group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

geen ervaring nodig

Wanneer je besluit om met ons mee te gaan op een van onze reizen, doe je dat als reisbemanningslid, ook wel ‘voyage crew’ genoemd. Dit betekent dat de vaste bemanning van de EUROPA je zal opleiden tot tall ship zeiler. Ervaring is niet nodig, onze crew leert je gaandeweg alles. Iedereen is welkom om aan het roer te staan, de zeilen te zetten, te assisteren bij manoeuvres, navigatie, weerobservaties, het opbergen van de zeilen en nog veel meer. De vaste bemanning zal tijdens de reis lezingen geven en je alles leren over het zeilen van de EUROPA. Dit gebeurt in Nederlandse stijl, dus zonder schreeuwen, fluiten of uniformen. 

Leven aan boord

We nemen een maximum van 48 gasten mee op onze oceaanreizen en een maximum van 40 op de Antarctica expedities. Samen met 16 vaste bemanningsleden vorm je de bemanning van Bark EUROPA. In tegenstelling tot een cruise, ga je aan boord van Bark EUROPA op een actief zeilavontuur. Je staat vier uur op wacht en daarna heb je acht uur vrije tijd.

Tijdens je wacht deel je de taken van het sturen van het schip en het op de uitkijk staan met je wachtteam. Tijdens de acht uur dat je geen wacht hebt is er voldoende tijd om uit te rusten en te genieten van alles om je heen. In de bibliotheek of in het dekhuis kun je een boek lezen, de bar is open voor een drankje en de bemanning geeft lezingen over uiteenlopende onderwerpen zoals traditionele zeemansvaardigheden, astronomie of oceanografische wetenschap. Mocht je toch nog steeds bezig willen blijven, dan kun je ook in die acht uur vrije tijd de bemanning assisteren bij onderhoudswerkzaamheden. Het kombuis kan soms hulp vragen bij het schillen van aardappelen of appels aan dek zodat ze voor jou de beroemde appeltaart kunnen bakken. In het dekhuis worden spelletjes gespeeld, boeken gelezen, muziek geluisterd en wordt menig brief en email geschreven. De tijd dat je van wacht bent is tijd voor jezelf, je kunt zo veel of zo weinig doen als je zelf wilt.

Samenwerking

Een uurtje aan boord van de EUROPA en het is meteen duidelijk: ‘teamwork’ moet het sleutelwoord zijn op dit prachtige traditionele zeilschip, voortgestuwd door canvas en samenwerking. Geen lieren aan boord, maar een oneindig aantal lijnen: op het eerste gezicht een complete jungle. De honderden blokken zien eruit als spinnen in hun web. De beginnende zeiler maakt dagelijks kennis met deze zaken en na een paar weken worden al die lijnen, blokken, stokken en gieken met hun onmogelijke namen en functies een open boek.

De mix van beginners en meer ervaren tall ship zeilers zorgt voor een prettig leerklimaat aan boord waar iedereen op zijn eigen manier kan bijdragen aan het team.

Gevarieerd en internationaal gezelschap

Op elke reis genieten we van een internationaal en bont gezelschap aan bemanning en voyage crew. Vaak hebben we tot zeker wel tien verschillende nationaliteiten aan boord. Zo ontstaat een mix van mensen met wellicht verschillende visies op de wereld, met verschillende achtergronden of van verschillende leeftijden. Dit kan tot interessante gesprekken leiden waar we veel van kunnen leren. Tegelijkertijd is iedereen verenigd in de droom om de oceanen te bevaren. Aan boord doet je sociale achtergrond er niet meer toe. Je werkt als één team samen om het schip te zeilen. De meeste gasten melden zich als individu aan voor een reis maar we verwelkomen ook zeker stellen en vriendengroepen. Sommigen zullen het gewend zijn om alleen op reis te gaan, terwijl anderen voor het eerst die stap wagen. Je zult echter nooit alleen zijn in je opwinding, hoop of angst. Samen maak je deze geweldige ervaring mee.

Met al die verschillende talen aan boord gebruiken we één gemeenschappelijke taal: Engels. Alle communicatie en instructies wordt in het Engels gegeven. Een basiskennis van de Engelse taal is daarom vereist om te kunnen communiceren met je mede voyage crewgenoten, maar belangrijker nog om de (veiligheids)instructies van de bemanning te kunnen begrijpen.

Ook de gemiddelde leeftijd aan boord varieert. We ontvangen voyage crew aan boord vanaf vijftien jaar maar ook tot halverwege de zestig. De belangrijkste factor om je aan te melden voor een reis aan boord van Bark EUROPA is dat je gezond bent, voldoende kracht in armen en benen hebt en bereid bent om deel te nemen aan het wachtsysteem. De mate van deelname hangt af van je interesse en fysieke conditie. Sommigen zitten altijd hoog in de mast terwijl anderen de voorkeur aan werkzaamheden aan dek.