group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Deel 1 - De heenreis: wilde golven en groene gezichten op de Drake passage

Logbook from one of our trainees in Dutch

© photo by Frits Meijst 

We zijn er bijna!
Terwijl ik dit typ ligt Antarctica op nog ongeveer 10 uur zeilen. Vanmorgen werden we begeleid door 4 dolfijnen die speelden met en in het lichtblauwe opspattende zeewater van de Europa. Wat zijn ze mooi, speels en zo snel. Fantastisch! Eerder spotten we al walvissen, zeehonden, pinguins in zee en vogels. En emmertjes. Heel veel emmertjes..

De oversteek van Ushuaia naar Antarctica is een waanzinnige en heftige tocht van 5 dagen, in totaal hebben we er straks zo’n 600 mijl opzitten.

Bye bye Ushuaia, hello Europa
Het vertrek op donderdag was relaxt en kalm. De zon scheen, Ushuaia verdween langzaam uit zicht en in het Beagle kanaal leerden we elkaar en de boot een beetje kennen. Dat vond ik best overweldigend. Wat is de Europa een indrukwekkend schip; zoveel ruimtes, zeilen, touwen, regels en mensen. Enneh..Hoe heet die ene met die baard en rooie muts ook alweer?

Wilde Drake
Aan het einde van de 1e dag begint de Europa steeds meer heen en weer te deinen en je hoort de glazen in de bar verschuiven. Lopen zonder je vast te houden gaat niet meer. Na het avondeten houdt kapitein Eric het eight o’clocky (praatje over hoe de reis verloopt) en varen we de Drake Passage op. De eerste mensen hangen dan al over de reling en dat beeld wordt normaal de komende dagen. Net als het wachtlopen: samen met de vaste crew varen we de Europa naar haar bestemming. Iedereen staat om beurt aan het roer of op wacht als extra paar ogen (ijsbergen loeren).

The Drake staat bekend als wild en heftig en dat merken we. Wat een magistraal gevoel, zo aan het roer. Ik kan alleen maar grijnzen en schreeuwen. De gierende wind die om mijn hoofd huilt, de kolkende golven, zeewater in de mooiste kleuren blauw die ik ooit heb gezien en in mijn handen en onder me de mooie dame die door de oceaan beukt. Een dappere enkeling waagt zich aan dek met camera, maar de meesten kiezen voor en na het wachtlopen voor hun hut. Lekker warm en met je ogen dicht heb je minder last van zeeziekte.

Opwinding na de storm
Na 3 dagen Drake wordt het weer en de golven rustiger. Mensen krijgen weer kleur op hun toet, er wordt weer gelachen en volop gegeten en we zijn opgelucht dat het over is en opgewonden over wat we straks te zien krijgen. Hallo magisch en mysterieus wit continent, we zijn klaar voor je!

Geschreven door:
Merel Bultman | Voyage crew

Comment on this article