Deze reis is volledig volgeboekt. Hou vooral de website in de gaten voor nieuwe korte zomerreizen!
De perfecte zeilreis voor de avontuurlijke vrijbuiters, een zeil avontuur rondom de Portuguese archipel in het midden van de Atlantische ocean. Laat de wind je leiden door een eiland hoppend avontuur rondom de ongerepte Azoren, 800 mijlen West van Europa. Deze zeilreis biedt de perfecte combinatie van zeilen en adembenemde natuur, geniet van de verschillende landschappen om ons heen. Zeil met ons mee door het Hawaii van Europa.
De Azoren ontdekken
Vele generaties van zeilers zijn geraakt door de charmes van de Azoren. Horta is al jaren een van onze stops op onze weg naar Europa vanuit het Zuiden. Het eiland Faial, de zeilershub waar reizigers vanuit de hele wereld verzamelen om verhalen uit te wisselen en te genieten van het uitzicht van de berg Pico over de haven. We zullen een nieuw jaar toevoegen aan onze muurschildering op de zeemuur, een fel gekleurde mozaiek van muurschilderingen van de vele schepen die hier in de haven hebben gelegen.
Waar de wind ons brengt
We gooien de trossen los en laten ons leiden door de wind en de stroming om de overweldigende natuur van de Azoren, ook wel het Hawaii van Europa genoemd, te ontdekken. Kristal blauwe wateren, een langzame oceaan deining en meer zeevogels dan mensen om je heen bepalen onze reis. Tijdens landingen komen we meer dieren dan mensen tegen. We bezoeken afgelegen plekken en havens waar je anders niet snel terecht zou komen. Vind rust in de prachtige natuur om ons heen. Er is alle tijd om de lijnen te leren kennen, alle namen van iedereen aan boord te onthouden, aan de deining te wennen en je volledig onder te dompelen in het leven aan boord. Deze 10-daagse reis bied je de kans om meer te leren over de kunst van tall ship zeilen, tuigage en navigatie.
De landschappen rondom de Azoren zijn een intens, heldergroen. Aan boord zijn we omringd door de diepblauwe oceaan met in de verte de kustlijn gemarkeerd door donkere vulkanische zanden. In de Azoren voelt het alsof je teruggaat in de tijd: geniet van het langzame tempo en de rust.
De archipel in het midden van de Atlantische oceaan bestaat uit negen eilanden. Tot de 15e eeuw waren er geen inwoners op de Azoren. De Açorianos zijn erg zuinig op hun natuurlijke schatten. Zo’n 95 % van de totale landoppervlakte is een lappendeken van beschermde gebieden en mariene reservaten. Slechts 5% van de oppervlakte is ontwikkeld gebied. Tijdens onze reis zeilen we tussen de rotsachtige vulkanische eilanden die uit het water opstijgen. Ervaar het leven van de lokale inwoners wanneer we aanleggen in verschillende kleine havens.
De Azoren zijn een baken van duurzaamheid, bijna 40% van de energie op de eilanden is afkomstig van hernieuwbare bronnen. De Azoren zijn een van werelds top bestemmingen voor duurzaam toerisme. Je zult hier geen massa toerisme vinden maar voornamelijk natuurliefhebbers die op zoek zijn naar rust en natuurschoon. Een van de dingen waar de Azoren bekend om staan is het spotten van walvissen en dolfijnen, je vindt hier dolfijnen, potvissen en tuimelaars. Aan land is er veel meer te ontdekken dan de kraters en kegels. Grotten, rotsformaties en warmwaterbronnen wachten om ontdekt te worden, tijdens de vele prachtige wandelroutes die er mogelijk zijn.
We maken landingen op levendige eilanden met bossen vol met mysteries, mythen en folklore: het wordt wel gezegd dat de eilanden de toppen van de bergen van de onderwaterwereld Atlantis is. Elk eiland heeft zijn eigen persoonlijkheid en landschap, van indrukwekkende vulkanische ruggen tot subtropische wouden en we kunnen niet wachten deze met jou te ontdekken.
De Azoren Hoog
De wind is onvoorspelbaar tussen de hoge kliffen en bergen van de eilanden. Deze idyllische bestemming en de wisselende weersomstandigheden bieden de perfecte gelegenheid om Tall Ship EUROPA te leren zeilen. Van blauwe luchten tot zeemist en heldere regenbogen, de vaste bemanning neemt je mee door alle zeilen die nodig zijn. Met de invloed van het Azoren hoog, het hoge drukgebied dat meestal ten zuiden van de Azoren ligt, is het meestal een aangename temperatuur van rond de 25°C en een watertemperatuur van rond de 21°C is augustus de perfecte tijd om de Azoren te bezoeken. De wateren zijn perfect om te zwemmen op een rustige en windstille dag. Van de boegspriet springen en rond het schip zwemmen terwijl ze langzaam naar voren dobbert, is echt een onvergetelijke ervaring.
"That’s what sailing is, a dance, and your partner is the sea. And with the sea you never take liberties. You ask her, you don’t tell her. You have to remember always that she’s the leader, not you. You and your boat are dancing to her tune." – Michael Morpurgo, Alone on a Wide Wide Sea
Als voyage crew aan boord van Bark EUROPA
Aan boord Bark EUROPA noemen we onze gasten ‘voyage crew’. Dit betekent dat Europa’s vaste bemanning je opleidt tot zeiler en je zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Ervaring is niet nodig, onze bemanning leert je gaandeweg alles. In tegenstelling tot een cruise, ga je aan boord van Bark EUROPA op een hands-on, actief zeilavontuur. De voyage crew wordt verdeeld in drie wachten, rood, wit en blauw, naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Je staat vier uur op wacht, waarna je acht uur vrije tijd hebt.
Tijdens de vier uur op wacht, zijn er verschillende taken die worden verdeeld onder de voyage crew. Zo staan er altijd twee mensen aan het roer en twee man op de uitkijk. De bemanning zal iedereen leren hoe je een constante koers vaart en waar je op moet letten op het voordek bij de uitkijkpost. Je kijkt uit naar schepen, boeien, debris of juist naar dieren in het water en communiceert alles dat je tegenkomt met de officier op wacht.
De rest van de wacht helpt aan dek. De vaste bemanning geeft zeiltraining en je kunt alle opgedane kennis gelijk in praktijk brengen door te helpen met het zetten en weghalen van de zeilen. Dit houdt in dat je lijnen zult aantrekken en vieren en hoog in de mast de zeilen zult vouwen en uitpakken. De bemanning legt je uit hoe je aan dek werkt en zal je leren de zeilen te trimmen naar de richting van de wind. Tijdens je wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Je leert werken met traditionele materialen en methodes zoals houtbewerking, zeilmaken, astronavigatie en traditioneel tuigage werk, zoals bindselen, grommers maken en splitsen.
Tijdens de acht uur ‘van wacht’ is er alle tijd om uit te rusten en te genieten van je omgeving. Of je nu rustig wilt lezen of in je logboek wilt schrijven in de bibliotheek of liever een actieve rol wilt spelen in het sociale leven van het dekhuis: er is voor iedereen wat wils. In het dekhuis vind je ook de scheepsbar waar je met je medebemanningsleden kunt genieten van een glaasje wijn, een bord- of kaartspel kunt spelen of gewoon een goed gesprek kan voeren. De bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen, van traditionele matrozenkennis en vaardigheden tot wetenschap en sterrenkunde.
Uiteraard kun je ook als je niet op wacht bent de bemanning helpen met het zeilen en het onderhoud. Soms vraagt het kombuis team om hulp bij het schillen van de aardappels en appels aan dek zodat we voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. De tijd van wacht is tijd voor jezelf, je kunt zoveel en zo weinig doen als je zelf wilt.
Volledig afgezonderd maar toch verbonden
Een oceaanreis op een schip als Bark EUROPA geeft je niet alleen een idee van hoe het leven van een zeeman in het verleden moet zijn geweest - het nodigt je uit om zelf te ervaren hoe het is. Ondanks moderne veiligheids-, navigatie- en communicatieapparatuur is de eenvoud van het leven aan boord vergelijkbaar met hoe het meer dan 200 jaar geleden zou zijn geweest. Het geeft je een idee van de enorme hoeveelheid water die we zullen oversteken, waar stormen en hoge snelheden zullen worden afgewisseld met rustiger water en langzame vooruitgang.
Zonder internet of verbinding op je telefoon is het leven aan boord een manier om volledig los te komen van ons hectische leven thuis. Het geeft je de tijd om echt contact te maken met je medebemanningsleden, jezelf en het moment. Zonder Google wend je je tot elkaar voor vragen en antwoorden. Laat je verrassen door de mensen aan boord die over de meest uiteenlopende onderwerpen wat blijken te weten. Leef in het moment en geniet van de rust en sereniteit om je heen, de volledige stilte afgezien van het geluid van het schip dat zachtjes door de golven breekt.
Respect voor de oceanen
Respect voor de oceaan speelt een belangrijke rol in de filosofie van de EUROPA en haar bemanning. We hopen onze gasten te inspireren om zich open te stellen voor alles dat om hen heen gebeurt: niet alleen een uitgestrekte watervlakte maar een wereld op zich. We moedigen ze aan om te luisteren naar de geluiden van de oceaan, de wind in onze zeilen, en de rust en stilte om ons heen.
Door middel van lezingen aan boord, het mee laten varen van onderzoekers en het promoten van milieuvriendelijke producten hopen we onze trainees te inspireren om de oceaan de haar diersoorten te beschermen.
Tijdens langere oceaanoversteken verwelkomt Bark EUROPA wetenschappers aan boord om onderzoek uit te voeren. De afgelopen jaren hebben we onder andere oceanografen, astronomen en marine biologen mogen ontvangen. De aanwezigheid en kennis van onderzoekers wordt aan boord zowel door de bemanning als de trainees zeer gewaardeerd. We laten de wonderen van de oceaan zien door onze voyage crew te laten helpen bij het oceaanonderzoek aan boord. De onderzoekers betrekken de voyage crew bij hun oceanografisch onderzoek door middel van presentaties, het organiseren van kleine tentoonstellingen aan boord, discussies en praktijkwerk.
Door samen te werken met universiteiten hopen we de wetenschappelijke wereld te verbinden met onze wereld op zee. Dit helpt ons om de kennis over te brengen op een breder publiek, meer bewustwording te creëren en onze gasten te inspireren. Op deze manier creëren we een netwerk van oceanists over de hele wereld, een team dat zich inzet voor de oceanen. Samen met onderzoekers, universiteiten en bedrijven hebben we de afgelopen jaren gedegen data kunnen verzamelen. Deze opbouw van een database vergt grote inzet over meerdere jaren en wij spannen ons graag in als platform voor het vergaren van deze data.