group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Cascais - Tenerife 2022

Oceaanzeilen van Portugal naar de Canarische eilanden

 • 12
  dagen
 • 830
  nautische mijlen
 • reissom €1.495,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €1.690,- p.p.
  2 persoonshut

Deze reis staat geheel in het teken van zeilen in de zon en kennismaken met echt oceaanzeilen. Het is een non-stop reis, startend in de mooie Portugeze stad Cascais. Naar verwachting kunnen gelijk een aantal zeilen worden gezet. Dit is een goede manier om alle lijnen aan boord te onderscheiden en alle namen van de zeilen te leren. Wanneer het weer het toelaat kan er wellicht een duik in de oceaan worden genomen. De perfecte reis om te genieten van het zeilen, maar ook zeker van het mooie weer.

Vertrek uit Cascais, Portugal

De reis zal beginnen in Cascais, een historisch stadje aan de Portugese kust dat te boek staat als het centrum van de Portugese Riviera. Het stadje is vanaf de Middeleeuwen een belangrijke haven geweest, vanwaaruit veel vis en andere goederen naar het 30 km verderop gelegen Lissabon werden vervoerd. Hier heeft het veel van zijn rijkdom vergaard en er zijn nog veel historische gebouwen langs de boulevard te vinden. 

Vanaf het eind van de 19e eeuw heeft het Portugeze koningshuis een zomerresidentie gehad in Cascais. Hierdoor kwamen er veel andere adellijke huizen naar het stadje, en zijn er de prachtigste huizen gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het historische stadje als toevluchtsoord gediend voor veel Europese vorstenhuizen. Tegenwoordig is het een populaire bestemming voor zowel Portugezen als internationale toeristen, die komen genieten van het prachtige weer en de mooie omgeving.

Onze reis richting de Canarische Eilanden

Hier begint het avontuur! Samen met je mede trainees is het tijd om je volledig onder te dompelen in de wonderen van het zeilen van een dwars getuigd zeilschip. Het zal even duren voordat de wirwar aan touwen een logisch systeem wordt, alle namen zijn geleerd en je gewend bent aan de bewegingen van het schip en het dagelijkse leven aan boord. Genoeg tijd, om tijdens deze 12-daagse reis dieper in de kunst van het zeilen, tuigage en navigatie te duiken.

Weken aan boord van een schip, ver weg van de bewoonde wereld zonder internetverbinding, leven en werken met mensen die je nog nooit eerder hebt ontmoet: het zal voor velen onbekend terrein zijn. Het is echter precies wat een oceaanoversteek aan boord van EUROPA tot een levensveranderende ervaring maakt. Aan boord komen mensen van over de hele wereld, van verschillende leeftijden en met verschillende levensverhalen samen en werken als één team om het schip op koers te houden.

Zonder internet of verbinding op je telefoon is het leven aan boord een manier om volledig los te komen van het hectische leven thuis. Het geeft je de tijd om echt contact te maken met je mede voyage crew, jezelf en het moment. Zonder Google wend je je tot elkaar voor vragen en antwoorden. Laat je verrassen door de mensen aan boord die over de meest uiteenlopende onderwerpen wat blijken te weten. Leef in het moment en geniet van de rust en de plek waar je bent, het geluid van het schip dat zachtjes door de golven breekt. Losgekoppeld van alles leer je je ware innerlijke zelf vinden, leer je wat je echt gelukkig maakt en geniet je van een ontspannende tijd.

In plaats van een paar uur in het vliegtuig, zullen we 12 dagen nodig hebben om Tenerife te bereiken. Het geeft je een idee van tijd, het geeft je geest de kans om tot rust te komen en je lichaam te ontspannen, maar bovenal geeft het tijd om de omgeving en de schoonheid van de natuur te bewonderen en het belang van goede zorg voor het milieu in te zien. De eindeloze bergen water die om ons heen verschijnen en verdwijnen, het gevoel zo kwetsbaar te zijn voor de krachten van de natuur, de onbeschrijfelijke schoonheid van zonsopkomsten en zonsondergangen op de oceaan, de miljoenen sterren, het dierenleven en alle tinten blauw maken een oceaan oversteek een onvergetelijke ervaring.

In warmere wateren

Hoe zuidelijker we varen, hoe hoger de temperaturen stijgen. De wind vult de zeilen van de EUROPA en we zetten koers richting Tenerife. We hebben nog tijd genoeg om onze mede bemanningsleden beter te leren kennen, om te genieten van de eindeloze bergen water die om ons heen verschijnen en verdwijnen en de onbeschrijfelijke schoonheid van zonsopkomsten en zonsondergangen op de oceaan te ervaren.

We laten het laatste stukje van de Europese kustlijn achter ons, wat ons vanaf nu de kans geeft om te ervaren hoe het is om op open zeeën te varen en gevoel te krijgen voor het zeilen van de EUROPA. Je zult versteld staan hoe snel je gewend raakt aan het leven aan boord en wat dit leven allemaal met zich meebrengt. Samen met de vaste bemanning werk je aan het onderhoud van het schip, leer je over zeiltheorie en traditioneel tuigwerk. Er worden lezingen gegeven op het zonnige hoofddek over (astro) navigatie, oceaanwinden en stromingen en over marine biologie.

Deze wateren zijn perfect voor een mid-Atlantische zwemstop op een rustige, windstille dag. Het springen van de boegspriet in een diepblauwe oceaan en het zwemmen van een rondje om het schip met vijf kilometer water onder je is echt een onvergetelijke ervaring.

Zeilen in dit deel van de wereld is aangenaam. De doorgaans gunstige wind stuwt Bark EUROPA langzaam richting Tenerife. Misschien bereiken we onze bestemming zelfs met een paar extra dagen om de omgeving van de eilanden te verkennen. Hoewel de Canarische Eilanden beroemd zijn om een groot aantal drukke badplaatsen, verbergen ze achter die gepolijste façade ook opvallend mooie natuur, kleine dorpjes en afwisselende landschappen, die zeker een bezoek waard zijn. Wat je plannen ook zijn voor de Canarische Eilanden, je kunt er zeker van zijn dat je Bark EUROPA verlaat als een doorgewinterde zeiler met nieuwe vrienden, nieuwe vaardigheden en herinneringen die je je leven lang zult koesteren.

Aankomst in Tenerife, Spanje

De Canarische eilanden behoren als een autonome regio tot Spanje en liggen in de Atlantische Oceaan, 200 km van de kust van Marokko en de Westelijke Sahara. Tenerife is het grootste eiland van de zeven Canarische Eilanden. Evenals de buureilanden is het een eiland van vulkanische oorsprong. De grootste vulkaan van het eiland is El Teide, die met 3718 meter meteen de hoogste berg van het grondgebied van Spanje is. Met zijn imposante gestalte is hij in grote mate gezichtsbepalend voor het eiland en biedt na een fikse klim een adembenemend uitzicht.

Vanaf de 14e eeuw maakten zeevaarders van Mallorca, Portugal en Genua regelmatig een stop op de eilanden. In 1402 begon de Castiliaanse verovering op de Canarische eilanden met expedities van Franse ontdekkingsreizigers in opdracht van de Kroon van Castilië naar Lanzarote, Fuerteventura en El Hierro. De lokale bewoners op Gran Canaria en Tenerife hielden lang stand en pas bijna een eeuw later werden ook deze eilanden door de Kroon van Castilië veroverd. Tenerife was het laatste eiland dat aan de Kroon van Castilië werd toegevoegd.

De Spanjaarden maakten grote delen van de lokale bevolking tot slaaf, waarvan al snel vele stierven aan nieuwe ziekten. Het gebied op het eiland werd vrijgemaakt om nieuwe gewassen zoals suikerriet, wijnranken en bananen te verbouwen. De eilanden werden een belangrijke handelsstop voor Spaanse handelaren op hun tocht naar de Nieuwe Wereld. Dit zorgde voor grote welvarendheid op de Canarische eilanden.

De economie op het eiland had echter ook te maken met grote concurrentie vanuit Spanje's Amerikaanse koloniën. Tijdens de 18e, 19e en 20e eeuw migreerden veel families naar de Nieuwe Wereld vanwege steeds minder economische mogelijkheden en de relatief geïsoleerde eilanden. In 1982 werd met de oprichting van het Koninkrijk Spanje autonomie verleend aan de Canarische Eilanden.

Als voyage crew aan boord van Bark EUROPA

Aan boord Bark EUROPA noemen we onze gasten ‘voyage crew’. Dit betekent dat Europa’s vaste bemanning je opleidt tot zeiler en je zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Ervaring is niet nodig, onze bemanning leert je gaandeweg alles. In tegenstelling tot een cruise, ga je aan boord van Bark EUROPA op een hands-on, actief zeilavontuur. De voyage crew wordt verdeeld in drie wachten, rood, wit en blauw, naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Je staat vier uur op wacht, waarna je acht uur vrije tijd hebt.

Tijdens de vier uur op wacht, zijn er verschillende taken die worden verdeeld onder de voyage crew. Zo staan er altijd twee mensen aan het roer en twee man op de uitkijk. De bemanning zal iedereen leren hoe je een constante koers vaart en waar je op moet letten op het voordek bij de uitkijkpost. Je kijkt uit naar schepen, boeien, debris of juist naar dieren in het water en communiceert alles dat je tegenkomt met de officier op wacht.

De rest van de wacht helpt aan dek. De vaste bemanning geeft zeiltraining en je kunt alle opgedane kennis gelijk in praktijk brengen door te helpen met het zetten en weghalen van de zeilen. Dit houdt in dat je lijnen zult aantrekken en vieren en hoog in de mast de zeilen zult vouwen en uitpakken. De bemanning legt je uit hoe je aan dek werkt en zal je leren de zeilen te trimmen naar de richting van de wind. Tijdens je wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Je leert werken met traditionele materialen en methodes zoals houtbewerking, zeilmakerswerk, astronavigatie en traditioneel tuigage werk.

Tijdens de achter ‘van wacht’ is er alle tijd om uit te rusten en te genieten van je omgeving. Of je nu rustig wilt lezen of in je logboek wilt schrijven in de bibliotheek of liever een actieve rol wilt spelen in het sociale leven van het dekhuis: er is voor iedereen wat wils. In het dekhuis vind je ook de scheepsbar waar je met je medebemanningsleden kunt genieten van een glaasje wijn, een bord- of kaartspel kunt spelen of gewoon een goed gesprek kan voeren. De bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van traditionele matrozenkennis en vaardigheden tot wetenschap en sterrenkunde.

Uiteraard kun je ook als je niet op wacht bent de bemanning helpen met het zeilen en het onderhoud. Soms vraagt het kombuis team om hulp bij het schillen van de aardappels en appels aan dek zodat we voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. De tijd van wacht is tijd voor jezelf, je kunt zoveel en zo weinig doen als je zelf wilt.

Volledig afgezonderd maar toch verbonden

Een oceaanreis op een schip als Bark EUROPA geeft je niet alleen een idee van hoe het leven van een zeeman in het verleden moet zijn geweest - het nodigt je uit om zelf te ervaren hoe het is. Ondanks moderne veiligheids-, navigatie- en communicatieapparatuur is de eenvoud van het leven aan boord vergelijkbaar met hoe het meer dan 200 jaar geleden zou zijn geweest. Het geeft je een idee van de enorme hoeveelheid water die we zullen oversteken, waar stormen en hoge snelheden zullen worden afgewisseld met rustiger water en langzame vooruitgang.

Zonder internet of verbinding op je telefoon is het leven aan boord een manier om volledig los te komen van ons hectische leven thuis. Het geeft je de tijd om echt contact te maken met je medebemanningsleden, jezelf en het moment. Zonder Google wend je je tot elkaar voor vragen en antwoorden. Laat je verrassen door de mensen aan boord die over de meest uiteenlopende onderwerpen wat blijken te weten. Leef in het moment en geniet van de rust en sereniteit om je heen, de volledige stilte afgezien van het geluid van het schip dat zachtjes door de golven breekt.

Verantwoordelijkheid voor de natuur

Respect voor de natuur en de oceanen speelt een belangrijke rol in de filosofie van de EUROPA en haar bemanning. We hopen onze trainees te inspireren zich open te stellen voor alles dat om hen heen gebeurt: niet alleen een uitgestrekte watervlakte maar een wereld op zich. We moedigen ze aan om te luisteren naar de geluiden van de oceaan, de wind in onze zeilen en de rust en vrede om ons heen.

Met milieuverantwoorde zeilreizen bieden we eerste hand reiservaringen om onze gasten een beter idee te geven van de oceanen en de diersoorten die er leven. We hopen dat we op deze manier onze gasten te inspireren zich in te zetten voor de natuur.

Tijdens langere oceaanoversteken verwelkomt Bark EUROPA wetenschappers aan boord om onderzoek uit te voeren. De afgelopen jaren hebben we onder andere oceanografen, astronomen en marine biologen mogen ontvangen. De aanwezigheid en kennis van onderzoekers wordt aan boord zowel door de bemanning als de trainees zeer gewaardeerd.

We laten de wonderen van de oceaan zien door onze voyage crew te laten helpen bij het oceaanonderzoek aan boord. De onderzoekers betrekken de voyage crew bij hun oceanografisch onderzoek door middel van presentaties, het organiseren van kleine tentoonstellingen aan boord, discussies en praktijkwerk.

Door samen te werken met universiteiten hopen we de wetenschappelijke wereld te verbinden met onze wereld op zee. Dit helpt ons om de kennis over te brengen op een breder publiek, meer bewustwording te creëren en onze gasten te inspireren. Op deze manier creëren we een netwerk van oceanists over de hele wereld, een team dat zich inzet voor de oceanen. Samen met onderzoekers, universiteiten en bedrijven hebben we de afgelopen jaren gedegen data kunnen verzamelen. Deze opbouw van een database vergt grote inzet over meerdere jaren en wij spannen ons graag in als platform voor het vergaren van deze data.