group mail play plus user camera comment close arrow-down

Kaapstad - St. Helena - Ascension Island - Azoren

Een prachtige oceaanreis met evenaar oversteek

 • 54
  dagen
 • 3440
  nautische mijlen
 • reissom €3700,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €4930,- p.p.
  2 persoonshut
 • reissom €2980,- p.p.
  Leeftijd 15-25

Startend in Zuid Afrika na een periode van onderhoud begint de Europa vanuit Kaapstad aan haar reis naar Horta op de Azoren. Onderweg hebben we een bijzondere tussenstop op Ascension island. Eerder tijdens deze etappe komt St Helena al in zicht en als het weer het toelaat wordt ook daar een stop gemaakt. Deze oceaanreis is een ideale reis om meer te leren over het reilen en zeilen aan boord van een Tall Ship. Doordat we 53 dagen op zee zijn, zullen we heerlijk lange zeildagen maken! Er is meer dan genoeg tijd om het zeilen van dit schip onder de knie te krijgen, te leren over navigatie en mee te werken met het onderhoud van het schip. Kortom, een heerlijke reis om je hoofd leeg te maken van de dagelijkse beslommeringen, maar juist ook een reis om weer nieuwe kennis op te doen.

Onderzoeksplatform

De EUROPA probeert haar wereldreizen zoveel als mogelijk onder zeil te maken en haar kielzog wordt dan ook regelmatig ver buiten de gebruikelijke moderne scheepvaartroutes getrokken. Onze routes zijn daardoor interessant voor internationaal wetenschappelijk onderzoek en de EUROPA levert hier graag een bijdrage aan. Zo hadden wij tijdens de wereldreis in 2013 meteorologische apparatuur aan boord die waardes van lucht en water verzamelden. In 2016 waren er wetenschappers mee van Kaapstad naar Brest. De data die zij verzamelen is onder andere gebruikt bij klimatologisch onderzoek en het verbeteren van meteorologische voorspellingen. Afgelopen jaar hadden we maar liefst 3 wetenschappers aan boord. Twee onderzoekers van de Universiteit Wageningen die met een speciaal sleepnet onderzoek deden naar plastic vervuiling in de oceaan en een marine bioloog van de Bangor Univeristy in Engeland.

Kaapstad, ZA

Onze reis zal beginnen vanaf Kaapstad. Kaapstad ligt in het zuidwesten van Zuid-Afrika in de provincie Westkaap. De stad ligt aan de voet van de indrukwekkende Tafelberg die zeker de klim naar de top waard is! Eenmaal boven wacht een spectaculair uitzicht over de stad. De aangrenzende berg heet Lion’s Head vanwaar je Robbeneiland ziet liggen, het eiland waar Nelson Mandela negentien jaar opgesloten heeft gezeten. Vanaf de 16e eeuw werd de Kaap een belangrijke plaats voor de Portugese, Nederlandse, Deense, Engelse en Franse zeevaarders om nieuwe voorraden te halen. Ondanks de strategische ligging hadden de Portugezen geen interesse om er een permanente nederzetting van te maken. Vanaf het jaar 1652 waren het de Nederlanders die zich op de Kaap vestigden en direct het Kasteel de Goede Hoop bouwden om zich te verdedigen tegen inboorlingen. Het kasteel is inmiddels het oudst bewaarde gebouw in Kaapstad. Toen de VOC bankroet ging werden Kaapstad en de Kaapkolonie veroverd door de Britten in 1814. Pas in 1910 verkregen de kolonies zelfstandigheid als unie van Zuid-Afrika.

St. Helena

Ondanks de kleine omvang van het eiland heeft Sint-Helena een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de wereld en had een strategische ligging voor schepen die reisden van het Verre Oosten naar Europa. Het eiland Sint-Helena is ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Joao da Nova, tijdens zijn reis uit India in 1502. Hij noemde het eiland Sint-Helena naar de moeder van de Keizer Constantijn de Grote. Het eiland was van groot belang tijdens het Britse imperium tot de opening van het Suezkanaal en de ontwikkeling van stoomschepen, waarna de strategische ligging aan belang afnam.
In 1633 werd het eiland geclaimd door de Nederlanders maar verlieten het weer in 1651, zich meer focussend op de kolonie in Kaap de Goede Hoop. Vanaf 1659 werd het eiland door de Engelse East Indian Company (EIC) gekoloniseerd. In de volgende jaren arriveerden er steeds meer kolonisten en slaven op het eiland, totdat er zoveel slaven op het eiland waren dat er een aanvraag werd gedaan voor goedkope Chinese arbeiders om het evenwicht te behouden. Dit zorgde voor een smeltkroes aan nationaliteiten die tot op de dag van vandaag nog te zien is.

Sint-Helena is vooral bekend van het ballingschap van Napoleon, die vanaf 1815 zijn laatste jaren in ballingschap doorbracht op het eiland en daar in mei 1821 overleed. Zijn lichaam werd in 1840 naar Frankrijk overgebracht. Gedurende de negentiende eeuw speelde Sint-Helena een belangrijke rol tijdens de afschaffing van de slavernij. Duizenden vrijgemaakte slaven zochten hun heil in Sint-Helena.

Ascension Island

Ongeveer 700 nautische mijlen van Sint-Helena, werd in 1501 nog een eiland ontdekt door Joao da Nova Castella. Twee jaar later werd ditzelfde eiland nogmaals ontdekt, dit keer door Alphons Albuquerque op Ascension Day (hemelvaart) welke naam het eiland kreeg. Het eiland bleef onbewoond totdat Napoleon op Sint-Helena in ballingschap werd gesteld en de Britse marine op Ascension werd geïnstalleerd.
Na Napoleons dood, bleef het eiland onder supervisie van de Britse marine en in 1922 werd het onderdeel van Sint-Helena. Vanaf 1922 tot 2002 werd het eiland beheerd door verschillende telegraaf en uitzendingsbedrijven waaronder de BBC. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland gebruikt als vliegstrip voor Britse en Amerikaanse airforce. Andere belangrijke aanwezigen op het eiland zijn onder andere NASA en de European Space Agency. De zandstranden van Ascension zijn belangrijke nestplaatsen voor de groene schildpadden die daar hun eieren leggen tussen januari en april. De eieren zullen naar alle waarschijnlijkheid uitkomen in de maanden tijdens ons bezoek aan Ascension, dus maak jezelf klaar voor een mooie nachtwandeling op het strand op zoek naar groene schildpadden!

Azoren, PT

De vulkanische eilandengroep de Azoren bestaat uit zeventien eilanden waarvan er negen worden bewoond. Deze archipel vormt samen een autonome regio van Portugal. Van de twaalf actieve vulkanen liggen er vijf onder water. De Azoren bieden uitstekende gelegenheid voor het spotten van walvissen en verschillende soorten dolfijnen, voor duiken en voor wandelingen door de natuur. Horta ligt op het eiland Faial dat de bijnaam Ilha Azul (blauw eiland) draagt. Gedurende de maanden juni en juli staat een zee van hortensia's volop in bloei. Groene heuvelachtige landschappen worden afgewisseld met kleurrijke hagen vol bloemen. Horta heeft daarnaast een populaire jachthaven die veelal wordt aangedaan door zeilschepen op langere oceaanreizen, zoals Europa. De haven staat bekend om zijn muurschilderingen die door zeelieden voor aanvang van de nieuwe reis worden geschilderd.

Optie aanvragen Boekingsformulier