group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Tussendoortje windkracht 10

Hij was gisteren al te zien op de grip files maar nu zitten we er midden in. En hoe! We meten golven van 10 meter en soms meer. De windkracht is regelmatig boven de 50 knopen en we hebben soms een hellingsgraad van 40 graden en een uitschieter naar bijna 50. En deze barman... GENIET! Tijdens het two ó clockie, de meeting van de crew bij het stuurhuis sta ik heerlijk uit te waaien terwijl we over de Atlantische oceaan uitkijken met schuimkoppen 360 graden om ons heen.

Het schip wordt regelmatig opgepakt, waarbij de voorsteven ver de lucht in reikt, om met een enorme zwieper weer met de neus naar beneden te duiken. En meteen daarna weer aan stuurboord zoveel water te scheppen dat er soms 50 tot 100 cm water op het gehele benedendek staat dat via de zijpoorten weer vliegenvlug wordt afgevoerd. Het bijna bizarre is dat ondertussen de zon heerlijk schijnt. De mensen lopen met grote voorzichtigheid door het schip want even niet opletten kan zeer vervelende gevolgen hebben. Maar er zijn er altijd bij die denken dat ze in een hotel aan de riviera zitten en ze op sokken door het schip kunnen lopen. Een schuifpartij leert ze dat meteen af. Je hebt nu niets meer te zeggen op het schip. Iedere stap moet overwogen gedaan worden.

En hoe slaap je dan met deze omstandigheden? Dat ligt vooral aan welke zijde van het schip je ligt als de wind vanaf bakboord komt. Ik lig zelf aan stuurboord dus heb ik de wand aan de lei-zijde. Ik lig goed. Lig je aan de andere zijde, bakboord, dan heb je de neiging uit bed te rollen. Wat kan helpen is wat opgevouwen haddoeken onder je matras te leggen zodat je een kuip maakt. Maar van comfort kun je nu even niet spreken. Je zit eigenlijk de hele dag in de gym en vecht met en tegen de zwaarte- en de g-krachten.

De maaltijden moeten nu ook met groot beleid genuttigd worden. Je bordje op tafel en lekker spaaien is er niet bij. Je moet je bord in je hand houden en je glas drinken zeker niet loslaten. Maar ach, denken sommige, toch niet bij mij! En wie kan er dan weer met een doekje komen opdraven... juist, moi. Ik heb geen kinderen maar ik kan me nu ouders voorstellen die de hele dag achter de vodden van hun jong aansjouwen omdat ze niet luisteren naar je tips. OHHH ik zit in de crew-office en de patrijspoort die op 130cm zit was even een wasmachinedeur door een golf die zo hoog het dek onder water zette! Hier zijn we nog niet van af. We doen wel soms 10 tot 11 knopen snelheid, en dat stemt goed. Des te eerder zijn we bij TdC en daarna op naar Kaapstad... wat kijk ik DAAR naar uit.

Comments

Dank je wel Peer. Dit is toch wel heerlijk om jouw mooie verhalen te lezen. Groetjes Margriet.


margriet  |  15-03-2017 11:38 uur

Comment on this article