group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Tall ship Bark EUROPA

Bark EUROPA werd in 1911 gebouwd om te dienen als lichtschip op de rivier de Elbe, Duitsland en in 1986 naar Nederland gebracht om volledig verbouwd te worden als bark. In 1994 was het schip volledig gerestaureerd en sindsdien zwerft het schip over de wereldzeeën. Bark EUROPA is een zeilopleidingsschip dat met reisbemanning en vaste bemanning de oceanen over de hele wereld bevaart. De zeilreizen zijn voor iedereen die, ongeacht zeilervaring, het avontuur van zeilen over de zeeën en oceanen op een dwars getuigd schip wil beleven. De mix van verschillende leeftijden en nationaliteiten onder de bemanning en gasten zorgt voor een internationale sfeer aan boord.

Zeilopleidingsschip

Bark EUROPA is een zeilopleidingsschip en we noemen onze gasten 'voyage crew'. Dit betekent dat de vaste bemanning van Bark EUROPA je opleidt tot zeiler en je zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Ervaring is niet nodig, onze bemanning leert je gaandeweg alles. In tegenstelling tot een cruise, ga je aan boord van Bark EUROPA op een hands-on, actief zeilavontuur. Je staat vier uur op wacht, waarna je acht uur vrije tijd hebt.  

De vaste bemanning geeft je zeiltraining en je helpt bij het zetten en weghalen van de zeilen. Dit houdt in dat je de lijnen zult aantrekken en vieren, zeilen zult vouwen en uitpakken hoog in de mast. De bemanning zal je uitleggen hoe je aan dek werkt en je zult leren de zeilen te zetten en te trippen naar de richting van de wind. Je zult zien dat je na een paar weken aan boord afmonstert als een volwaardig tall ship zeiler.

Onderzoek

Respect voor de oceanen speelt een belangrijke rol in de filosofie van EUROPA en haar bemanning. Naast zeiltraining proberen we daarom tijdens onze reizen het bewustzijn van de trainees te verhogen en meer aandacht te vragen voor de oceaan en de gevaren waar het iedere dag mee te maken krijgt. Door middel van lezingen aan boord en het mee laten varen van onderzoekers op onze reizen hopen we onze trainees te inspireren. Het schip vaart vaak in gebieden die nauwelijks door andere schepen worden bezocht en kan daarom bijdragen aan het verzamelen van belangrijke data met betrekking tot weersvoorspellingen en klimaatverandering. De EUROPA is vaak betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten en we zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Antarctica expedities

De Bark EUROPA is het meest bekend door haar expedities naar Antarctica, die ze ieder jaar tussen november en maart onderneemt. Vanaf het meest zuidelijke punt van Argentinië steekt het schip de beruchte Drake Passage over op weg naar Antarctica. Dolfijnen, albatrossen, stormvogels, jagers, sterns en meeuwen zullen ons vergezellen op weg naar het zuiden. Na een paar dagen bereiken we de South Shetland Islands, net ten noorden van het Antarctisch Schiereiland. Onze ontdekkingsreis kan beginnen. In Antarctica gaan we bijna elke dag voor anker en gaan we aan land om de gletsjers, korstmossen, zeehonden en pinguïnkolonies te bekijken. Zeilen naar Antarctica is een uniek avontuur dat je nooit meer zult vergeten. De ervaring van de wildernis en puurheid van Antarctica en de prachtige dieren kunnen zien in hun natuurlijke habitat zal een herinnering voor het leven zijn en hopelijk een inspiratiebron voor het beschermen van onze planeet.

Oceaanoversteken

Tussen de Antarctica seizoenen door volgt Bark EUROPA de traditionele vaarroutes over de oceanen. Een oceaanoversteek op een schip als Bark EUROPA geeft je niet alleen een idee van hoe het leven van een zeeman in de Gouden Eeuw moet zijn geweest – het nodigt je uit om zelf te ervaren hoe het is. Soms varen we in ruwe zeeen, in andere reizen varen we in rustiger wateren. Twee oceaanreizen komen regelmatig terug: de reis van Europa naar Argentinië en de overtocht van Kaapstad naar Europa. Tijdens de reis vul je de dagen met het volgen van zeiltraining buiten op het zonnige hoofddek, met het klimmen in het wand of help je met verschillende onderhoudsprojecten, terwijl je om de beurt op de uitkijk staat of het roer overneemt. Kleurrijke zonsondergangen, de miljoenen sterren en de stilte van de nacht die alleen doorbreekt wordt door het geluid van het schip dat zich zachtjes door de golven breekt, maken het een onbeschrijfelijke ervaring.  

Tall Ship Races

Elke zomer treffen tall ships uit verschillende landen elkaar in Europa voor een krachtmeting tijdens de Tall Ship Races, de grootste internationale oceaanraces voor zeilopleidingsschepen ter wereld. Zowel op zee als in de haven zijn de tall ships races een echte traktatie voor iedereen die van zeilen houdt. Tijdens de race worden de schepen en de bemanning uitgedaagd als eerste te finishen. Bij zeilraces draait allen om teamwork, strategisch denken én plezier hebben. Wanneer ons vaarschema het toelaat testen we graag onze kracht tegen de andere tall ships en laten we graag de schoonheid van het zeilen aan boord van een tall ship zien. We nodigen jong en oud uit om deel te nemen aan dit hoogtepunt van de noordelijke zomer.