group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Over ons

De EUROPA bevaart al sinds het jaar 2000 de oceanen en zeeën en heeft de reputatie van een schip dat echt zeilt. Onze reizen brengen ons naar afgelegen gebieden over de hele wereld, wat jou de mogelijkheid geeft om halverwege onze lange tochten op te stappen voor een avontuurlijke zeilreis.

De EUROPA volgt de traditionele zeilroutes en heeft op die manier al vele continenten bezocht. We zeilen in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan, waaraan EUROPA haar bijnaam ‘Ocean Wanderer’ te danken heeft. Van december tot maart, wanneer het in het zuidelijk halfrond zomer is, onderneemt EUROPA expedities naar Antarctica.

De EUROPA neemt ook deel aan Tall Ships Races, de grootste internationale oceaanraces voor zeilopleidingsschepen ter wereld. Deze races worden per jaar in verschillende werelddelen gehouden en vaak komen er duizenden bezoekers op af. Onze bemanning en gasten zijn van verschillende leeftijden en zorgen voor een internationale sfeer aan boord, verbonden door hun zoektocht naar avontuur en nieuwe belevenissen.

Geschiedenis

De EUROPA is in 1911 op de Stülcken-werft in Hamburg gebouwd onder de naam ‘Senator Brockes’. De opdracht tot de bouw kwam van de Stadstaat Hamburg. Het schip zou worden ingezet als lichtschip op de Duitse rivier de Elbe. Onder de naam ‘Elbe 3’ heeft ze eerst als lichtschip en later als reserveschip dienst gedaan. Een lichtschip is een lichtbaken op volle zee, op de plaats waar een vuurtoren zou moeten zijn, maar waar de bouw hiervan niet mogelijk is. Vaak liggen lichtschepen in de omgeving van zandbanken of andere voor de scheepvaart gevaarlijke gebieden. Lichtschepen kunnen zowel bemand als onbemand zijn. Tot aan de jaren 80 van de twintigste eeuw waren lichtschepen bemand. In de jaren 80 werden de lichtschepen allemaal geautomatiseerd, enerzijds uit bezuinigingsoverwegingen, anderzijds doordat computers het werk in combinatie met gps over konden nemen.Zeilopleidingsschip

In 1986 is het schip naar Nederland gehaald. In acht jaar tijd is het geheel omgebouwd: het ruim werd comfortabel ingericht en het schip werd getuigd als bark; een driemast schip waarvan de voorste twee masten dwars getuigd zijn.  Het grootste deel van de renovatie is gedaan in de Zouthaven te Amsterdam. Inmiddels is de thuishaven van het schip Scheveningen. Het schip kan 48 trainees herbergen en daarbij 16 man bemanning. De EUROPA is een officieel zeilopleidingsschip en als zodanig word je aangemonsterd als trainee. Het meedoen aan dek en het les en instructie krijgen van de bemanning hoort bij het karacter van de EUROPA en de ervaring aan boord. Op deze manier bevolken niet alleen vakantiegangers de dekken van het schip, maar lopen studenten aan bijvoorbeelde de Enkhuizer Zeevaartschool hun stage aan boord van de EUROPA.

Boegbeeld EUROPA

In maart 2010 is het nieuwe boegbeeld is geinstalleerd op de boeg van de Bark EUROPA. Maandenlang is er gewerkt aan het nieuwe boegbeeld, maar nu heeft de godin EUROPA haar plek gevonden. Tijdens de tussenstops in Ushuaia is het boegbeeld al meerdere malen aan boord geweest om te passen en te meten. Het oude boegbeeld, een uitbeelding van Europa, is gemaakt door Annemarie Visser. Helaas werden het oude boegbeeld en het schip gescheiden door een ijsberg en kon het beeld niet gered worden. Het nieuwe beeld is, net als het oude, geinspireerd op het verhaal over de godin UEROPA in de Griekse mythologie: 

Europa was een van de vele geliefden van de God Zeus in de Griekse Mythologie. Europa was een prachtige, maar sterfelijke vrouw en dochter van Koning Agenor.
De Legende van Europa en Zeus begint wanneer de heerse van Olympia zijn ogen slaat op de mooie Europa. Vanaf het eerste moment is Zeus zeer onder de indruk van haar de schoonheid en sierlijkheid. Zeus smeed gelijk een plan om 'zijn' Europa te veroveren. Hij nam de vorm aan van een prachtige witte Stier en zwemt naar de oever waar Europa en haar vriendinnen aan het spelen zijn. Europa en haar vriendinnen vinden de stier zo prachtig dat ze hem beginnen te aaien. Na een poosje voelt Europa zich zo op haar gemak dat ze besluit op de rug van de stier te klimmen voor een rit. Echter zodra Europa stevig zit rent de stier naar de zee terwijl Europa achterop zit. Samen steken ze het water over. Hun vreemde, maar niet te stuiten avontuur leidt hen uiteindelijk naar het Griekse eiland Kreta. Eenmaal aangekomen op Kreta onthuld Zeus zijn ware goddelijke identiteit aan Europa. De sterfelijke Europa wordt zo een van Zeus's vele geliefden. Uiteindelijk geeft Europa het leven aan een trio van Zonen: Minos, Rhadamanthys en Sarpedon.

De legende gaat dat Zeus zo gek was op Europa dat hij haar drie onschatbare cadeau's heeft gegeven. De eerste was Talos, een magische bronzen beeldje van een man die fungeerde als bewaker van Kreta. De tweede las Laelaps, een hond die enorm goed kon jagen. Het derde en laatste cadeau was een speer die niet mist. Als aanvulling op het bovenstaande volgt een poetische gedachte: Het is de moeite waard te vermelden dat de Stier die in dit verhaal 'straalt' is getransformeerd tot het sterrenbeeld Stier.