group mail play plus user camera comment close arrow-down

Wetenschappelijk onderzoek

Omdat EUROPA vaak gebieden aandoet die nauwelijks door andere schepen worden bezocht is ons schip geselecteerd door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties en UNESCO om bij te dragen aan het GOOS-observatiesysteem (Global Ocean Observing System). Via deze weg heeft EUROPA bijgedragen aan het verzamelen van belangrijke data voor de ontwikkeling van weersvoorspellingen en het detecteren van klimaatverandering. In 2016 werd EUROPA onderscheiden met een certificaat van waardering door het observatieteam van het WMO en UNESCO voor haar exceptionele bijdrage aan het verzamelingsprogramma van marine data.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft EUROPA tevens geselecteerd voor het monitoren van weersveranderingen op zee. Het KNMI heeft daarom het schip speciale apparatuur gegeven om weercontroles uit te voeren welke data vervolgens wordt gedeeld met het KNMI. Als trainee aan boord van EUROPA ben je welkom om mee te helpen met deze weersvoorspellingen en meer te leren over meteorologie en weerpatronen.

Tijdens lange oceaanoversteken met EUROPA kan de oceaan als een grote lege plek aandoen. Niets is minder waar: slechts tien minuten slepen met een planktonnet toont dat het water vol zit met kleine microscopische diertjes. Het bestuderen van plankton met de microscoop zorgt voor een grotere waardering voor alles wat leeft in zee.

Tijdens deze oceaanoversteken draagt EUROPA graag bij aan het creëren van meer bewustzijn voor klimaatverandering en de vervuiling van oceanen. Onderzoekers zijn daarom altijd van harte welkom om hun onderzoek uit te voeren aan boord. In het verleden hebben we onder andere oceanografen, astronomen en marine biologen mogen ontvangen en hun aanwezigheid wordt aan boord altijd zeer gewaardeerd. Heb je interesse om ook onderzoek te doen aan boord van EUROPA? Stuur dan vooral een mailtje naar info@barkeuropa.com.

Het creëren van meer milieubewustzijn

Respect voor de oceaan speelt een belangrijke rol in de filosofie van EUROPA en haar bemanning. Naast zeiltraining proberen we daarom tijdens onze reizen het bewustzijn van de trainees te verhogen en meer aandacht te vragen voor de oceaan en de gevaren waar het iedere dag mee te maken krijgt. Door middel van lezingen aan boord en het mee laten varen van onderzoekers op onze reizen hopen we onze trainees te inspireren om de oceaan en de diersoorten meer te beschermen. De EUROPA is vaak betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten en we zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Als lid van de IAATO, promoten we het reizen naar Antarctica op een veilige en milieuvriendelijke manier. We onderkennen de mogelijke impact die het steeds groter wordende toerisme naar Antarctica op het continent kan hebben en doen daarom ons best om deze afgelegen en delicate regio op de meest veilige manier te bezoeken.

De EUROPA is daarnaast bekroond met het lidmaatschap van de Blue Flag. Deze vlag wordt geschonken aan schepen die zich aan de gedragscode van de Sail Training International Blue Flag Scheme houden voor het behoud van en educatie in het leven in de oceaan. We sporen anderen aan om zorg te dragen voor de oceanen door het geven van lezingen aan boord, deel te nemen aan verschillende onderzoeksprojecten en door het promoten van milieuvriendelijke producten. Zo bieden we tegenwoordig alle trainees een bamboe tandenborstel aan. Op deze manier hopen we al onze gasten te inspireren om meer milieuvriendelijke producten te gebruiken zodra men weer van boord afstapt.