group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

ANT1 - Scotia Arc expeditie

Een avontuurlijke 42 daagse expeditie van de Falklandeilanden / Las Malvinas naar South Georgia en Antarctica

 • 42
  dagen
 • 2000
  nautische mijlen
 • reissom €15.120,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €17.850,- p.p.
  2 persoonshut

De eerste expeditie van het Antarctica seizoen 2024/2025 gaat van start in de Falklands/Islas Malvinas en het belooft een fantastische reis te worden waarbij we meerdere afgelegen locaties in de Zuidelijke Oceaan verkennen en bewonderen. Tijdens deze expeditie ontdekken we alles dat de Falklands / Islas Malvinas, South Georgia en Antarctica te bieden hebben. We nemen alle tijd om deze gebieden, met hun indrukwekkende landschappen, historie en overweldigend dierenleven te aanschouwen.

Eindeloze ijsplateaus, de prachtigste tinten turquoise blauw die gloeien in de holtes van gletsjers en de meest bijzondere dieren die dit continent bewonen: dit afgelegen, koude en witte continent in het zuiden is gewoon adembenemend. Maar wat dacht je van de indrukwekkende landschappen, de vervallen walvisstations van vroegere tijden en de immens grote groepen koningspinguïns in South Georgia. Het bezoeken van South Georgia en Antarctica is een surrealistische ervaring die je vervult met geluk, inspiratie en innerlijke rust, en je aanmoedigt om ten volle van het leven te genieten.

In totale stilte, met alleen het geluid van het schip dat door stukken ijs knarst, verkennen we dit prachtige continent, elke reis opnieuw met ontzag voor het rijke dierenleven en de schoonheid van de ongerepte natuur. Om nog maar te zwijgen van de avontuurlijke geschiedenis van ontdekkingsreizigers die naar dit gebied kwamen en de gevaren en angsten doorstonden op hun reis over de Drake Passage en de zuidelijke zeeën. De overblijfselen van de eenzame historische hutten op de met sneeuw bedekte heuvels vertellen de verhalen van deze avonturiers uit het verleden en wij, wij volgen hun verhalen, nieuwsgierig naar waar Bark EUROPA ons zal brengen op onze zoektocht naar avontuur.

Maar vergeet niet: bereid je voor op lange uitdagende zee mijlen in de zuidelijke oceaan, waar weersomstandigheden ruig kunnen zijn. Tijdens de dagelijkse wachten, leer je zeilen in stormen en sta je op de uitkijk en help je de bemanning met het zetten of neerhalen van zeilen. Het kunnen lange dagen zijn die zowel fysiek als mentaal een beroep zullen doen op je uithoudingsvermogen. Een waar avontuur voor degenen die wel van een uitdaging houden. 

Vertrek vanuit de Falklands/Las Malvinas

We vertrekken vanuit Port Stanley, de hoofdstad van de Falklands/Las Malvinas, en zetten koers naar een van de meest spectaculaire bestemmingen: South Georgia. Na aanmelding bij de gate word je aan boord verwelkomd. Je ontmoet je medereizigers met wie je je Scotia Arc ervaring deelt. Het zijn solo reizigers, vrienden of koppels, jong en oud, uit verschillende landen en met verschillende achtergronden, allemaal verenigd in één droom: een bezoek aan de afgelegen wildernis van South Georgia en Antarctica aan boord van Bark EUROPA.

Zoals met alle afgelegen plekken in de wereld, is de route naar onze bestemming lang en voordat we in South Georgia aankomen moeten we een afstand van ongeveer 800 nautische mijlen afleggen. De overtocht in de woestenij aan golven duurt ongeveer 5 dagen, waarin Bark EUROPA keer op keer haar veerkracht toont.

Tijdens de oversteek is het wachtsysteem in volle gang. Je staat op de uitkijk, stuurt het schip en helpt met het zetten van de zeilen. Samen met je wachtgenoten help je de vaste bemanning het schip door zwaar weer te navigeren. Voor velen aan boord zal dit de eerste keer zijn op de Zuidelijke Oceaan, terwijl sommigen al eerder soortgelijke reizen hebben gemaakt. Deze mix van beginners en meer ervaren tall ship zeilers zorgt voor een prettig leerklimaat aan boord, waar ieder op zijn eigen manier kan bijdragen het schip op koers te houden.

Zeilen op de Zuidelijke Oceaan

De Zuidelijke Oceaan is berucht om zijn ruwe wateren. De namen ‘roaring forties’, ‘furious fifties’ en ‘screaming sixties’, overeenkomstig met de breedtegraden, zijn er niet voor niets. Met meer dan de helft van de reisdagen als zeildagen moet deze Scotia Arc Expeditie dan ook niet onderschat worden. Tijdens deze overtocht beleef je alle aspecten van het zeemansleven. De natuur bepaalt het dagelijkse werk aan boord en dwingt je om je normale ritme eraan aan te passen. Je leert hoe je een tall ship zeilt en als het weer het toelaat kun je allerlei lezingen volgen van de gidsen. Tijdens deze presentaties leer je meer over de verschillende vogelsoorten, de geschiedenis van het gebied dat we bezoeken, glaciologie, meteorologie en hoe je de mooiste foto’s maakt van alles wat we tegenkomen. Na ongeveer 5 dagen verschijnen in de verte de met ijs bedekte bergen van South Georgia en begint onze ontdekkingstocht van dit prachtige afgelegen paradijs.

South Georgia

Aangekomen in South Georgia, ankeren we elke dag in verschillende baaien en fjorden met uitzicht op besneeuwde bergtoppen en majestueuze gletsjers die afkalven in zee. We maken landingen, wandeltochten en volgen het verhaal van de heroïsche poolreiziger Ernest Shackleton.

Dit eiland is een afgelegen oase in de Zuidelijke Oceaan en het rijke dierenleven is werkelijk een natuurspektakel. De kusten zijn begroeid met hoog tussock gras dat de ideale schuilplaats biedt voor pelsrobben, zeeolifanten en broedende albatrossen en pinguïns. De koloniën koningspinguïns zijn zo groot dat ze volledige stranden en lage hellingen van het bergachtige landschap bevolken. We bezoeken de resten van verlaten walvisvaarders stations en bezoeken het graf van de beroemde Britse poolreiziger Ernest Shackleton.   

Het eiland staat bekend om de harde windstoten en snel veranderende weersomstandigheden en daarom zijn de landingen die we maken sterk afhankelijk van het weer en de zee. Desalniettemin zullen de gidsen er alles aan doen om het meeste uit ons bezoek aan South Georgia te halen door landingen te plannen op verschillende locaties, waarbij we de activiteiten combineren met thema’s als geschiedenis, dierenleven, glaciologie en geologie.

We vervolgen onze weg naar het zuiden

Na ongeveer een week is het tijd om dit sub-Antarctische paradijs te verlaten. Met meer dan 1000 zeemijl op de planning om Antarctica te bereiken wordt het wachtsysteem weer ingesteld. Sommigen hebben misschien wat tijd nodig om weer aan het ritme op zee en de golven te wennen. Deze wateren van de Scotia-zee kunnen zeer stormachtig zijn en de bemanning is alert en standby voor het sturen van het schip, het zetten of ophalen van zeilen. Moe en koud na een actieve wacht aan dek, slaap je als een blok. Geen enkel geluid van de wind, het water of de zeilen zal je wakker houden.

Terwijl we naar het zuiden zeilen, neemt de kans toe om ijsbergen te zien. Grote ijsplateaus zijn zichtbaar op de radar, maar kleinere zijn dat soms niet. De wacht die op de uitkijk staat blijft alert, zodat we deze ijsschotsen kunnen vermijden. Wat een fantastisch moment wanneer we de eerste witte vormen van deze ijsbergen aan de horizon zien verschijnen. Het is een teken dat we onze bestemming naderen, de eerste tekenen van Antarctica!

Bestemming Antarctica

De natuur is overweldigend: het geluid en de geur van honderden pinguïns bereikt je als we dichter bij de kust komen, walvissen passeren langzaam het schip en aan wal komen de eerste zeehonden tegen. Het is iets uit je stoutste dromen, iets waar je zoveel maanden of jaren naar uitgekeken hebt en nu ben je hier.

We varen in kleine groepen met zodiacs naar land. Onder leiding van onze ervaren gidsen zie je de eerste pinguïns van dichtbij en maak je de eerste wandelingen in een adembenemend wit en ijzig landschap. Van tijd tot tijd heb je misschien even nodig om alles in je op te nemen, de wit besneeuwde bergen, de ijsrotsen, walvisbeenderen, pinguïn snelwegen, en gletsjers. Tijd genoeg, om achterover te leunen, te ontspannen en je te concentreren op het moois dat je om je heen ziet.

Elke dag ankeren we in beschutte baaien en vinden we langzaam onze weg naar het zuiden. We maken landingen, zodiac cruises en wandelingen om de fascinerende natuur, het dierenleven en de geschiedenis van deze eilanden te ontdekken. Maar niet alleen aan de wal komen we dieren tegen. De aanblik vanaf het schip van walvissen die zich voeden is werkelijk spectaculair.

Na een dag met zodiac cruises, landingen, wandelingen, lunch en diner aan dek, lezingen en borrels met je medereizigers, is de dag bijna ten einde, maar nog even wachten is zeker de moeite waard. De nachtcruises zijn net zo spectaculair. De ondergaande zon, gekleurd in een horizon van pasteltinten roze, rood en oranje, is te mooi om te missen.

Verantwoordelijkheid voor de natuur

Respect voor het milieu speelt een belangrijke rol in de filosofie van EUROPA en haar bemanning. We proberen onze trainees te inspireren om zich te concentreren op alles dat om hen heen gebeurt: niet alleen een uitgestrekte open oceaan, maar een wereld op zich. We vragen onze trainees te luisteren naar het geluid van de oceaan, de wind in onze zeilen en naar de rust en stilte om ons heen op Antarctica.

We moedigen onze reisbemanning aan zich in te zetten voor het milieu door hen de staat van de oceaan te laten zien, het unieke karakter van dit witte continent te ervaren. Juist dan begrijp je waarom dit alles zo goed mogelijk bewaard moet blijven. Door veilige en milieuverantwoorde zeilreizen te maken, bieden we reiservaringen uit de eerste hand om onze gasten een beter idee te geven van de bijzondere bestemming die ze bezoeken, daar waar het land en het dierenleven voor zich spreken. Op deze manier creëren we een groep van Antarctica-ambassadeurs over de hele wereld.

Tijdens ons bezoek aan Antarctica houden we ons strikt aan de regels van de International Association of Antarctic Tour Operators (IAATO). Deze organisatie werd in 1991 opgericht om veilige en milieuverantwoorde privéreizen naar Antarctica te promoten en in de praktijk te brengen. Als lid van IAATO volgen we hun procedures en richtlijnen voor expeditie cruises in afgelegen en kwetsbare gebieden.

Aan het einde van elke reis hopen we dat jij, als onze reisbemanning, overweldigd bent door de schoonheid van de natuur, geïnspireerd raakt door de uitgestrektheid van de zeeën en een beter idee krijgt van het belang om Antarctica en de oceanen nog vele generaties lang zo majestueus en ongerept mogelijk te houden.

De unieke ervaring van een Scotia Arc Expeditie

Elke reis naar South Georgia en Antarctica is anders. We krijgen te maken met diverse weersomstandigheden, ijsomstandigheden en verschillende mogelijkheden tot het bekijken van het dierenleven. Deze veranderende omstandigheden maken iedere reis uniek. Soms kan plan A zomaar worden gewijzigd in plan B of C en soms betekent dit dat een bezoek aan een specifieke landingsplaats of onderzoeksstation moet worden geannuleerd of verzet. Het maken van een expeditie in Antarctica draait om spontaniteit, ontdekking en flexibiliteit. Wat zeker is, is dat ons team van ervaren gidsen en bemanning er alles aan zal doen om er voor iedereen een fantastische reis van te maken: een expeditie naar het afgelegen eiland South Georgia en het witte continent Antarctica om nooit meer te vergeten.

De Drake Passage

Na een week vol landingen en ontdekkingen in Antarctica is het tijd om afscheid te nemen van dit bijzondere continent en terug te keren naar het ritme van de zee. De oversteek over de Drake Passage naar Ushuaia is het laatste deel van onze reis. We hebben ongeveer 450 zeemijl te overbruggen en dit zullen niet de minste zijn. De Drake Passage kan zeer stormachtig zijn maar tussen de depressies door is het rustig. Het wachtsysteem is weer terug en samen met je wachtgenoten help je onze dame Europa deze ongetemde zeeën bevaren. Tijdens je wacht op de uitkijk of tijdens het sturen van het schip heb je eindelijk de tijd om alles wat we hebben meegemaakt echt tot je door te laten dringen. Je kunt er zeker van zijn dat je het schip verlaat met nieuwe vrienden en herinneringen die je de rest van je leven zult koesteren.