group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Paaseiland - Tahiti

Ontdek de afgelegen eilanden in de Stille Oceaan

 • 45
  dagen
 • 3095
  nautische mijlen
 • reissom €9675,- p.p.
  4 of 6 persoonshut
 • reissom €11700,- p.p.
  2 persoonshut

Op Paaseiland begint het volgende deel van dit unieke Pacific avontuur. Het wordt opnieuw een betoverende reis. We zeilen van het mysterieuze Paaseiland met zijn indrukwekkende geschiedenis en beroemde Moai-beelden, naar Tahiti, terwijl we onderweg nog een paar ongerepte eilanden zoals Pitcarin en Gambier Island bezoeken. Tussen deze bezoeken zal de bemanning je alle ins en outs van het zeilen van de EUROPA leren. Op deze onmetelijke oceaan is onze dame in haar element. Hijs de zeilen, klim hoog in de mast en zet koers naar het volgende eiland aan de horizon. Geniet van dit prachtige avontuur en ervaar de machtige Stille Oceaan aan boord van een traditioneel zeilschip.

Vertrek vanaf Paaseiland

We beginnen onze 45-daagse expeditie vanaf Paaseiland, ook wel Rapa Nui genoemd, een klein afgelegen eiland in de zuidoostelijke Stille Oceaan. Het eiland is beroemd om zijn mysterieuze en indrukwekkende Moai-beelden, reusachtige stenen beeldhouwwerken van hoofd- en torsofiguren die zijn gemaakt door de eerste bewoners van het eiland. Deze beelden, ongeveer 4 meter hoog en elk ongeveer 14 ton zwaar, weerspiegelen de geschiedenis van de dramatische opkomst en ondergang van de meest geïsoleerde Polynesische cultuur. Na de embarkation zetten we (waarschijnlijk de volgende dag) koers naar het westen richting Pitcairn, Gambier Island en uiteindelijk Tahiti. We raden je aan om een paar dagen eerder in te vliegen om Paaseiland te ontdekken.

Weg van de bewoonde wereld

Een oceaanoversteek aan boord van Bark EUROPA is een ervaring die voor de meeste mensen maar lastig voor te stellen is. Wekenlang aan boord van een schip, afgezonderd van de rest van de wereld en van toegang tot het internet. Aan boord komen mensen van over de hele wereld, van verschillende leeftijden en met verschillende levensverhalen samen en werken als één team om het schip te laten zeilen. Juist dit maakt een oceaanreis tot een levensveranderende ervaring. Terwijl je je mee laat voeren in het rimte van het leven op zee, zul je versteld staan van hoe snel je je losmaakt van de wereld van sociale media en de drukte van het leven thuis.

Het aan boord zijn van EUROPA, zonder toegang tot internet of telefoonservice, bied je een unieke kans om je los te maken van de chaos van het dagelijks leven. Deze ervaring biedt de kans om op een diepgaande manier contact te maken met bemanningsleden, jezelf en het moment. Zonder het gemak van Google, zul je je tot boeken en je medebemanningsleden wenden voor informatie, die je zullen verrassen met een breed scala aan kennis over uiteenlopende onderwerpen. Het ontbreken van moderne technologie kan je helpen om een dieper gevoel van zelfbewustzijn, puur geluk of simpelweg een kans om te ontspannen en tot rust te komen, te ontdekken.

Pitcairn eilanden

Na meer dan 10 dagen op de machtige Stille Oceaan te hebben gevaren, zien we voor het eerst land in zicht: Pitcairn Island! Zodra de mensen op Pitcairn de EUROPA hebben gezien, zullen ze over het hele eiland de klokken luiden om de ongeveer 50 inwoners te laten weten dat er bezoekers komen. Niet veel mensen bezichtigen het eiland en ons bezoek zal voor jou net zo bijzonder zijn als voor de mensen die op Pitcairn wonen. Zorg ervoor dat je de modelsnijwerken ziet die ze maken van het schip van hun voorouders (de HMAV Bounty) wanneer je door de indrukwekkende met bomen bedekte grindwegen op het eiland loopt. De stranden bestaan uit zwart zand en rotsen tussen de vele schelpen. Op sommige delen van het eiland kun je de oude schilderingen op de rotsmuren zien, die de eerste bewoners maakten voordat de muiters van de Bounty zo'n 700 jaar later arriveerden. Dit eiland is niet alleen bijzonder vanwege zijn unieke geschiedenis, maar het heeft ook enkele zeer bijzondere dierlijke bewoners. Tussen 1937 en 1951 werden vijf Galapagosreuzenschildpadden geïntroduceerd op Pitcairn. Turpen, ook wel bekend als meneer T, is de enige overlevende. Turpen woont meestal bij Tedside bij Western Harbour.

De vogels van Pitcairn vallen in verschillende groepen. Deze omvatten zeevogels, waadvogels en een klein aantal inheemse landvogelsoorten. Vogels die op Pitcairn broeden zijn onder andere: de feeënster, de gewone noddy en de roodstaartkeerkringvogel. Een kleine populatie bultruggen migreert jaarlijks naar de eilanden om te overwinteren en te broeden. Het ongerepte rif rond het eiland herbergt ontelbare vissen in vele vormen en kleuren, die hun jongen voeden in kristalhelder water tussen het kleurrijke en indrukwekkende koraal. Pitcairn heeft ook enkele inheemse planten die nergens anders op onze planeet groeien. Je kunt een kwekerij bezoeken die de inheemse planten van Pitcairn vermeerdert om ze van uitsterven te redden.

Mangareva, Gambier Archipel

Een klein puntje aan de horizon zal de eerste aankondiging zijn van de volgende bestemming op deze reis. Langzaam doemt zich het silhouet van een indrukwekkende berg op. Ver verwijderd van alles en iedereen, omringd door ontelbare mijlen oceaan, ligt Mangareva. Terwijl je aan dek staat en turen richting onze bestemming, begrijp je waarom de oorspronkelijke Polynesische ontdekkingsreizigers het eiland Mangareva noemden, 'de drijvende berg'. De Polynesische mythologie vertelt vele verhalen. Eén daarvan vertelt het verhaal van Mangareva die van de oceaanbodem werd gehaald door de halfgod Maui. Hij creëerde het eiland en bond de zon vast met haarlokken om de dagen lang genoeg te maken zodat de mensen konden vissen en werken in het licht van de zon.

Als je het felle zonlicht ziet dat de hoge ruige bergtop van dit eiland raakt, kun je alleen maar verwondering voelen en misschien dankbaar zijn aan de goddelijke Maui die dit prachtige eiland van de bodem van de zee voor je heeft gehaald om te verkennen.

De adembenemende lagune, die het hele archipel omringt, zal een van de mooiste wateren zijn waarin je ooit zult zwemmen. Zowel transparant als zanderig, turkoois en bezaaid met koraalkoppen, toont het een scala aan blauwtinten die prachtig contrasteren met de weelderig groene bergen eromheen.

De Gambier-archipel ligt ver buiten de gebaande paden. Zeelieden die dit gebied bezoeken, zullen een gevoel van voorrecht ervaren wanneer ze hartelijk worden begroet door de lokale bevolking. De eilanden zijn nog steeds afgelegen en bieden natuurlijke en culturele schatten. Een bezoek aan een zwarte parelkwekerij is mogelijk, evenals het beklimmen van de hoogste berg in de eilandengroep, wat je ongeveer 90 minuten kost. Het uitzicht over de hele archipel is adembenemend. Er zijn geen cafés of restaurants op het eiland, er zijn ook geen geldautomaten of banken, dus het is raadzaam om wat Frans-Polynesische francs mee te nemen, omdat de lokale bevolking alleen contant geld accepteert. De eilanders spreken Frans of Tahitiaans, zeer weinig spreken Engels. In de Gambier archipel wonen ongeveer 1300 mensen waarvan de meesten op Mangareva wonen, in de hoofstad Rikitea.

Marquesas

De vulkanische eilandengroep Marquesas bevindt zich in het meest noordelijke deel van Frans-Polynesië. Een van de eilanden is Hiva Oa, ook wel bekend als de Tuin van de Marquesas. Zowel Jacques Brel als Paul Gauguin brachten hier de laatste dagen van hun levens door en werden begraven met uitzicht op de oceaan.

In 2023 zijn de Marquesas toegevoegd aan het UNESCO-werelderfgoed. Met de blauwe zee, zwarte vulkanische zandstranden, steile kliffen, rotsmassieven en diepe canyons vormt het een bijzonder landschap. In de Marquesas is er vaak sprake van een aanzienlijke zeedeining, veroorzaakt door de oceaandieptes rondom de eilanden. Het grootste eiland, Nuku Hiva, is ontstaan uit twee in elkaar grijpende caldera's. Dit eiland diende als verblijfplaats voor de schrijver Herman Melville, auteur van Moby Dick.

De inwoners van de Marquesas leven al eeuwenlang van de visserij, het verzamelen van schelpdieren, het jagen op vogels en tuinieren. Hoewel ze lange tijd sterk afhankelijk waren van broodvruchten, verbouwen ze ook minstens 32 andere geïntroduceerde gewassen. De Maohi-tradities zijn nog altijd prominent aanwezig, met specifieke dansen, kunstzinnige tatoeages en opvallende sculpturen.

De kapitein zal de lokale omstandigheden en weerkaarten raadplegen om te bepalen wat de meest ideale route is om een deel van de eilanden te bezoeken.

Tahiti

Na ongeveer een week zeilen bereiken we een plek die altijd wordt aangeduid met één woord: Paradijs. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het is misschien wel de meest volledige manier om deze prachtige eilanden in de Stille Zuidzee te beschrijven. De weelderige regenwouden, de witte stranden, de ontelbare watervallen, de ongerepte bergen bedekt met regenwoud. De mensen en hun warme gastvrije gebruiken, hun traditionele dansen en ambachten. De kleur van het water, de kleur van de vissen in de riffen, het gezang van de vogels, de meren en lagunes. Heel Tahiti is een paradijs op aarde, en het zal aan jou zijn om te verkennen.

Dit Frans-Polynesische eiland in de Stille Zuidzee maakt deel uit van de archipel van de Society Islands. Tahiti staat bekend om diverse activiteiten, zoals snorkelen, duiken, surfen, wandelen en het verkennen van de prachtige watervallen en natuurlijke wonderen van het eiland. Het eiland staat ook bekend om het bruisende nachtleven, met diverse bars, clubs en restaurants die zowel traditionele Polynesische gerechten als internationale opties bieden. Tahiti is een bestemming die een unieke mix biedt van natuurlijke schoonheid, rijke cultuur en eindeloos avontuur, de perfecte afsluiting van onze onvergetelijke ervaring.

Leer zeilen aan boord van Bark EUROPA

Aan boord van Bark EUROPA worden gasten ‘voyage crew’ genoemd en zal de vaste bemanning je training geven om je om te vormen tot zeelui. Zelfs zonder eerdere ervaring, kun je alles leren wat je moet weten tijdens de reis. In tegenstelling tot een traditionele cruise biedt Bark Europa een hands-on zeilervaring, waarbij je actief deelneemt aan zeilactiviteiten. De reisbemanning is verdeeld in drie groepen of wachten, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag - rood, wit en blauw. Elke wacht duurt vier uur, gevolgd door acht uur vrije tijd.

Zodra het wachtsysteem van start gaat vind je al snel het ritme van het leven op zee. Je wordt verdeeld in drie wachten, de rode wacht, blauwe wacht en witte wacht, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Tijdens de vier uur dat je op wacht staat zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder jou en je wachtgenoten. Zo zullen er altijd twee personen van de wacht aan het roer staan. Samen zorg je voor een constante koers. De vaste bemanning zal je uitleggen hoe je het schip moet sturen en waar je op moet letten.

Ook staan er te allen tijde twee mensen op de uitkijk op het voordek. Telkens wanneer je iets interessant in het water ziet, zoals schepen, boeien, ijsbergen of dierenleven wordt dit aan de officier van de wacht medegedeeld. De rest van de wachtleden helpen mee aan dek. Tijdens de wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. Hier leer je werken met traditionele materialen en methodes, zoals houtbewerking, astronavigatie, zeilmakers werk en traditioneel touw- en tuigwerk. Zo is elke dag anders en valt er altijd wat nieuws te leren. 

Tijdens de acht uur vrije tijd kun je als voyage crew ontspannen of genieten van het uitzicht. De bibliotheek is beschikbaar voor rustig lezen of schrijven in je logboek, en het dekhuis biedt gelegenheid om met mede-crewleden te socializen onder het genot van een drankje, bordspel of kaartspel. De bemanning zal ook lezingen geven over uiteenlopende onderwerpen, variërend van traditionele zeemansvaardigheden tot wetenschappelijk marine biologisch onderzoek en astronomie.

Ook tijdens de vrije tijd kan de voyage crew de vaste bemanning helpen met het hanteren van de zeilen en onderhoudswerkzaamheden. Indien nodig zal het keukenteam ook om hulp vragen bij het bereiden van maaltijden. Je kunt je vrije tijd zelf invullen en zo veel of zo weinig doen als je wilt.

Hoe te boeken

Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen voor een vlot boekingsproces! Hier vind je meer informatie over het boeken van meerdere reizen en andere belangrijke details!