group mail play plus user camera comment close arrow-down

Rouen - Scheveningen

Zeil met EUROPA over de Noordzee naar haar thuishaven

 • 8
  dagen
 • 300
  nautische mijlen
 • reissom €790,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €960,- p.p.
  2 persoonshut
 • reissom €680,- p.p.
  Leeftijd 15-25

Bark EUROPA komt weer naar huis!

Vanuit het Franse Rouen zeilen wij de Libery Tall Ship Regatta naar onze eigen thuishaven! Race met ons mee over de Noorzee, door het Engelse Kanaal naar de haven van Scheveningen. Zeil mee en breng EUROPA naar huis, waar op het moment van aankomst Sail op Scheveningen haar eerste editie zal beleven!

Rouen

De Franse stad Rouen kan bereikt worden door de rivier de Seine op te varen. Het is de hoofdstad van de provincie Normandie en was een van Frankrijks rijkste steden ten tijden van de Middeleeuwen. De stad is gesticht door een Gallische stam en was al een belangrijke plaats tijdens de Romeinse overheersing van het gebied. In 841 n.Chr. werd de stad ingenomen door Vikingen, maar nog steeds zijn de ruines van het Romeinse amphitheater en baden te vinden. Mede dankzij de voordelige ligging aan een grote rivier ging het de stad voor de wind. De ontwikkeling van een textiel industrie en de export van wijn en graan naar Engeland zorgden voor grote rijkdommen.

In 1431 was de stad het toneel van een van geschiedenis meest bekende taferelen: het proces, de veroordeling en uiteindelijk de verbranding van Joan de Arc. In deze tijd was Rouen in handen van de Engelsen en diende de stad zelfs als hoofdstad van de Engelse gebieden in Frankrijk. De meeste stadsinwoners waren daardoor op de hand van de Engelsen en gingen niet in tegen het proces. 
Hoewel de haven van Rouen al vanaf het ontstaan van de stad belangrijk was voor de ontwikkeling van de stad, werd het pas een grote overslaghaven in de 16e eeuw toen er meer handel kwam met de Nieuwe Wereld, voornamelijk Brazilië. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Rouen door het Britse leger gebruikt als bevoorradings post en waren er veel legerziekenhuizen gevestigd. In de Tweede Wereldoorlog is de stad voor een groot deel vernietigd door zowel Duitse als geallieerde troepen. Toen het gebied tussen de kathedraal en de rivier in de brand stond, werden de brandweerlieden niet doorgelaten door Duitste troepen, waardoor de brand 48 uur kon doorrazen. Niet lang daarna werd de kathedraal gebombardeerd door de geallieerden.

Scheveningen

De naam Scheveningen wordt voor het eerst gebruikt rond 1280, maar de oorsprong van de naam en van de eerste bewoners is niet helemaal duidelijk. Het plaatsje dat hiermee werd aangegeven ligt iets verder van de kust, meer de duinen in.

Aan de kust heeft zich rond de 12e eeuw een kustdorp ontwikkeld op de plek die nu Scheveningen genoemd wordt. Dit dorp werd voor het eerst in 1357 zo genoemd in een officieel document aan de graaf van Holland. Dit kustdorp leefde van de visvangst, maar had net als de andere dorpen langs de kust geen haven. De schepen, bomschuiten, voeren het strand op waarna de vangst gelost werd. Doordat het dorp alleen beschermd werd door de duinen werd het vele malen door stormvloeden geteisterd en spoelde dan een deel van de bebouwing weg.

In 1665 kwam er een weg tussen Den Haag en Scheveningen, waar voorheen alleen maar een zandpad was. Hierdoor werd het dorpje beter bereikbaar en ook populairder voor bezoeken vanuit de stad. Een aantal welgestelde burgers lieten langs deze weg een buitenhuis bouwen. De populariteit nam verder toe en in 1818 werd het eerste badhuis geopend, dat dan nog een klein houten gebouwtje is. Dit werd snel uitgebouwd, met een centraal deel en twee vleugels. In 1884 werd begonnen met de bouw van het Kurhaus, dat het jaar daarop al afbrandde. Er werd direct begonnen met een nieuw Kurhaus dat er nu nog steeds staat.

In 1894, na weer een flinke storm, werd besloten tot het aanleggen van een haven, die in 1904 af was. Moderne schepen, zoals haringloggers konden vanaf dat moment de haven in en de haringvangst werd belangrijk voor de haven. Om de vis te verkopen was er steeds meer ruimte nodig in de haven, waar zich de visafslag ontwikkelde.

Van 20 tot 23 juni 2019 is Scheveningen voor het eerst het toneel voor een grote vloot internationale tall ships, tijdens Sail op Scheveningen, wanneer de haven de eindstop is voor de Libert Tall Ships Regatta. En natuurlijk is het enige Scheveningse tall ship daarbij!

Reisinformatie

Op 15 juni is om 17:00h het schip klaar voor ontvangst. Die avond blijven we nog in de haven, en 16 juni is de Sail Out in Rouen. Omdat eerst de Seine afgevaren moet worden, start de Regatta pas op 17 juni, wanneer de schepen voorbij Le Havre op de Noordzee zijn. Dan racen alle Tall Ships naar Scheveningen, waar we door onze thuishaven verwelkomd worden tijden de Sail In op 20 juni. De volgende dag, op 21 juni is dan de grote Crew Parade en 's avonds de Crew Party waar alle trainees voor zijn uitgenodigd. De volgende ochtend is het na het ontbijt tijd om afscheid te nemen en verlaat iedereen het schip.

Optie aanvragen Boekingsformulier