group mail play plus user camera comment close arrow-down

Tahiti - Tonga - Fiji

In de voetsporen van de Polynesiërs

 • 24
  dagen
 • 1905
  nautische mijlen
 • reissom €2280,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €3000,- p.p.
  2 persoonshut

Het moet wel deze specifieke reis zijn die zeilers het echte Pacific gevoel zal geven, hoppend van het ene eiland naar het andere, de regio verkennend zoals de Polynesiërs rond het eerste millennium na Christus dat deden. Het was hier, midden in de Pacific, dat de Polynesische ontdekkingstochten de grenzen van de Pacific opzochten. Op zoek naar nieuwe kleine eilanden, bij voorkeur met weinig of geen inwoners, waren zij het die culturen oprichtten die de meest geïsoleerde en authentieke ter wereld bleven.

Terwijl de Polynesiërs de Pacific in kaart brachten door tegen de wind in het gebied te verkennen, om zo hun weg terug naar huis te vinden met de zuidoostelijke passaatwinden, beginnen wij precies andersom. Vanuit Tahiti zal de wind ons rustig naar de eilanden voor ons leiden, zoals bijvoorbeeld de Zuidelijke Cookeilanden, Tonga en Fiji. Het is de wind die zal beslissen welke eilanden we zullen tegenkomen voordat we aankomen bij onze volgende stop Fiji.

Paradijselijk Tahiti

Wanneer je over Tahiti leest, wordt er één woord het meest gebruikt, zowel in de eerste documenten van Europese ontdekkingsreizigers als in de verhalen die vandaag worden verteld, Paradijs. En het is niet moeilijk om te zien waarom. Het is misschien wel de meest complete manier om deze prachtige eilanden in de Stille Zuidzee te beschrijven. De weelderige regenwouden, de witte stranden, de talloze watervallen, de imposante bergen bedekt met regenwoud. De warme gastvrije mensen en de traditionele dansen en ambachten. De kleur van het water, de pracht van de vissen in de koraalriffen, het lied van de vogels, de meren en lagunes. Heel Tahiti is een paradijs en het is aan jou om het te ontdekken.

Deze eilanden vormen een groep van 118 eilanden. Het grootste eiland heet eenvoudig Tahiti en heeft als hoofdstad Papeete. Papeete, wat 'watermand' betekent, was ooit een verzamelplaats waar Tahitianen hun kalebassen met vers water kwamen vullen. Nu is Papeete de grootste stad in de nabije omgeving waar de meerderheid van de bevolking van het eiland woont. Hierdoor is het binnenland van het eiland bijna onaangetast en wild, met haar majestueuze bergtoppen, mystieke valleien, kristalheldere beekjes, donderende watervallen en eindeloos regenwoud. Je vindt zwarte zandstranden aan de oostkust, witte zandstranden aan de westkust, maar zowel zwart als wit, deze stranden zijn adembenemend mooi omringd door palmbomen en de azuurblauwe zeeën die er zachtjes het strand op rollen. Onder deze oase van blauw en groen water zijn honderden tropische vissen te zien. In deze zeebodem tuinen van koraal leven ongeveer 800 verschillende vissoorten. Je kunt er naast deze vissen in allerlei vormen en kleuren ook de giant manta ray voorbij zien glijden, genieten van het nieuwsgierige spel van de vele dolfijnen en de prachtige eeuwen oude zeeschildpadden spotten. Elk jaar, van augustus tot oktober, verwelkomen de Polynesische wateren ook veel bultruggen die komen paren en bevallen in de diepe en beschutte baaien voordat ze terugkeren naar de Zuidpool. Tegen de tijd dat Bark EUROPA haar anker laat vallen, kun je deze walvissen alleen of met hun jonge kalven rond de eilanden van Tahiti zien.

Het binnenland van het eiland Tahiti is een paradijs voor iedereen, ook voor veel trekvogels die de oceaan oversteken. Door de vele fruitbomen, bloemen, rivieren en meer dan duizend verschillende plantensoorten is het eiland de ideale plek voor veel vogels om te rusten of te broeden. Je kunt, onder andere, Blue-footed boobies, fregatten, salanganes, jachtzwaluwen, Pacifische zwaluwen, Tahiti Kingfishers en kleine reigers zien in het onbewoonde regenwoud. Tijdens je ontdekkingsreis in de schaduw van vele bananen-, kokosnoot- en broodvruchtbomen, word je omringd door vlinders en hommels en gekko's in verschillende kleuren kunnen worden gezien tussen de tropische Tiare bloemstruiken, het trotse embleem van Tahiti.

De eerste Tahitianen arriveerden ergens rond 1000 CE uit West-Polynesië, na een lange migratie vanuit Zuidoost-Azië of Indonesië, via de Fiji, Samoaanse en Tongaanse archipels. Deze geschiedenis is levendig aanwezig en er worden veel verhalen verteld over deze ongelooflijke geschiedenis en haar avontuurlijke en moedige eerste bewoners. Deze verhalen worden op Tahiti geïllustreerd met traditionele geschriften over oorlogs- en navigatie technieken, traditionele dans en ambacht en het traditionele zeemanschap, de visserij en de gerechten. Er waren in de loop der jaren veel verschillende stammen op de eilanden en velen wisselden handel en gebruiken uit in vredestijd en oorlog. 

Vanaf de 17e eeuw werden de eilanden voor het eerst waargenomen en bezocht door Europese ontdekkingsreizigers. De Portugese navigator Pedro Fernandes de Queirós, die de Spaanse kroon diende tijdens een expeditie naar Terra Australis, was misschien de eerste Europeaan die het eiland Tahiti zag. Hij zag een bewoond eiland op 10 februari 1606. De eerste Europeaan die volgens bestaande gegevens Tahiti heeft bezocht, was kapitein Samuel Wallis, die rond de wereld voer met HMS Dolphin. Samuel Wallis en zijn bemanning rapporteerde het eiland te zien op 18 juni 1767 en ging voor anker in Matavai Bay. Op 2 april 1768 landde Louis-Antoine de Bougainville op Tahiti, aan boord van Boudeuse en Etoile tijdens de eerste circumnavigatie in naam van Frankrijk. In juli 1768 kreeg Captain James Cook de opdracht van de Royal Society, en op bevel van de Lords Commissioners of the Admiralty, om de zonsverduistering door Venus te observeren, een fenomeen dat zichtbaar zou zijn vanaf Tahiti op 3 juni 1769. Hij arriveerde in Tahiti's Baai van Matavai met de HMS Endeavour op 12 april 1769. Er zijn veel verhalen te vertellen over deze Europese ontdekkingsreizigers die op Tahiti landval maakten, je kunt musea bezoeken, op expeditie naar historische plaatsen op het eiland waar delen van deze geschiedenis plaats vonden en lezen over de fascinerende maritieme geschiedenis van deze eilanden.

Authentiek Tonga

Na 1480 nautische mijlen zeilen, bereiken we Tonga, ook wel bekend als de 'Friendly Islands', gelegen in het zuidwestelijke deel van de Pacific. Het koninkrijk Tonga bestaat uit 170 eilanden die zijn verdeeld in vier grote eilandgroepen: Tongatapu in het zuiden, Ha’apai in het centrum, Vava’u in het noorden en ‘Eua in het oosten.

Tonga is de enige overgebleven constitutionele monarchie in de Pacific en staat bekend om zijn ongerepte zandstranden, adembenemende koraalriffen en rijke Polynesische cultuur. Tonga is nog heel authentiek gebleven, door het ontbreken van grote resorts of moderne flats. Het leven gaat hier zijn eigen gangetje en de Tongaanse rituele en kunstvormen zijn nog steeds springlevend.

De eerste ontdekkers in Tonga kwamen ergens rond 3000 jaar geleden in Tonga aan, toen het Lapita volk (Polynesiërs) de wateren van de Pacific vanuit Zuid Oost Azië begonnen te verkennen. De eerste Europeanen die in (Noord)Tonga aankwamen, waren de Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Schouten en Jacob Le Maire in 1616, op zoek naar een nieuwe route naar het oosten. Ze werden opgevolgd door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman in 1643 en James Cook in 1773. Kort daarna kwamen de eerste Europese zendelingen naar de eilandengroep.

In 1845 werden de losse eilanden verenigd als het Koninkrijk Tonga en 30 jaar later werden ze officieel een constitutionele monarchie en Brits Protectoraat. In 1970 trad Tonga toe tot de Gemenebest van Naties en herwon het de volledige controle over binnenlandse en buitenlandse zaken.

Niet alleen de Polynesiërs, Europese ontdekkingsreizigers of toeristen van vandaag de dag weten de kusten van Tonga te vinden. Na een lange reis van de krillrijke wateren van Antarctica, komen walvissen naar de door rif beschermde gebieden van Tonga om hun jongen te baren en te voeden. Met een beetje geluk zien we deze prachtige dieren langzaam hun weg vinden door de Stille Oceaan.

De rijkdom van Fiji

Al verder zeilend en de Pacific ontdekkend, is Fiji het einde van deze reis. Fiji, toch wel de bekendste bestemming van alle stops in de Pacific, is met zijn talloze groene landschappen, de oranje kleuren van de rijpe papaja’s en het blauw en groen van de zee een kleurrijke bestemming! Maar ook onder het wateroppervlak bevindt zich een kleurrijk pallet met bloeiende koraalriffen en tropische vissen.

Fiji is een archipel van meer dan 300 eilanden en meer dan 500 kleinere eilandjes en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 18.300 vierkante kilometer. De twee belangrijkste eilanden zijn Viti Levu en Vanua Levu, goed voor meer dan 80 % van de bevolking.

De eerste volken van Fiji staan bekend als het Austronesische volk dat Fiji rond 3500 tot 1000 voor Christus ontdekte, gevolgd door het Melanesische volk rond 1000 voor Christus. Er bestaan duidelijke bewijzen dat ook de grote migratie van het Lapita volk zich in Fiji heeft gevestigd, dat aangetoond wordt door archeologische vondsten in de regio die een duidelijk sterke band met de Polynesische cultuur laten zien.

De samenleving van Fiji is voor ongeveer de helft van Melanesische of Polynesische oorsprong, rond de 40 procent van Indiase oorsprong en een klein gedeelte van Europese of andere Aziatische oorsprong.

De geschiedenis van Fiji is er een van mobiliteit, gekenmerkt door de elegante vaartuigen die 'drua'werden genoemd. Het vaartuig, soort kano’s met opgetuigde zeilen, kwam oorspronkelijk uit Micronesië en verspreidde zich met de ontdekkingstochten langzaam richting Fiji, Tonga en Samoa.

Het eerste bekende contact met Europeanen dateert uit 1643 toen Abel Tasman Vanua Levu en Taveuni verkende. Britse ontdekkingsreizigers volgden in de late 18e eeuw. Na een periode van onafhankelijkheid stichtten de Britten de kolonie Fiji in 1874, waarna de archipel in 1970 weer onafhankelijk werd als Dominion of Fiji.

Op de tropische eilanden van Fiji zijn meer dan 800 unieke plantensoorten en dieren te vinden, zoals reptielen, amfibieën maar ook vele soorten en kleurrijke vogels. Ook de onderwaterwereld met zijn zeeschildpadden, koraalriffen en vissoorten zijn zeker de moeite waard om met een snorkel te ontdekken!

Als 'Voyage crew' aan boord Bark EUROPA

Aan boord Bark EUROPA noemen we onze gasten 'Voyage crew'. Dit betekent dat EUROPA's vaste bemanning je zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Waar je op een cruise alleen toeschouwer bent, zul je aan boord van EUROPA een actief 'hands-on' zeil avontuur aangaan.

Je zult verdeeld worden in drie wachten; Rode wacht, Witte wacht en de Blauwe wacht, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Je zult vier uur 'op wacht' zijn waarna je acht uur vrije tijd zult genieten. Tijdens de vier uur dat je op wacht bent zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder de wacht lopers. Zo zullen er altijd twee man aan het roer staan. Samen zorg je voor een constante koers. De vaste bemanning zal je uitleggen hoe je het schip moet sturen en waar je op moet letten.

Tijdens de wacht zullen er te allen tijde twee mensen op uitkijk staan. Op het voordek van het schip zal je de uitkijk houden. Je kijkt uit naar schepen, boeien, debris en ijsbergen in het water en communiceert dit met de officier op wacht. De rest van de wachtlopers zullen aan dek helpen.

De vaste bemanning geeft je zeiltraining en je zult helpen bij het zetten en weghalen van de zeilen. Tijdens je wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Hier leer je werken met traditionele materialen en methodes. Houtbewerking, astronavigatie, zeilmakers werk en traditioneel touw en tuigers werk zal onderdeel uitmaken van jouw zeilreis.

De kapiteins en officieren van Bark EUROPA zijn gemakkelijk in de omgang en zullen zich ook bezighouden met jouw zeiltraining. Zij zullen zowel traditionele als moderne navigatie technieken aan je uitleggen. Ze zullen de veiligheidsprocedures en oefeningen met je doornemen en organiseren.

Tijdens de acht uur die van 'van wacht' bent is er tijd om uit te rusten en te genieten van je omgeving. In de bibliotheek of in het dekhuis kun je een boek lezen, de bar is open voor een hapje en een drankje. De bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van traditionele matrozen kennis en vaardigheden tot wetenschap en sterrenkunde. Tijdens je tijd 'van wacht' kun je nog steeds de bemanning helpen met het zeilen en het onderhoud.

Het kombuis kan soms om hulp vragen bij het schillen van aardappels en appels aan dek zodat ze voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. In het dekhuis worden spelletjes gespeeld, boeken gelezen, muziek geluisterd en wordt menig brief en email geschreven. De tijd die je 'van wacht' bent is tijd voor jezelf, je kunt zo veel of zo weinig doen als je zelf wilt. Deze uren zijn ook bedoeld om bij te slapen.

Wanneer jij zeil zet, je een boek leest of aan het werk bent aan dek, zijn ze in het kombuis altijd druk bezig eten te bereiden voor iedereen aan boord. Meer gangen maaltijden worden drie keer per dag geserveerd met thee- en koffie tussendoor, door weer en wind. In de avonden organiseert de bemanning quizes en team uitdagingen om samen met je wacht van te genieten.