group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Azoren - Harlingen

Navigeer het schip van de warme wateren rond de Azoren, door Engels kanaal naar de tall ships in Harlingen

 • 21
  dagen
 • 2100
  nautische mijlen
 • reissom €2.415,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €2.835,- p.p.
  2 persoonshut
 • reissom €2.205,- p.p.
  Leeftijd 15-25

Deze reis heeft een wachtlijst

Het is tijd om naar huis te gaan! Na een spannend jaar vol onzekerheden, moeilijke beslissingen en dappere pogingen, zal EUROPA haar Antarctica seizoen in het voorjaar van 2022 in Kaapstad afsluiten. Van daaruit zet EUROPA koers op een reis over de Atlantische Oceaan die eindigt in Harlingen, Nederland waar we de vloot van tall ships ontmoeten tijdens Harlingen Sail. Vanuit Harlingen zullen we in gezelschap van de andere tall ships naar Antwerpen varen. Zeil met ons mee van de Azoren naar Harlingen en help ons EUROPA weer naar Nederland te brengen!

Vertrek uit Horta, Azoren

Gelegen op het eiland Faial biedt de zeilershub Horta pittoreske geplaveide straatjes en een spectaculair uitzicht op Pico, het naburige eiland. In deze haven stoppen we voor nieuwe voorraden vers fruit en groente en kunnen nieuwe gasten zich aanmonsteren voor het volgende traject naar Harlingen.

De reis begint op 25 juni 2022 in de middag in Horta, Azoren en we zullen waarschijnlijk de volgende ochtend al vertrekken. De eerste dagen is er alle tijd om je medereizigers wat beter te leren kennen, om te ontdekken in welke wacht je bent ingedeeld (rood, wit of blauw) en hoe laat de wacht zal starten. Voor velen aan boord zal dit de eerste keer zijn dat ze zo’n lange reis maken, terwijl anderen misschien al eerder soortgelijke reizen hebben gemaakt of in Kaapstad zijn opgestapt. Deze mix van beginners en meer ervaren Tall ship zeilers zorgt voor een fijne en leerzame sfeer aan boord, waarbij iedereen op zijn eigen manier aan boord kan bijdragen. Tijdens je wacht sta je op de uitkijk, stuur je het schip of help je met zeilen. Samen met je wachtgenoten help je de vaste bemanning het schip op koers te houden naar Nederland.

Onze reis naar het noorden

Na onze stop op de Azoren gaan we verder in noordoostelijke richting op weg naar Nederland. Hier begint het avontuur! Samen met je mede trainees is het tijd om je volledig onder te dompelen in de wonderen van het zeilen van een dwars getuigd zeilschip. Voor degenen die in de Azoren aan boord zijn gekomen zal het even duren voor de wirwar aan touwen een logisch systeem wordt, alle namen zijn geleerd en je gewend bent aan de bewegingen van het schip en het dagelijkse leven aan boord. Genoeg tijd, om tijdens deze 21-daagse reis dieper in de kunst van het zeilen, tuigage en navigatie te duiken.

Weken aan boord van een schip, ver weg van de bewoonde wereld zonder internetverbinding, leven en werken met mensen die je nog nooit eerder hebt ontmoet: het zal voor velen onbekend terrein zijn. Het is echter precies wat een oceaanoversteek aan boord van EUROPA tot een levensveranderende ervaring maakt. Aan boord komen mensen van over de hele wereld, van verschillende leeftijden en met verschillende levensverhalen samen en werken als één team om het schip op koers te houden.

Zonder internet of verbinding op je telefoon is het leven aan boord een manier om volledig los te komen van het hectische leven thuis. Het geeft je de tijd om echt contact te maken met je mede voyage crew, jezelf en het moment. Zonder Google wend je je tot elkaar voor vragen en antwoorden. Laat je verrassen door de mensen aan boord die over de meest uiteenlopende onderwerpen wat blijken te weten. Leef in het moment en geniet van de rust en de plek waar je bent, het geluid van het schip dat zachtjes door de golven breekt. Losgekoppeld van alles leer je je ware innerlijke zelf vinden, leer je wat je echt gelukkig maakt en geniet je van een ontspannende tijd.

In plaats van een dag in het vliegtuig, zullen we anderhalve maand nodig hebben om de oceaan over te steken. Het geeft je een idee van tijd, het geeft je geest de kans om tot rust te komen en je lichaam te ontspannen, maar bovenal geeft het tijd om de omgeving en de schoonheid van de natuur te bewonderen en het belang van goede zorg voor het milieu in te zien. De eindeloze bergen water die om ons heen verschijnen en verdwijnen, het gevoel zo kwetsbaar te zijn voor de krachten van de natuur, de onbeschrijfelijke schoonheid van zonsopkomsten en zonsondergangen op de oceaan, de miljoenen sterren, het dierenleven en alle tinten blauw maken een oceaan oversteek een onvergetelijke ervaring.

Aankomst in Harlingen

Bij het verlaten van het hogedrukgebied dat gewoonlijk de Azoren omringt (ook wel bekend als de ‘Azoren Hoog’) hebben we hoge verwachtingen voor een goede overtocht dankzij de heersende westenwinden in dit deel van de Atlantische Oceaan. Nadat we de open zee tussen de Azoren en het vasteland van Europa zijn overgestoken zeilen we het Engelse Kanaal in. Het Engelse Kanaal biedt een afwisselend uitzicht. De kust is soms zichtbaar en de witte stranden en kliffen zijn een zeldzame traktatie vanaf zee. ‘S nachts op de uitkijk moet je scherp zijn, want het Kanaal is een druk water. Je zult schepen zien in elke vormen en maten.

Langzaam naderen we Harlingen waar we ons bij de andere tall ships voegen. Tijdens dit evenement vieren we niet alleen de tall ship vloot zelf, maar ook de internationale vriendschappen en uitwisselingen tussen mensen van verschillende nationaliteiten en leeftijden. Door de jaren heen heeft de EUROPA en haar bemanning een reputatie opgebouwd door onder vol zeil de haven binnen te zeilen, lang nadat andere schepen hun zeilen hebben weggenomen. De entree van Harlingen zal daarop geen uitzondering zijn.

Harlingen is er een van de Friese Elfsteden en heeft een belangrijke haven voor de provincie. De havenstad is een interessante en levendige stad om te bezoeken. Je wandelt langs de originele grachten en oude pakhuizen waar lokale producten zoals Harlinger aardewerk werden opgeslagen voordat ze werden geëxporteerd. Harlingen is ook de toegangspoort tot de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland.

Terwijl we in Harlingen arriveren na een spectaculaire zeilreis en genieten van de festiviteiten van Harlingen als perfecte afsluiter van de reis, mag je jezelf met recht beschouwen als een volwaardige zeiler en shellback en we hopen dat je zowel herinneringen als vrienden voor het leven hebt gemaakt.

Als voyage crew aan boord van Bark EUROPA

Aan boord Bark EUROPA noemen we onze gasten ‘voyage crew’. Dit betekent dat Europa’s vaste bemanning je opleidt tot zeiler en je zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Ervaring is niet nodig, onze bemanning leert je gaandeweg alles. In tegenstelling tot een cruise, ga je aan boord van Bark EUROPA op een hands-on, actief zeilavontuur. De voyage crew wordt verdeeld in drie wachten, rood, wit en blauw, naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Je staat vier uur op wacht, waarna je acht uur vrije tijd hebt.

Tijdens de vier uur op wacht, zijn er verschillende taken die worden verdeeld onder de voyage crew. Zo staan er altijd twee mensen aan het roer en twee man op de uitkijk. De bemanning zal iedereen leren hoe je een constante koers vaart en waar je op moet letten op het voordek bij de uitkijkpost. Je kijkt uit naar schepen, boeien, debris of juist naar dieren in het water en communiceert alles dat je tegenkomt met de officier op wacht.

De rest van de wacht helpt aan dek. De vaste bemanning geeft zeiltraining en je kunt alle opgedane kennis gelijk in praktijk brengen door te helpen met het zetten en weghalen van de zeilen. Dit houdt in dat je lijnen zult aantrekken en vieren en hoog in de mast de zeilen zult vouwen en uitpakken. De bemanning legt je uit hoe je aan dek werkt en zal je leren de zeilen te trimmen naar de richting van de wind. Tijdens je wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Je leert werken met traditionele materialen en methodes zoals houtbewerking, zeilmaken, astronavigatie en traditioneel tuigage werk, zoals bindselen, grommers maken en splitsen.

Tijdens de acht uur ‘van wacht’ is er alle tijd om uit te rusten en te genieten van je omgeving. Of je nu rustig wilt lezen of in je logboek wilt schrijven in de bibliotheek of liever een actieve rol wilt spelen in het sociale leven van het dekhuis: er is voor iedereen wat wils. In het dekhuis vind je ook de scheepsbar waar je met je medebemanningsleden kunt genieten van een glaasje wijn, een bord- of kaartspel kunt spelen of gewoon een goed gesprek kan voeren. De bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van traditionele matrozenkennis en vaardigheden tot wetenschap en sterrenkunde.

Uiteraard kun je ook als je niet op wacht bent de bemanning helpen met het zeilen en het onderhoud. Soms vraagt het kombuis team om hulp bij het schillen van de aardappels en appels aan dek zodat we voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. De tijd van wacht is tijd voor jezelf, je kunt zoveel en zo weinig doen als je zelf wilt.

Respect voor de oceanen

Respect voor de oceaan speelt een belangrijke rol in de filosofie van de EUROPA en haar bemanning. We hopen onze gasten te inspireren om zich open te stellen voor alles dat om hen heen gebeurt: niet alleen een uitgestrekte watervlakte maar een wereld op zich. We moedigen ze aan om te luisteren naar de geluiden van de oceaan, de wind in onze zeilen, en de rust en stilte om ons heen. 

Door middel van lezingen aan boord, het mee laten varen van onderzoekers en het promoten van milieuvriendelijke producten hopen we onze trainees te inspireren om de oceaan de haar diersoorten te beschermen.

Tijdens langere oceaanoversteken verwelkomt Bark EUROPA wetenschappers aan boord om onderzoek uit te voeren. De afgelopen jaren hebben we onder andere oceanografen, astronomen en marine biologen mogen ontvangen. De aanwezigheid en kennis van onderzoekers wordt aan boord zowel door de bemanning als de trainees zeer gewaardeerd. We laten de wonderen van de oceaan zien door onze voyage crew te laten helpen bij het oceaanonderzoek aan boord. De onderzoekers betrekken de voyage crew bij hun oceanografisch onderzoek door middel van presentaties, het organiseren van kleine tentoonstellingen aan boord, discussies en praktijkwerk.

Door samen te werken met universiteiten hopen we de wetenschappelijke wereld te verbinden met onze wereld op zee. Dit helpt ons om de kennis over te brengen op een breder publiek, meer bewustwording te creëren en onze gasten te inspireren. Op deze manier creëren we een netwerk van oceanists over de hele wereld, een team dat zich inzet voor de oceanen. Samen met onderzoekers, universiteiten en bedrijven hebben we de afgelopen jaren gedegen data kunnen verzamelen. Deze opbouw van een database vergt grote inzet over meerdere jaren en wij spannen ons graag in als platform voor het vergaren van deze data.