group mail play plus user camera comment close arrow-down

Valparaíso - Paaseiland

De start van het Pacific avontuur

 • 21
  dagen
 • 2010
  nautische mijlen
 • reissom € 1995,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom € 2625,- p.p.
  2 persoonshut

Na lange tijd dromen en voorbereiden, zal ons Pacific avontuur dan echt van start gaan in Valparaíso, Chili. In ongeveer drie maanden zullen we de grootste oceaan op aarde oversteken, die zich uitstrekt van het noordpoolgebied tot de Zuidelijke Oceaan, een derde van het aardoppervlak ter wereld. Stap aan boord en beleef dit epische avontuur over de Stille Oceaan!

Valparaíso: onze toegangspoort tot de Stille Oceaan

We vertrekken onze reis vanuit Valparaíso, een Boheemse en kleurrijke werelderfgoed stad die al vele dichters en schrijvers heeft geïnspireerd. De heuvels van de stad staan vol met kleine en kleurrijke huizen, waar je eindeloze trappen of historische kabelliften kunt nemen om door het doolhof van smalle, kleurrijke straatjes te wandelen of te genieten van het uitzicht op de Stille Oceaan.

Valparaíso ligt ongeveer 120 kilometer ten noordwesten van Santiago en is een van de belangrijkste zeehavens van de Pacific. De stad speelde een belangrijke geopolitieke rol in de tweede helft van de 19e eeuw, toen het diende als een belangrijke tussenstop voor schepen die tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan reisden, na het oversteken van de Straat van Magellaan. De stad bloeide en stond bij veel zeilers bekend als 'de parel van de Stille Oceaan'.

In de tweede helft van de 20e eeuw, en vooral na de opening van het Panamakanaal, kreeg de stad een zware klap. De laatste twintig jaar herstelde de stad zich echter, waardoor kunstenaars, schrijvers en toeristen naar de historische wijken van de prachtige stad trokken en Valparaíso zich ontwikkelde tot een groot educatief centrum met meerdere universiteiten en hogescholen. De haven van Valparaíso is heden ten dage een belangrijk distributiecentrum voor maritiem verkeer en cruiseschepen en zal ook onze toegangspoort tot de Stille Oceaan zijn!

De Stille Oceaan over

We laten Zuid-Amerika achter ons en zeilen met de boeg westwaarts het eindeloze blauw van de grootste en diepste oceaan op aarde over: de Stille Oceaan, die met een oppervlakte van bijna 64 miljoen vierkante mijl ongeveer de helft van het wateroppervlak van de aarde bedekt en op het diepste punt 10.911 meter aangeeft op de dieptemeter.  

De uitgesproken oostelijke passaatwinden in de Zuid Oost Pacific zijn gunstig voor een dwars getuigd schip als Bark EUROPA en zullen de komende 20 dagen na vertrek uit Valparaíso zorgen voor een comfortabele zeilreis richting Hanga Roa, Paaseiland.

Tijdens de reis van Valparaíso naar Paaseiland zal de bemanning zeiltraining geven en helpen bij het zetten en weghalen van de zeilen. Dit houdt in dat je lijnen zult aantrekken en vieren, zeilen zult vouwen en uitpakken hoog in de mast. Er zal worden uitgelegd hoe je aan dek werkt en hoe de zeilen te trimmen naar de richting van de wind. Tijdens de wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip en te leren werken met traditionele materialen en methodes. Zo kan houtbewerking, astronavigatie, zeilmakers werk en traditioneel touw en tuigers werk onderdeel uitmaken van jouw zeil reis.

Paaseiland

Paaseiland is wereldberoemd met een goede reden! Dit interessante en afgelegen eiland staat bekend om zijn Moai-beelden. De stenen blokken, gevormd in hoofd-en-rompfiguren, zijn gemiddeld 4 meter hoog en wegen ongeveer 14 ton. Deze indrukwekkende en intrigerende beelden werden gemaakt en verplaatst door de eerste bewoners van het eiland. De mensen die deze reuzen hebben uitgehouwen, hebben op de een of andere manier een vloot van houten getuigde kano's naar dit kleine stipje in de uitgestrektheid van de Stille Oceaan gezeild. Hier, ongeveer 3.700 kilometer ten westen van Zuid-Amerika en 1.770 kilometer van het dichtstbijzijnde naburige eiland, vormde en plaatste de Rapa Nui ongeveer 900 Moai over het eiland in de 10e tot de 16e eeuw. De Moai zijn de indrukwekkende overblijfselen van de dramatische opkomst en ondergang van de meest geïsoleerde Polynesische cultuur in de geschiedenis.

De Polynesiërs kwamen uit het westen in plaats van het oosten, en de mensen op Paaseiland worden verondersteld afstammelingen te zijn van onverschrokken reizigers die duizenden jaren geleden vanuit Taiwan vertrokken. De legende zegt dat de mensen naar Paaseiland zijn vertrokken omdat hun eigen eiland langzaam werd ingeslikt door de zee.

Veel van de eilanden in de Stille Oceaan werden ontdekt door Polynesiërs mede door de schepen die ze gebruikten om over de oceanen te  zwerven en de unieke manier van navigatie. Deze kano's waren niet in staat om voor de wind te varen zoals de westerse dwars getuigde schepen dat deden. De kano's voeren beter met de wind van de zijkant waardoor ze veel moesten wenden. Dit betekende dat de kano's veel meer het gebied doorkruisten waar de Europese dwarstuigers een rechte lijn aflegden. Doordat de Europese schepen in relatief rechte lijnen zeilden, misten ze de meeste eilanden en ontdekten en bewoonden de Polynesiërs veel van de eilanden in deze uitgestrekte oceaan.

Naast de mysterieuze Moari-beelden heeft dit paradijselijke eiland ook een aantal echt ongerepte baaien. Wie houdt er niet van zwemmen in azuur gekleurd water of wandelen langs stranden van zacht wit zand? Paaseiland heeft vele adembenemend mooie stranden. Het strand van Anakena is een perfect voorbeeld van een paradijs. Dit prachtige strand omgeven door indrukwekkend kokospalmen is extra speciaal. Het is de plaats waar Hotu Matua van boord ging. Sommige mensen zeggen dat een van de vele grotten langs het strand het huis van deze koning was.

Als voyage crew aan boord Bark EUROPA

Aan boord Bark EUROPA noemen we onze gasten 'Voyage crew'. Dit betekent dat EUROPA's vaste bemanning je zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Waar je op een cruise alleen toeschouwer bent, zul je aan boord van EUROPA een actief 'hands-on' zeil avontuur aangaan.

Je zult verdeeld worden in drie wachten; Rode wacht, Witte wacht en de Blauwe wacht, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Je zult vier uur 'op wacht' zijn waarna je acht uur vrije tijd zult genieten. Tijdens de vier uur dat je op wacht bent zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder de wacht lopers. Zo zullen er altijd twee man aan het roer staan. Samen zorg je voor een constante koers. De vaste bemanning zal je uitleggen hoe je het schip moet sturen en waar je op moet letten.

Tijdens de wacht zullen er te allen tijde twee mensen op uitkijk staan. Op het voordek van het schip zal je de uitkijk houden. Je kijkt uit naar schepen, boeien, debris en ijsbergen in het water en communiceert dit met de officier op wacht. De rest van de wachtlopers zullen aan dek helpen.

De vaste bemanning geeft je zeiltraining en je zult helpen bij het zetten en weghalen van de zeilen. Tijdens je wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Hier leer je werken met traditionele materialen en methodes. Houtbewerking, astronavigatie, zeilmakers werk en traditioneel touw en tuigers werk zal onderdeel uitmaken van jouw zeilreis.

De kapiteins en officieren van Bark EUROPA zijn gemakkelijk in de omgang en zullen zich ook bezighouden met jouw zeiltraining. Zij zullen zowel traditionele als moderne navigatie technieken aan je uitleggen. Ze zullen de veiligheidsprocedures en oefeningen met je doornemen en organiseren.

Tijdens de acht uur die van 'van wacht' bent is er tijd om uit te rusten en te genieten van je omgeving. In de bibliotheek of in het dekhuis kun je een boek lezen, de bar is open voor een hapje en een drankje. De bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van traditionele matrozen kennis en vaardigheden tot wetenschap en sterrenkunde. Tijdens je tijd 'van wacht' kun je nog steeds de bemanning helpen met het zeilen en het onderhoud.

Het kombuis kan soms om hulp vragen bij het schillen van aardappels en appels aan dek zodat ze voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. In het dekhuis worden spelletjes gespeeld, boeken gelezen, muziek geluisterd en wordt menig brief en email geschreven. De tijd die je 'van wacht' bent is tijd voor jezelf, je kunt zo veel of zo weinig doen als je zelf wilt. Deze uren zijn ook bedoeld om bij te slapen.

Wanneer jij zeil zet, je een boek leest of aan het werk bent aan dek, zijn ze in het kombuis altijd druk bezig eten te bereiden voor iedereen aan boord. Meer gangen maaltijden worden drie keer per dag geserveerd met thee- en koffie tussendoor, door weer en wind. In de avonden organiseert de bemanning quizes en team uitdagingen om samen met je wacht van te genieten.

Optie aanvragen Boekingsformulier