group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Kaap Hoorn Ronding

De ultieme zeilreis voor ervaren zeilers

 • 56
  dagen
 • 6400
  nautische mijlen
 • reissom €10.640,- p.p.
  2 persoonshut
 • reissom €8.120,- Last spots p.p.
  Leeftijd 15-35
 • reissom €9.240,- Last spots p.p.
  Leeftijd 35+

Deze reis is boekbaar vanaf 27 oktober 12:00 uur Nederlandse tijd.

Vanuit Nieuw-Caledonië beginnen we aan een bijzondere oversteek van 56 dagen naar Las Malvinas/de Falklandeilanden. Het is een reis die een ware test van uithoudingsvermogen en zeemanschap biedt. We zeilen van 50 graden zuid in de Stille Oceaan naar 50 graden zuid in de Atlantische Oceaan, met als doel een officiële ronding van Kaap Hoorn. Maar op deze reis is niets zeker: het is het ultieme avontuur!

Onze route zal volledig worden bepaald door de onvoorspelbare krachten van stromingen en winden, met als einddoel: een succesvolle Kaap Hoorn ronding! Om dit te bereiken, zullen we uitsluitend vertrouwen op de kracht van onze zeilen. Deze veeleisende reis zal de volledige toewijding van elke hardwerkende man en vrouw aan boord vereisen. Het wordt een zeer uitdagende reis die ieders grenzen tot het uiterste zal duwen. 

Gezien de intensiteit van deze reis hebben we een iets uitgebreidere boekingsprocedure ingevoerd. Fitheid is van groot belang en dit avontuur is uitsluitend geschikt voor ervaren en fysiek fitte zeilers. Na het ontvangen van het boekingsformulier zullen we potentiële zeilers vragen om aanvullende vragen te beantwoorden en een gezondheidsverklaring in te vullen die door hun arts moet worden ondertekend en we zullen vragen naar uw eerdere zeilervaring. Neem bij vragen gerust contact op met ons kantoor! Dit avontuur vergt eindeloos uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Het is geen sprint; het is een marathon! Omarm de uitdaging, verleg je grenzen en kom sterker terug.

Nieuw-Caledonië

Deze reis vertrekt vanuit de schilderachtige stad Nouméa, de bruisende hoofdstad van Nieuw-Caledonië. Ontdek de fascinerende fusie van culturen, de Franse verfijning en de charme van de Pacifische eilanden. Gelegen op het hoofdeiland Grande Terre, Nouméa is een bruisend centrum waar meer dan een derde van de bevolking van Nieuw-Caledonië woont. De stad toont prachtig de Franse invloed in de archipel. 

Terwijl je de rest van Nieuw-Caledonië verkent, word je omringd door de wonderen van de natuur. De eilanden staan bekend om hun weelderige regenwouden, waar oude bomen hoog in de lucht reiken en een verscheidenheid van mossen en varens de grond vult. De zuiverheid van de lucht hier is ongeëvenaard, waardoor het een toevluchtsoord is voor diverse flora en fauna.

Op de eilanden kunt u leren over Kanak-tradities en ceremonies, wat een unieke kans biedt om in contact te komen met de lokale cultuur. Naast de natuur biedt Nouméa een bloeiende culinaire scene. Naast tropisch fruit en gebak staat verse vis op elk menu. De hoofdstad biedt ook culturele ervaringen, waaronder musea zoals het 'Tjibaou Cultural Centre' en het 'Musée de Nouvelle-Calédonie', die inzicht bieden in het rijke erfgoed van de regio. 

Terwijl je je voorbereidt om aan boord te stappen, zul je merken dat Nouméa de perfecte toegangspoort is tot het buitengewone avontuur dat op je wacht. 

De eindeloze blauwe zee

Na je inscheping in Nieuw-Caledonië zullen we de uitgestrekte oceaan opzeilen en beginnen aan een avontuur op de Zuidelijke Oceaan aan boord van Bark EUROPA. Deze ervaring geeft je niet alleen inzicht in het leven van zeelieden uit het verleden, maar zal je ook onderdompelen in de uitdagingen van zo'n reis in deze tijd. Ondanks de moderne veiligheids-, navigatie- en communicatieapparatuur aan boord, zul je de uitdagingen ervaren van het leven op zee, in extreme weersomstandigheden en de dagelijkse routines die deel uitmaken van je reis van 56 dagen. De eenvoud van het leven zal aanhouden, maar het biedt ook een zeldzame kans om rust te vinden.

Verwar deze eenvoud echter niet met kalmte. Integendeel, tussen het wacht lopen, sturen of op uitkijk staan en het zetten van de zeilen, is er altijd iets nieuws te leren en talloze onderhoudstaken om uit te voeren. Deze reis bied je de kans om echt in de theorie en praktijk van het zeilen aan boord een tallship te duiken, inclusief zeilen, tuigage, onderhoud, navigatie en nog veel meer.

Zonder internet of mobiele verbinding en vrij van de drukte van het dagelijkse leven, met de eindeloze blauwe horizon om je heen, je bestemming en het heden gedeeld met je medezeilers, niets meer en niets minder. Het ritme van het leven tijdens een oceaanoversteek zal zowel je geest kalmeren als je veerkracht versterken. Wind en weer dwingen je tot het in- en uitrollen, het aanhalen, trimmen, zeilen zetten en wegnemen in de stormachtige zeeën van de Zuidelijke Oceaan, de omstandigheden op deze oversteek kunnen zeer veeleisend zijn.

 

Deze eenvoud van het leven en de ultieme verbinding met de kracht van de natuur zijn wat deze ervaring definiëren. De altijd aanwezige, torenhoge golven die onder ons verschijnen en verdwijnen, het gevoel van kwetsbaarheid in het aanzicht van de grootsheid van de natuur, de onbeschrijfelijke schoonheid van zonsondergangen en -opkomsten, de ontelbare sterren die de nachtelijke hemel verlichten, de diverse flora en fauna en de talloze tinten blauw komen allemaal samen om een werkelijk uniek avontuur te creëren. 

En tijdens de nachten wanneer de sterren stil kijken, de maan de horizon verlicht, blijf je doorwerken. De wind zal onze trouwe metgezel blijven en ons voortstuwen over de uitgestrekte Pacific, richting het legendarische Kaap Hoorn. 

Het is belangrijk op te merken dat het zeilen rond Kaap Hoorn niet licht moet worden opgevat, deze reis is een van de meest uitdagende passages ter wereld. Zelfs met de beste voorbereidingen en het naleven van richtlijnen blijft het een onvoorspelbaar avontuur. We vragen zeilers die met ons meegaan om zeilervaring te hebben met meerdere dagen op zee en fysiek fit te zijn om extreme omstandigheden op zee aan te kunnen.

Kaap Hoorn

Kaap Hoorn, beroemd om zijn iconische vuurtoren, ligt op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Onder zeelieden is het een bijzondere plaats als een van de drie grote kapen ter wereld, naast de Kaap de Goede Hoop en Kaap Leeuwin. Het werd ontdekt en aanvankelijk omzeild in 1616 door de Nederlandse zeeman Willem Schouten en vernoemt naar Kaap Hoorn als eerbetoon aan de Nederlandse stad Hoorn. Kaap Hoorn heeft een beruchte reputatie, omdat het de noordelijke grens markeert van de verraderlijke Drake Passage. Vernoemd naar de Britse zeeman Sir Francis Drake, is deze doorgang de smalste doorgang in de uitgestrekte Zuidelijke Oceaan die de kloof overbrugt tussen Antarctica en Zuid-Amerika. Het weer in dit beperkte gebied kan meedogenloos zijn, gekenmerkt door aanhoudende winden en uitdagende omstandigheden.

De overheersende winden en stromingen die door de Zuidelijke Oceaan circuleren komen hier samen, ongehinderd door landmassa's die doorgaans hun koers omleiden. Bij het naderen van Kaap Hoorn trechteren deze weersystemen door dit smalle kanaal, geconfronteerd met de obstructie van vaste landmassa's. Daarom kennen veel zeelieden deze wateren van honderden dappere verhalen en om ze aan boord van een traditioneel vierkant getuigd schip te ervaren, zal iets bijzonders zijn. Wees klaar om alles wat je de afgelopen maand hebt geleerd in praktijk te brengen, bereid je voor om echt je zeemansbenen te testen en om onmiddellijk te handelen om zo door weer en wind de Kaap Hoorn ronding te trotseren.

Ronding van Kaap Hoorn

Tijdens onze poging om Kaap Hoorn te ronden, zal iedereen aan boord deelnemen aan het wachtsysteem, op deze manier leren hoe je een dwarsgetuigd schip rond Kaap Hoorn kunt zeilen, in de hoop een officiële Kaap Hoorn-zeiler te worden.

In de tijd dat zeilschepen de oude handelsroutes bevoeren, was Kaap Hoorn een berucht onderdeel van het leven van elke zeeman. Veel zeelieden bereikten hun dieptepunt in de harde weersomstandigheden van sterke winden, hoge golven en sterke stromingen. Tegelijkertijd werd het zeilen rond Kaap Hoorn als een prestatie beschouwd. In 1933 richtte een groep Franse kapiteins de "Amicale des Captaines au Long Cours Cap Horniers" (AICH) op. Hun doel was om de kameraadschappelijke banden te bevorderen en te versterken tussen mannen en vrouwen die de eer hadden om rond Kaap Hoorn te hebben gevaren op een commercieel zeilschip.

De Nederlandse sectie van AICH verwelkomt nieuwe Kaap Hoorn-zeilers en beloont hen met een penning. Om in aanmerking te komen voor de penning, moet je doorzettingsvermogen tonen en actief deelnemen aan het wachtsysteem gedurende een langere periode op een zeilschip dat Kaap Hoorn rondt. En dit alleen onder zeil van 50 graden zuid in de Stille Oceaan naar 50 graden zuid in de Atlantische Oceaan. Wees ervan bewust dat alleen de kapitein kan beslissen of je hard genoeg hebt gewerkt tijdens het ronden van Kaap Hoorn om de penning te hebben verdiend.

Aankomst op de Falklandeilanden

Na 56 dagen zullen we aankomen op de Falklandeilanden/Las Malvinas, met zijn opvallende landschap, fascinerende dieren in het wild en glooiende heuvels. Je kunt hier Gentoo-, Magelhaen- en Zuidelijke rotspinguïns vinden, zwarte wenkbrauwalbatrossen en natuurlijk grote zeeleeuwen- en zeeolifantenkolonies. In totaal zijn er meer dan 700 eilanden die tot de Falklandeilanden/Islas Malvinas behoren, elk met hun eigen unieke kenmerken en dierenpopulaties.

Leer tallship zeilen aan boord van Bark EUROPA

Aan boord van Bark EUROPA worden gasten ‘voyage crew’ genoemd en zal de vaste bemanning je training geven om je om te vormen tot zeelieden. In tegenstelling tot een traditionele cruise biedt Bark Europa een hands-on zeilervaring, waarbij je actief deelneemt aan zeilactiviteiten. De reisbemanning is verdeeld in drie groepen of wachten, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag - rood, wit en blauw. Elke wacht duurt vier uur, gevolgd door acht uur vrije tijd.

Zodra het wachtsysteem van start gaat vind je al snel het ritme van het leven op zee. Je wordt verdeeld in drie wachten, de rode wacht, blauwe wacht en witte wacht, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Tijdens de vier uur dat je op wacht staat zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder jou en je wachtgenoten. Zo zullen er altijd twee personen van de wacht aan het roer staan. Samen zorg je voor een constante koers. De vaste bemanning zal je uitleggen hoe je het schip moet sturen en waar je op moet letten.

Ook staan er te allen tijde twee mensen op de uitkijk op het voordek. Telkens wanneer je iets interessant in het water ziet, zoals schepen, boeien, ijsbergen of dierenleven wordt dit aan de officier van de wacht medegedeeld. De rest van de wachtleden helpen mee aan dek. Tijdens de wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Hier leer je werken met traditionele materialen en methodes, zoals houtbewerking, astronavigatie, zeilmakers werk en traditioneel touw- en tuigwerk. Zo is elke dag anders en valt er altijd wat nieuws te leren. 

Tijdens de acht uur vrije tijd kun je als voyage crew ontspannen of genieten van het uitzicht. De bibliotheek is beschikbaar voor rustig lezen of schrijven in je logboek, en het dekhuis biedt gelegenheid om met mede-crewleden te socializen onder het genot van een drankje, bordspel of kaartspel. De bemanning zal ook lezingen geven over uiteenlopende onderwerpen, variërend van traditionele zeemansvaardigheden tot wetenschappelijk marine biologisch onderzoek en astronomie.

Ook tijdens de vrije tijd kan de voyage crew de vaste bemanning helpen met het hanteren van de zeilen en onderhoudswerkzaamheden. Indien nodig zal het keukenteam ook om hulp vragen bij het bereiden van maaltijden. Je kunt je vrije tijd zelf invullen en zo veel of zo weinig doen als je wilt.

Neem een kijkje bij onze veel gestelde vragen voor meer informatie.