group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Lid van IAATO

De Bark EUROPA is lid van de IAATO, een organisatie welke staat voor veilige en milieu vriendelijke reizen naar Antarctica. IAATO is een vereniging opgezet in 1991 en bedoeld om voor het Antarctisch gebied op te komen en ervoor te zorgen dat er veilig en verantwoordelijk kan worden afgereisd naar dit prachtige continent. Vanaf 1969,  het begin van het moederne antarctische tourisme is het aantal bezoekers gegroeid van een paar honderd naar meer dan 30.000 per jaar. Door zeven particuliere touroperators werd het gevaar van dit aantal bezoekers onderkend. Zij hebben in 1991 de IAATO opgericht om ervoor te zorgen dat tourisme naar Antarctica op een veilige en verantwoordlijke manier gebeurt. Tenslotte is het een afgelegen, wild, ruw maar toch bijzonder kwetsbaar gebied. 

De oprichting van IAATO

Zeven bedrijven vormen de basis voor de oprichting van IAATO. Zij voerden al enkele jaren expedities uit in het antarctisch gebeid en zijn gaan samenwerken in de International Association of Antarctica Tour Operators in 1991. Het idee achter de vorming van deze non-profit, wereldwijde organisatie was tweeledig:
Ten eerst, het ondertekenen van het Antarctic Environmental Protocol in het begin van 1991 door de landen die behoren tot het Antarctisch besluit. Het Antarctic Environmental Protocol geeft in een streng raamwerk de bescherming van het Antarctisch gebied aan.
Ten tweede, door de vorming van een verbond tussen de bedrijven staan deze tegelijkertijd sterker om bij hun lokale overheden te pleiten voor betere regelgeving voor het bezoek aan Antarctica. En zo begon de IAATO met de missie om het Antarctisch gebied te beschermen en het bezoek te reguleren en veilig te laten gebeuren. 

Het begin van de industrie

Commerciële vaart naar Antarctica begon eind jaren '50 toen een groep betalende passagiers naar het gebied reisde aan boord van Chileense en Argentijnse marineschepen. Deze marineschepen voeren het gebied in om de verschillende leger-en onderzoeksbases te bevoorraden en namen deze betalende passagiers mee. Het eerste schip wat echt commercieel naar Antarctica voer was de m/v Lindblad Explorer (gebouwd in 1969). Zij baande de weg voor de touristen om het laatste continent te kunnen bezoeken. 'Expedition Cruising' was ook toen al een belangrijk thema: het combineren van cruisen en educatie over het gebied. In de jaren '80 waren er vier scheepsrederijen die expedities ondernamen naar Antarctica. in 1985 was er 1 vliegtuigmaatschappij die als eerste commercieel vloog op Antarctica. Gasten die met deze vluchten mee vlogen gingen vooral voor een expeditie met meerdere overnachtingen en hikes en ski avonturen op het vaste land. In het seizoen van 1991/92 werd de IAATO opgericht. In dat seizoen bezochten ongeveer 6400 toeristen Antarctica.

IAATO vandaag

Vandaag de dag telt de IAATO meer dan 100 leden en heeft een bijzonder internationaal karakter. Bedrijven uit Argentina, Australia, Belgium, Canada, Chile, France, Germany, Italy, Japan, Netherlands, New Zealand, Norway, People's Republic of China, Russia, South Africa, Sweden, Switzerland, United Kingdom, United States and the U.K. Overseas Territory-Falkland Islands (Islas Malvinas) zijn lid. De leden zijn verdeeld over zowel Rederijen, reisorganisaties, touristen bureaus, overheden, milieubeschermers en bedrijven in het organiseren van expedities.

antarctische ambassadeur

Bark EUROPA zet zich vol passie in voor het bevorderen van de waardering voor het Antarctisch gebied en het behoud ervan. Als onderdeel van onze missie streven we ernaar om meer mensen te inspireren om Antarctische ambassadeurs te worden, een initiatief geleid door IAATO. Door deel te nemen aan onze zeilexpedities naar dit ongerepte witte continent en de overweldigende schoonheid van Antarctica zelf te ervaren, krijg je de kans om op een persoonlijke manier verbonden te raken met de betoverende schoonheid van Antarctica en een diepgaand begrip te ontwikkelen van de ecologische betekenis ervan en de uitdagingen waarmee het te maken heeft. We moedigen onze gasten aan om hun ervaringen en kennis te delen met anderen, om zo bewustwording te creëren over verantwoord toerisme en duurzame praktijken in dit kwetsbare milieu. Samen, als ambassadeurs van Antarctica, kunnen we bijdragen aan de voortdurende inspanningen om dit unieke en delicate ecosysteem te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.