group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Last minute - De Noordse Zeilreis

Even bijkomen op volle zee

 • 14
  dagen
 • 1000+
  nautische mijlen
 • reissom €1350,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €1350,- p.p.
  2 persoonshut

Midden in de zomer, met lange dagen vol daglicht, zeilt de Bark EUROPA vanuit Harlingen over de Waddenzee en de Noordzee met nog onbekende bestemming. Heb je behoefte aan een frisse wind, de zoute zeelucht en nachtwachten onder de sterrenhemel? Je kunt nog mee!

Deze last-minute zomerreis op de Noordzee is een spontane reis waarin we open staan voor allerlei mogelijkheden. De route en de eventuele bestemming blijven een verrassing, ook voor de crew, wordt het een mooie lange reis op zee, gaan we genieten van de Noorse kustlijn of gaan we zelfs nog een landing maken? Het wordt in ieder geval een mooi zeilavontuur! 

Vertrek vanuit Harlingen, Nederland

We vertrekken vanuit Harlingen, Nederland en zetten koers naar een (nu nog) onbekende bestemming voor een heerlijke tijd op zee.  

De eerste tientallen zeemijlen varen we over de Waddenzee. Met een beetje geluk komt de wind uit een gunstige richting om direct een paar zeilen te zetten. De vaargeul richting Noordzee is niet al te breed, dus laveren met Tallship als de Europa doen we als we veel water onder de kiel hebben en ruimte hebben. Gelukkig is er genoeg te zien op het Wad. De vissersvloot, de schippers van de bruine vloot die met hun platbodems over de zandbanken kunnen zeilen en rond laagwater zijn in de verte zeehonden te zien op de zandbanken.

Aan stuurboord een glimp van Terschelling, aan bakboord de contouren van Vlieland. Wij kiezen het ruime sop en varen het zeegat uit!

Het Europa team

De voyage crew bestaat uit solo reizigers, vrienden of stelletjes in alle leeftijden en van allerlei nationaliteiten. Al onze gasten hebben één droom gemeen. Eindelijk een actieve zeereis maken aan boord van de Bark EUROPA! Aan het begin van de reis ontvang je een Sailors Handbook met daarin uitgebreide beschrijvingen over het reilen en zeilen aan boord van de EUROPA. Zo kun je in je kooi flink oefenen met alle termen.

Na vertrek vertelt de bemanning je van alles over de komende periode op zee. Zo hoor je al snel hoe het wachtsysteem werkt en hoe laat jouw eerste wacht begint. Je krijgt ook een uitgebreide uitleg over de veiligheid aan boord en de bemanningsleden laten je kennismaken met alle lijnen aan boord. Ze leggen je uit hoe je veilig in de mast klimt en hoe je een stabiele koers vaart.

Als voyage crew hoor je al snel helemaal bij het team. Door het draaien van wachten en de vriendelijke begeleiding en aanwijzingen van de vaste bemanning kunnen de gasten al gauw zelf de eerste zeilen zetten en het roer overnemen, ook zonder enige ervaring vooraf. Alle opvarenden zeilen samen het schip, een echt hecht team is geboren.

Een van de dingen die de EUROPA uniek maakt is haar traditionele tuigage. De imposante masten en ra’s met tientallen zeilen en kilometers touw doen menig nieuwe gast duizelen. En toch…. Na een paar dagen wen je al al het touwwerk om je heen en ontdek je de logica van het zetten van een stagzeil voorop en van het het trimmen van de razeilen, wat nogal indrukwekkend is vanaf dek!

Het wachtlopen

Alle gasten draaien mee in de wachten. Je staat vier uur op wacht, waarna je acht uur vrije tijd hebt. Hoe het wachtsysteem er precies uit ziet hangt af van de kapitein aan boord. Hij zorgt samen met de vaste bemanning voor een evenwichtige wacht met elk uur van de dag genoeg mankracht om zeilen te zetten, de masten te beklimmen en manoeuvres te varen. En niet te vergeten, zorgt de vaste crew voor genoeg rust-uren voor iedere opvarende!

Tijdens de vier uur op wacht, staan er altijd twee mensen aan het roer en twee man op de uitkijk. De bemanning zal iedereen leren hoe je koers en vaart houdt en wat je in de gaten moet houden als zijnde ‘uitkijk’ op het voordek. Je let in ieder geval op ander scheepvaartverkeer, boeien en ook op dieren in het water en laat het direct weten aan de officier op wacht als je iets bijzonders ziet.

De andere leden van de wacht helpen aan dek. Je zult zeilen zetten, vallen doorhalen, neerhalers vieren en hoog in de mast zeilen losknopen of inrollen. Met z’n allen trim je de zeilen ten opzichte van de wind als de windrichting of de koers wijzigt.

Zodra je wacht er op zit is er alle tijd om uit te rusten. Bijvoorbeeld als wacht te kooi of met een boek uit de scheepsbibliotheek. Je kunt natuurlijk ook socializen in het dekhuis, een potje kaarten en een drankje drinken aan de bar met de mede-bemanningsleden. Het is elke keer verbazingwekkend hoeveel kennis iedereen mee aan boord neemt. Dat levert zeer interessante gesprekken op!

De Noordzee

’s Nachts heb je op de uitkijk een belangrijke taak. Een groot deel van de Noordzee is een druk vaargebied en als je ingedeeld bent als uitkijk heb je de taak om de kapitein en stuurman te helpen door dit drukke water te navigeren. Je ziet schepen in allerlei groottes en soorten. Gelukkig zijn de navigatielichten in het donker te zien. Als nachtwacht heb je gelukkig ook genoeg tijd om te genieten van de indrukwekkende sterrenhemel en eventueel de lichtgevende algen in het water. Deze combinatie kan een magische lichtshow creëren.

Overdag zie je zeker ook de windmolenparken die zoveel huishoudens van schone energie voorzien, de boorplatforms, allerlei schepen en met een beetje geluk treffen we dolfijnen rondom het schip of in de verte een verdwaalde walvis.

Na een paar dagen ben je waarschijnlijk al gewend geraakt aan de beweging van het schip en de routine van het leven op zee en heb je tijd om de vaste bemanning te helpen met het navigeren en het onderhouden van het schip. De vaste bemanning kan je van alles leren over het onderhoud van een dwars getuigd schip. Aan boord is er altijd wat te bindselen, splitsen, schuren, bikken, naaien en schilderen. 

Als je interesse hebt in de navigatie kun je kennis maken met de sextant en allemaal nieuwe dingen ontdekken over zeekaarten en de geschiedenis van de navigatie. De bevlogen bemanning houdt gedurende de dag lezingen over bijvoorbeeld navigatie, zeiltheorie en maritieme wetenschappen. 

Op de Noordzee kan het weer soms onstuimig zijn. De noordwester stormen stuwen de golven hoog op in de Duitse bocht en dit vraag een hoop extra alertheid van zowel de gasten als bemanning voor het weghalen en zetten van zeilen. Soms is het ‘alle hens aan dek’ aan de geien, gordingen en schoten om snel een razeil te bergen of aan de val en neerhaler om één van de stagzeilen te strijken.

Op volle zee is tijd in overvloed om te genieten van de eindeloze golven die om ons heen verschijnen en verdwijnen en de onbeschrijfelijke schoonheid van zonsopkomsten en zonsondergangen op zee. De mooiste plekken aan boord? Voor op de boegspriet met het hele schip onder voltuig voor je en de wijdse zee achter je en…. Boven op de ra. Wat zijn we klein als mens op zee!

Quality time

Een zeereis met de EUROPA maakt dat je even los bent van je dagelijkse leven en alle normale contacten. Het ritme van de zee bepaalt je dagen en dit geeft, ondanks de enorme fysieke inspanning van het zeilen, veel rust. De rust zorgt voor veel ontspannen gesprekken en zeker niet alleen na een glas wijn, maar zeker ook aan het roer of tijdens het delen van een uitkijkpost! Veel langdurige vriendschappen zijn aan boord al ontstaan door het gedeelde avontuur.

Respect voor de zee

Respect voor de natuur en de oceanen speelt een belangrijke rol in de filosofie van de EUROPA en haar bemanning. We hopen dat onze gasten zich open te stellen voor alles dat om hen heen gebeurt. We moedigen ze aan om te luisteren naar de geluiden van de oceaan, de wind in onze zeilen en de rust en vrede om ons heen en hopen dat gasten hun hart openen en zich geïnspireerd voelen om zich in te zetten voor de natuur.

Tijdens langere trajecten en oceaan oversteken zijn er vaak wetenschappers aan boord van het schip om onderzoek uit te voeren. De afgelopen jaren waren dit onder andere oceanografen, astronomen en marine biologen. De samenwerking met universiteiten verbindt onze wereld op zee met de wetenschappelijke wereld en dit geeft ons de mogelijkheid om kennis over te brengen op een breder publiek. Daarmee creëren we meer bewustwording en ontstaat er een netwerk van oceaandeskundigen over de hele wereld. Samen met onderzoekers, universiteiten en bedrijven hebben we de afgelopen jaren gedegen data kunnen verzamelen.

Zeilen in Covid tijden

Deze last-minute zomerreis op de Noordzee is een spontane reis waarin we open staan voor allerlei mogelijkheden. De route en de eventuele bestemming blijven een verrassing, ook voor de crew.

Wat in ieder geval zeker is, is dat we het risico om COVID-19 aan boord te krijgen tot een minimum willen beperken. Ons boekingsbeleid is er op gericht om een veilige en verantwoorde omgeving aan boord te creëren. Dit doen we deze reis door alle opvarenden uitgebreid te laten testen voor het inschepen, we vragen gasten om vooraf een aantal dagen in zelf quarantaine te gaan voor het moment van inschepen en varen alleen met mensen die volledig gevaccineerd zijn.

We zullen onze gasten vragen om voor vertrek een bewijs van deze vaccinatie(s) te tonen, zoals de Registratiekaart Coronavaccinatie. Verder vragen we je de CoronaCheck-app volledig te installeren, zodat je ons een werkende QR code kunt tonen.

Aan boord zullen we bubbels creëren tussen de wachten. Je deelt de hut met mensen van dezelfde wacht en staat met hen op de uitkijk en aan het roer.

Kortom… Zoals één van onze gasten schreef: het enige dat in deze tijden zeker is, is de onzekerheid! Dit vraagt van iedereen natuurlijk een bepaalde mate van flexibiliteit!

Samenvatting van de Covid maatregelen voor deze reis:
- Vanwege de huidige reisomstandigheden hebben we voor deze reis een maximum leeftijd ingesteld van 73 jaar.
- We vragen alle gasten om volledig gevaccineerd te zijn. Graag bij boeking of in ieder geval 48 uur het vaccinatiebewijs opsturen naar het rederij-kantoor.
- Corono Check-app met QR-code
- Gasten en bemanningsleden doen een PCR test maximaal 72 uur voor het aan boord gaan en sturen het reiscertificaat naar het rederij-kantoor.
- Bij aanmonsteren zal er nog een sneltest worden uitgevoerd bij iedereen die negatief moet zijn (deze wordt door de Bark Europa geleverd)
- Mochten we nog een landing kunnen maken in een ander land en er een extra PCR test nodig is, zijn deze voor eigen kosten, dit is niet inbegrepen in de reissom.
- We hanteren flexibele Covid gerelateerde annuleringsvoorwaarden, zie onze algemene voorwaarden onder artikel 6.