verkennen met haar rijke scala aan dieren, vogels en planten.

Zeilen van Puerto Natales naar Valparaíso

We laten het einde van de wereld achter ons en richten de boeg naar het noorden. De zuidoost passaatwinden brengen ons naar de volgende bestemming en de zeiltraining kan nu echt beginnen. Leer alles over het zetten en weghalen van de zeilen, door het aantrekken van lijnen of juist laten vieren. Klim in het want om de zeilen te vouwen of uit te pakken. De bemanning leert je alles hoe je de zeilen kunt trimmen naar de richting van de wind en ze zullen je vragen om te helpen met het onderhoud van het schip. Zo leer je gaandeweg hoe het is om een dwars getuigde driemaster te zeilen.

De Humboldt-stroming, vernoemd naar de Duitse natuuronderzoeker Alexander von Humboldt, heeft vanwege lage saliniteit een rijk ecosysteem met een breed scala aan organismen, zoals plankton, schaaldieren, vissen en zeezoogdieren. Met wat geluk zien we misschien zelfs wel walvissen langskomen die zich hier voeden met fytoplankton. Het gebied is ook bekend om de grote hoeveelheid visvangst. Maar liefst 18 tot 20% van alle makreel, ansjovis en sardines komt uit dit gebied.

Valparaíso

Na een reis die volledig in het teken stond van zeilen, natuur en het dierenleven, komen we aan in een kleurrijke, artistieke werelderfgoed stad, die al vele jarenlang dichters en schrijvers heeft geïnspireerd. De heuvels van Valparaíso staan vol met kleurrijke huisjes waartussen je eindeloze trappen en kabelliftjes kunt nemen om te verdwalen in het doolhof van smalle straatjes of te genieten van het spectaculaire uitzicht op de Pacific.

Valparaíso ligt ongeveer 120 kilometer ten noordwesten van Santiago en is een van de belangrijkste zeehavens van de Pacific. De stad speelde een belangrijke geopolitieke rol in de tweede helft van de 19e eeuw, toen het diende als een belangrijke tussenstop voor schepen die tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan reisden, na het oversteken van de Straat van Magellaan. De stad bloeide en stond bij veel zeilers bekend als 'de parel van de Stille Oceaan'.

In de tweede helft van de 20e eeuw, en vooral na de opening van het Panamakanaal, kreeg de stad een zware klap. De laatste twintig jaar herstelde de stad zich echter, waardoor kunstenaars, schrijvers en toeristen naar de historische wijken van de prachtige stad trokken en Valparaíso zich ontwikkelde tot een groot educatief centrum met meerdere universiteiten en hogescholen. De haven van Valparaíso is heden ten dage een belangrijk distributiecentrum voor maritiem verkeer en cruiseschepen en zal ook onze toegangspoort tot de Stille Oceaan zijn!

Als voyage crew aan boord van Bark EUROPA

Aan boord Bark EUROPA noemen we onze gasten 'Voyage crew'. Dit betekent dat EUROPA's vaste bemanning je zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Waar je op een cruise alleen toeschouwer bent, zul je aan boord van EUROPA een actief 'hands-on' zeil avontuur aangaan.

Je zult verdeeld worden in drie wachten; Rode wacht, Witte wacht en de Blauwe wacht, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Je zult vier uur 'op wacht' zijn waarna je acht uur vrije tijd zult genieten. Tijdens de vier uur dat je op wacht bent zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder de wacht lopers. Zo zullen er altijd twee man aan het roer staan. Samen zorg je voor een constante koers. De vaste bemanning zal je uitleggen hoe je het schip moet sturen en waar je op moet letten.

Tijdens de wacht zullen er te allen tijde twee mensen op uitkijk staan. Op het voordek van het schip zal je de uitkijk houden. Je kijkt uit naar schepen, boeien, debris en ijsbergen in het water en communiceert dit met de officier op wacht. De rest van de wachtlopers zullen aan dek helpen.

De vaste bemanning geeft je zeiltraining en je zult helpen bij het zetten en weghalen van de zeilen. Tijdens je wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Hier leer je werken met traditionele materialen en methodes. Houtbewerking, astronavigatie, zeilmakers werk en traditioneel touw en tuigers werk zal onderdeel uitmaken van jouw zeilreis.

De kapiteins en officieren van Bark EUROPA zijn gemakkelijk in de omgang en zullen zich ook bezighouden met jouw zeiltraining. Zij zullen zowel traditionele als moderne navigatie technieken aan je uitleggen. Ze zullen de veiligheidsprocedures en oefeningen met je doornemen en organiseren.

Tijdens de acht uur die van 'van wacht' bent is er tijd om uit te rusten en te genieten van je omgeving. In de bibliotheek of in het dekhuis kun je een boek lezen, de bar is open voor een hapje en een drankje. De bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van traditionele matrozen kennis en vaardigheden tot wetenschap en sterrenkunde. Tijdens je tijd 'van wacht' kun je nog steeds de bemanning helpen met het zeilen en het onderhoud.

Het kombuis kan soms om hulp vragen bij het schillen van aardappels en appels aan dek zodat ze voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. In het dekhuis worden spelletjes gespeeld, boeken gelezen, muziek geluisterd en wordt menig brief en email geschreven. De tijd die je 'van wacht' bent is tijd voor jezelf, je kunt zo veel of zo weinig doen als je zelf wilt. Deze uren zijn ook bedoeld om bij te slapen.

Wanneer jij zeil zet, je een boek leest of aan het werk bent aan dek, zijn ze in het kombuis altijd druk bezig eten te bereiden voor iedereen aan boord. Meer gangen maaltijden worden drie keer per dag geserveerd met thee- en koffie tussendoor, door weer en wind. In de avonden organiseert de bemanning quizes en team uitdagingen om samen met je wacht van te genieten.

Optie aanvragen Boekingsformulier