group mail play plus user camera comment close arrow-down

Van Kaap tot Kaap in 52 dagen

Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Kaapstad

 • 52
  dagen
 • 5000
  nautische mijlen
 • reissom € 9.160,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom € 10.230,- p.p.
  2 persoonshut

Dit is de ultieme reis: Kaap tot Kaap. Vanuit het Argentijnse Ushuaia vertrekken we door het Beagle Kanaal richting open zee. Tijdens de oceaan oversteek naar Kaapstad, Zuid-Afrika bezoeken we het Antarctisch schiereiland, South Georgia en Tristan da Cunha, het meest afgelegen eiland ter wereld. 

Tijdens deze expeditie steken we de Atlantische Oceaan over en maken veel zeildagen. De Zuidelijke Oceaan is berucht vanwege de ruigheid. Vandaar de namen: "Roaring Forties", "Furious Fifties" en de "Screaming Sixties", refererend aan de zuidelijke breedte graden. Tijdens de reis zijn er zeilperiodes van ongeveer 10 dagen op zee wat u de mogelijkheid geeft om alle aspecten van het zeemansleven mee te maken inclusief het wachtlopen, het klimmen in het want en het navigeren van het schip.

Ushuaia, Argentinie

Ushuaia is de hoofdstad van Tierra del Fuego, Vuurland en is de zuidelijkste stad ter wereld. De stad is gelegen langs het Beagle Channel en wordt omringd door the Martial Gletsjer. 

Al rond 8.000 BC woonden er inheemse groepen in het gebied waar tegenwoordig Ushuaia ligt. De stad zelf werd in de 19e eeuw gesticht door Britse missionarissen, lang voordat overheidsvertegenwoordigers naar het gebied kwamen. 
In 1833 bereikte het Engels schip de HMS Beagle voor het eerst het kanaal dat nu haar naam draagt, terwijl het op verkenning is langs Tierra del Fuego. De groei van de stad ging in de eerste jaren erg langszaam, er woonden vooral missionarissen en lokale bewoners.

Aan het eind van de 19e eeuw werd er een gevangenis opgericht in het onherbergzame gebied buiten de stad, met als achterliggende gedachte dat niemand een ontsnappingspoging in Vuurland zou overleven. Pas in 1947 werd de gevangenis gesloten nadat er veel klachten waren over de gevaarlijke staat waarin de gevangenis verkeerde. Het gebouw bestaat nog steeds en huisvest tegenwoordig het Museo Maritimo de Ushuaia.

Door haar posititie als zuidelijkste stad ter wereld is Ushuaia de ultieme plek om per schip te vertrekken naar de Zuidelijke Oceaan en Antarctica, maar eerst zal wel de beruchte Drake Passage overgestoken moeten worden.

South Georgia & Tristan da Cunha

Na vertrek uit Ushuaia maken we ons eerst op om de Drake Passage over te steken richting het Antarctisch schiereiland. We maken een aantal stops en bezoeken als de ijsgang het toelaat ook een gedeelte van de Weddellzee. De zeilen worden gezet voor een serieuze zeiltocht naar het onvergetelijke South Georgia met haar overweldigende dierenleven. Hier brengen we ongeveer een week door. Het schip zeilt steeds weer naar een volgende prachtige locatie en we maken wandelingen aan wal, bekijken al het dierenleven, leren over de geschiedenis van het eiland en genieten van prachtige vergezichten. Ook vinden we op South Georgia het graf van Shackleton, een van de meest bekende Antarctica-ontdekkingsreizigers. Het is traditie om een glas whiskey te drinken bij zijn graf.   

Eenmaal terug op zee wordt de koers uitgezet naar Tristan da Cunha; het meest afgelegen eiland ter wereld. Op dit eiland midden in de Atlantische oceaan leeft een kleine gemeenschap bovenop een nog actieve vulkaan. Hopelijk laat de deining het toe om een landing te maken op dit eiland. Hier kun je een potje golf spelen op de meest afgelegen golfbaan ter wereld of met de lokale visserman op pad gaan voor het vangen van krab. 

De laatste etappe op deze reis is de tocht naar Kaapstad. Het is ongeveer 10 dagen zeilen vanaf Tristan da Cuna. Half april verschijnt de Tafelberg aan de horizon en zal het schip afmeren aan het V&A Waterfront. 

Kaapstad, Zuid-Afrika

Kaapstad ligt in het zuidwesten van Zuid-Afrika in de provincie Westkaap. De stad ligt aan de voet van de indrukwekkende Tafelberg die zeker de klim naar de top waard is! Eenmaal boven wacht een spectaculair uitzicht over de stad. De aangrenzende berg heet Lion’s Head vanwaar je Robbeneiland ziet liggen, het eiland waar Nelson Mandela negentien jaar opgesloten heeft gezeten.

Vanaf de 16e eeuw werd de Kaap een belangrijke plaats voor de Portugese, Nederlandse, Deense, Engelse en Franse zeevaarders om nieuwe voorraden te halen. Ondanks de strategische ligging hadden de Portugezen geen interesse om er een permanente nederzetting van te maken. Vanaf het jaar 1652 waren het de Nederlanders die zich op de Kaap vestigden en direct het Kasteel de Goede Hoop bouwden om zich te verdedigen tegen inboorlingen. Het kasteel is inmiddels het oudst bewaarde gebouw in Kaapstad.

Toen de VOC bankroet ging werden Kaapstad en de Kaapkolonie veroverd door de Britten in 1814. Pas in 1910 verkregen de kolonies zelfstandigheid als unie van Zuid-Afrika.

Gidsen aan boord

Tijdens de Antarctica-expedities zijn er gidsen aan boord die u lezingen geven tijdens de reis, voorbereiden op de landingen en begeleiden tijdens wandelingen. Zij kennen dit gebied goed en vertellen over het planten- en dierenleven dat we tegenkomen onderweg op zee, Antarctica en South Georgia. 

Foto's en drones - U zult dicht genoeg bij dieren kunnen komen om er mooie foto's van te maken. Om het beste resultaat te verkrijgen raden we u aan om een zoom lens mee te nemen naast de standaard lens. Houd er rekening mee dat drones verboden zijn op South Georgia en Antarctica. 

Uitgebreide reisbeschrijving

Wilt u een uitgebreide reisbeschrijving ontvangen van deze reis, inclusief een dag-tot-dag programma van de reis, download dan snel de brochure.