group mail play plus user camera comment close arrow-down

Scheveningen - Aalborg

Heerlijk zeilen over de Noordzee

 • 8
  dagen
 • 550
  nautische mijlen
 • reissom €815,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €990,- p.p.
  2 persoonshut

Na Sail op Scheveningen is het weer tijd om het ruime sop te kiezen. Vanuit onze thuishaven Scheveningen zeilen we over de Noordzee naar de Deense haven Aalborg. Langs de Nederlandse kust, door de Jammerbugt en om het Skagerak heen zeilen we naar Sail Aalborg 2019, waar we de internationale zeilvloot ontmoeten voor de krachtmeting van de zomer! Onze route op de Noordzee is een van de drukste zeeroutes ter wereld. Het zal dus een actieve zeiltocht worden, met altijd een actieve uitkijk om te zorgen dat we uit de buurt te blijven van de grote koopvaardijschepen. Ook kunnen we zeilschepen tegen komen, gezien het Nederlandse en Duitse Waddengebied zeer populair is onder zeilers.

 

 

Scheveningen, NL

De naam Scheveningen wordt voor het eerst gebruikt rond 1280, maar de oorsprong van de naam en van de eerste bewoners is niet helemaal duidelijk. Het plaatsje dat hiermee werd aangegeven ligt iets verder van de kust, richting de duinen. 

Aan de kust heeft zich rond de 12e eeuw een kustdorp ontwikkeld op de plek die nu Scheveningen genoemd wordt. Dit dorp werd voor het eerst genoemd in 1357 in een officieel document aan de graaf van Holland. Het kustdorp leefde van de visvangst, maar had net als de andere dorpen langs de kust geen haven. De schepen, bomschuiten, voeren het strand op waarna de vangst gelost werd. Vele malen werd het dorp door stormvloeden geteisterd en spoelde er een deel van de bebouwing weg, doordat het alleen werd beschermd door de duinen.

In 1665 werd er een weg aangelegd tussen Den Haag en Scheveningen, waar voorheen alleen een zandpad was. Hierdoor werd het dorpje beter bereikbaar en ook populairder voor bezoeken vanuit de stad. Een aantal welgestelde burgers lieten langs deze weg een buitenhuis bouwen. De populariteit van Scheveningen nam verder toe en in 1818 werd het eerste badhuis geopend, dat toen nog een klein houten gebouwtje was. Dit werd snel uitgebouwd, met een centraal deel en twee vleugels. In 1884 begon de bouw van het Kurhaus, dat het jaar daarop al afbrandde. Er werd direct begonnen met een nieuw Kurhaus dat er nu nog steeds staat.

In 1894, na weer een flinke storm, werd besloten tot het aanleggen van een haven, die in 1904 af was. Moderne schepen, zoals haringloggers konden vanaf dat moment de haven in en de haringvangst werd belangrijk voor de haven. Om de vis te verkopen was er steeds meer ruimte nodig in de haven, waar zich de visafslag ontwikkelde. 

Aalborg, DK

De stad Aalborg ligt rond het nauwste punt van de Limfjord, een langgerekte baai in Noord-Jutland. De eerste nederzetting op deze locatie dateert uit de Viking IJzertijd in de 7e eeuw nChr. Een tweede nederzetting werd bewoond in de 10e eeuw. Tijdens de middeleeuwen groeide de stad dankzij de succesvolle haringindustrie en een koninklijk handelsmonopolie. Rond het begin van de 19e eeuw raakte de stad in verval. De haringvangst begon tegen te vallen en Aarhus raakte haar positie als belangrijkste handelsstad met Noorwegen kwijt. Een opleving volgde aan het eind van de eeuw, toen de stad een brug over het fjord kreeg en het via een spoorweg verbonden werd met de rest van het land. Vooral de productie van tabaksproducten, sterke drank, kunstmest en cement leefde weer op. 

De afgelopen 50 jaar heeft Aalborg zich ontwikkeld van een geïndustrialiseerde stad naar een administratief verwerkingscentrum. Door het grote aantal theaters, een symfonieorkest, operagezelschap, en diverse musea is Aalborg een belangrijke culturele plaats in Denemarken.

Aalborg is al vier keer eerder gastheer geweest voor de Tall Ship Races en zorgt al sinds 1999 voor een warm welkom voor alle arriverende schepen en bemanningen!

Reisinformatie

Op 27 juni is iedereen welkom aan boord. De kapitein zal iedereen welkom heten en onze bemanning wijst u alvast de weg naar uw hut. De volgende ochtend is het tijd om het ruime sop te kiezen en wordt er direct buiten de haven zeil gezet, koers: Aalborg.

Op 3 juli zullen wij aankomen in Aalborg, zodat iedereen nog de tijd heeft om het stadje te bekijken en de andere schepen te bewonderen. De volgende ochtend is het na het ontbijt al weer tijd om het schip te verlaten.

Optie aanvragen Boekingsformulier